ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κατηγορώ» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη διαχείρηση της κορωνοκρίσης

Τσίπρας: «Είστε η ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, στη διάρκεια της πανδημίας, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την ότι δεν έκανε προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και ότι «πάγωσε» την προκήρυξη 4.000 θέσεων, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κρίση του κορωνοϊού.

«Αποτέλεσμα είναι να βγαίνουμε σήμερα από τα σπίτια μας στα τυφλά» τόνισε χαρακτηριατικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι κυριαρχεί μια αίσθηση ανασφάλειας στους πολίτες, εξαιτίας των αντιφάσεων σε θέματα όπως το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και της χρήσης της μάσκας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που «περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες» αλλά και σ' αυτούς που βρέθηκαν "κλεισμένοι" για δύο και πλέον μήνες «με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο». «Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί "ήρωες", μέχρι χτες τους θεωρούσε «περιττούς δημόσιους υπάλληλους».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Ο κόσμος θέλει πειστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Όχι κολακείες. Αρκείστε στην ταυτολογία ότι ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος. Δεν είπατε γιατί συμβαίνει αυτό. Για τα σχολεία και για τις μάσκες. Είπατε μόνο ότι η ευθύνη είναι δική μας. Των πολιτών όπως είπατε στο διάγγελμά σας». Ρώτησε τον πρωθυπουργό ποια είναι η εξήγηση για το άνοιγμα των σχολείων. «Και δεν μιλώ για την τρίτη Λυκείου. Η απόφαση ενέχει ρίσκο και κινδύνους. Υιοθετείτε την ανοσία της αγέλης; Δεν νομίζω. Θέλετε να δρέψετε δάφνες νικητή και στη βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα» κατηγόρησε την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η στρατηγική του πρωθυπουργού είναι να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. «Ευκαιρία όμως για ποιους; Νομοθετείτε με ΠΝΠ και αρνείστε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ευκαιρία για ρυθμίσεις που ευνοούν ιδιωτικά συμφέροντα. Μεγάλους εργοδότες και επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι βλέπει την κρίση σαν ευκαιρία για εγκαθίδρυση ενός επικίνδυνου και ολοκληρωτικού συστήματος εξουσίας, με αναφορά στο πρόσωπό του. «Αυτή είναι μια ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού που καταδικάζουμε στην Ευρώπη».

Για τα 20 εκατ. που δίνονται στον Τύπο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι μια απόπειρα εξαγοράς και εκβιασμού, αλλά και επιβράβευσης των φρονίμων και τιμωρίας των ατάκτων. «Εμπεδώνετε σχέσεις εξάρτησης στο χώρο του Τύπου» είπε χαρακτηριστικά.

Για τις κυβερνητικές επιλογές στον εργασιακό χώρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Οι επιλογές σας έχουν σαφές ιδεολογικό πρόσημο. Επιδοτείτε την αναστολή συμβάσεων εργασίας και όχι τη διατήρηση των συμβάσεων. Αυτό είναι δική σας πατέντα».

Απαντώντας στις επικρίσεις Μητσοτάκη για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρείς δαπάνες, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Μιλήσατε για λεφτόδεντρο τη στιγμή που ο Νότος ζητά ρευστότητα στην αγορά και όλοι οι θεσμοί μιλούν για την ανάγκη ενίσχυσης της ζήτησης και της προσφοράς. Ίσως υποκρύπτετε τη μεταφορά της ανοσίας της αγέλης στην οικονομία. Όποιος επιβιώσει».

Για το σκάνδαλο των voucher ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Δεν είναι ότι εξυπηρετήσατε 5-6 επιχειρηματίες. Είναι ότι ταπεινώσατε τη μεσαία τάξη με μια εξευτελιστική διαδικασία, ενώ μπορούσατε να δώσετε απευθείας τα χρήματα. Υπάρχει δυνατότητα αναπροσανατολισμού των ΕΣΠΑ». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για τα πεπραγμένα του κ. Βρούτση και να πει γιατί τον κρατά στη θέση του.

