ΚΟΣΜΟΣ

Για «εργαλειοποίηση» του προσφυγικού κάνει λόγο το ελληνικό ΥΠΕΞ

Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: Τι αποφασίστηκε - Η θέση του Νίκου Δένδια

Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνήλθαν σε τηλεδιάσκεψη, όπου ενέκριναν παράλληλα την έναρξη της διαδικασίας για ενίσχυση του πολιτικού πυλώνα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Στόλτενμπεργκ με το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε «να αναλάβουν από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS κομμάτι των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του στα Σώματα Ασφαλείας και πολιτικό προσωπικό του Ιράκ, όπως επίσης και να επεκταθεί «βήμα το βήμα η δράση και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή», απόφαση που έρχεται σε ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος των ΗΠΑ, όπως έχει εκφραστεί εδώ και μήνες.

Αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και για «ενίσχυση της συνεργασίας με την Αφρικανική Ένωση.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε και η επίσημη υποδοχή της Βόρειας Μακεδονίας ως μέλους με πλήρη πλέον δικαιώματα στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Μια ένταξη που, όπως είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, «συμβάλλει στην σταθερότητα όχι μόνο των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και συνολικά της Ευρώπης»

Επιπλέον, οι ΥΠΕΞ εξέφρασαν τη στήριξή τους στην «ευρωατλαντική προοπτική» Ουκρανίας και Γεωργίας, με τον Στόλτενμπεργκ να κατηγορεί ξανά τη Ρωσία για τα γεγονότα στην Κριμαία, οι ΥΠΕΞ υιοθέτησαν την εντολή της Διαδικασίας Διαλογισμού για το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Ξεχωριστό θέμα στη χτεσινή συζήτηση αποτέλεσε και η αντίδραση της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στην πανδημία. Στην τηλεδιάσκεψη, κλήθηκε να συμμετάσχει και ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Αμερικανός πτέραρχος Τ. Γουόλτερς, διαβεβαιώνοντας, ότι «το ΝΑΤΟ έχει κινητοποιήσει μέσα και προσωπικό του για αντιμετώπιση της πανδημίας»

Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο Νίκος Δένδιας, σε γραπτή δήλωσή του κατόπιν, σημείωνε ότι «εξετάστηκε ενδελεχώς ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσω της σημαντικής τεχνογνωσίας του σε θέματα αλυσίδων εφοδιασμού, σχεδιασμού πολιτικής προστασίας αλλά και διαχείρισης κρίσεων».

«Συζητήσαμε, ακόμα», γνωστοποίησε ο υπουργός, «για τη δυνατότητα αύξησης της συμβολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ροών παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως της πρόσφατης έξαρσης των ροών προς τη χώρα μας», με αποφάσεις να αναμένονται για αυτό το ζήτημα, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, το επόμενο διάστημα.

Σε δελτίο Τύπου, ο ΥΠΕΞ ενημερώνει πως διαμαρτυρήθηκε γιατί η «εργαλειοποίηση ανθρώπων» στον Εβρο «υπονομεύει τις αξίες της Συμμαχίας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.