ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Λαμπρούλης για τη σημερινή ΠΝΠ

«Στο όνομα των "έκτακτων αναγκών" νομοθετούνται άθλια αντεργατικά μέτρα»

Με fast track διαδικασίες συνεχίζει η κυβέρνηση να επικυρώνει στη Βουλή τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με τον βουλευτή και ειδικό αγορητή του ΚΚΕ, Γιώργο Λαμπρούλη, να καταγγέλλει ότι η ΝΔ εκμεταλλευόμενη την κατάσταση και «στο όνομα των "έκτακτων αναγκών" νομοθετεί εξόφθαλμα αντεργατικά μέτρα που θα μείνουν και την επόμενη μέρα».

Αφορμή για τη συζήτηση ήταν η ΠΝΠ με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις».

Ο Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε πως η νέα ΠΝΠ:

-  Περιλαμβάνει το άθλιο αντεργατικό μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν το 50% του προσωπικού τους για δύο εβδομάδες το μήνα, με το 50% του μισθού. Η διάταξη για την εκ περιτροπής εργασία ισχύει για διάστημα έξι μηνών.

-  Όχι μόνο δεν απαγορεύει τις απολύσεις που έγιναν μέχρι τις 18 Μάρτη, αλλά ξεκαθαρίζει ότι η «ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων» δεν αφορά τις «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, τις συμβάσεις που δεν ανανεώνονται, τους εποχικούς εργαζόμενους κ.ά.

-  Δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρονται οι εργαζόμενοι από τη μία επιχείρηση σε άλλη επιχείρηση του ίδιου ομίλου χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

-  Με «τυράκι» το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους, οι επιχειρήσεις μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους.

-  Ξεχαρβαλώνεται το ωράριο με την αύξηση των υπερωριών και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για κλάδους εργαζομένων.

-  Παρεμποδίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων με την αναστολή της απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης και την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων. Όμως, δεν λέει κουβέντα για τον συνωστισμό στους εργασιακούς χώρους.

-  Ικανοποιείται η απαίτηση του ΣΕΒ για την κατάργηση της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως η κυβέρνηση κάνει ένα «δωράκι» 11 εκατ. ευρώ στα μέσα ενημέρωσης για την προβολή των μηνυμάτων για την πανδημία, αντί να τα υποχρεώσει να το κάνουν δωρεάν.

Επιπλέον, ο κ. Λαμπρούλης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει μια λύση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών με χρόνια προβλήματα, οι οποίοι δεν μπορούν να επισκεφθούν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων λόγω του κορωνοϊού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.