«Η κρίση είναι ευκαιρία πράγματι. Όχι για να δημιουργήσουμε κέρδη και ζημιές για μικροκομματικές επιδιώξεις, ούτε για δουλειές» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τη δίκαιη ανάπτυξη, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η ύφεση θα είναι τεράστια, επειδή δεν υιοθετείται ένα πρόγραμμα που θα κρατήσει ζωντανή την πραγματική οικονομία»

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε στη δευτερολογία του και έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό. Όχι μόνο δεν αναγνώρισε τη στάση της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο ίδιος ως αντιπολίτευση σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά δεν έχει αναγνωρίσει τίποτα και για τις διαχρονικές ευθύνες της παράταξής του, όχι μόνο για την περίοδο της μεγάλης ύφεσης 2010-14, αλλά και για πριν όταν αφήσατε τη χώρα με έλλειμμα πάνω από 30 δισ. ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη στάση των πολιτών στην πανδημία «για να εμφανιστεί ως τροπαιούχος» και τόνισε πως ναι, ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνει lockdown όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη το είχαν κάνει και όταν στη γειτονική Ιταλία ήδη υπήρχαν τόσοι θάνατοι. «Εκεί που αποτύχατε εσείς τρεις φορές, εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ρυθμίσαμε το χρέος, εμείς δημιουργήσαμε την αξιοπιστία της χώρας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ύφεση θα είναι τεράστια ακριβώς επειδή δεν υιοθετείται ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές που θα κρατήσει ζωντανή την πραγματική οικονομία, σε λειτουργία τη μηχανή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει πιο εύκολα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Η λογική μας είναι πως όταν έχεις ένα ντεπόζιτο που έχει καύσιμο για να μπορέσεις να βγεις από την καταιγίδα πρέπει να το αξιοποιήσεις, όχι να το εξαντλήσεις κάνοντας κύκλους μέσα στην καταιγίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έβαλαν πλάτη γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα που αφορά τη ζωή τους, το εισόδημά τους, την εργασία τους την επόμενη μέρα». «Δεν ακούσαμε κάτι που θα μας κάνει πιο αισιόδοξους, μας είπατε απλά ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη, δεν είστε οικονομικός σχολιαστής, είστε πρωθυπουργός», είπε, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «οφείλει να εκτιμήσει ποια θα είναι η ύφεση και να πάρει μέτρα ώστε να μην είναι τόσο μεγάλη». «Το μόνο που κατάλαβα απ' όσα δηλώσατε είναι ότι έχετε στο ίδιο επίπεδο εκτίμησης τον κ. Στουρνάρα με τον κ. Βαρουφάκη. Ε, κάντε τον κ. Βαρουφάκη διοικητή της ΤτΕ αν θέλετε. Βγείτε και πείτε ότι όταν η ΕΚΤ προβλέπει πάνω από 10%, όταν ο ΟΟΣΑ λέει ότι η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη, έχουμε έναν διοικητή της ΤτΕ που λέει αερολογίες. Πείτε το», προσέθεσε.

Για την τρίμηνη παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας, ρώτησε γιατί δεν έκανε δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση έως το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι και μετά από τρεις μήνες δεν θα έχουν σταματήσει τα προβλήματα της αγοράς. «Προφανώς την 1η Αυγούστου -εκτός αν ετοιμάζετε σχέδια να αποδράσετε μέχρι τότε- το πρόβλημα θα είναι εδώ και θα πρέπει να το απαντήσετε», τόνισε. Επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη γιατί σύγκρινε τη συμφωνία που είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς όταν η οικονομία "έτρεχε" με 2,9%, «με αυτό που βρισκόμαστε σήμερα, που είναι απολύτως προφανές ότι θα δημιουργηθεί μια νέα τεράστια φούσκα κόκκινων δανείων δίπλα στην υπάρχουσα». «Εμείς είχαμε πάρει παράταση έως το τέλος του 2019, όχι για να καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά ώστε 1/1/20 να κατατίθετο ένα επαρκές πλαίσιο προστασίας. Και εσείς παίρνετε τρίμηνη παράταση. Γιατί;» σημείωσε, ενώ

«Αληθεύει ότι ετοιμάζετε ένα σχέδιο εξαέρωσης της μεσαίας τάξης;», ρώτησε αναφερόμενος στο νέο πτωχευτικό δίκαιο.

«Λέτε ότι δώσατε 24 δισ. ευρώ, πού είναι αυτά τα λεφτά; Είναι λεφτά για να εξαγγέλλονται στις ειδήσεις, αλλά στις πραγματικές επιχειρήσεις και τους δικαιούχους δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ», είπε. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της προκαταβολής φόρουςεπιχειρήσεων, τονίζοντας ότι π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν δραστική μείωση εισοδημάτων το 2020 και προφανώς θα δυσκολευτούν να πληρώσουν και τον φόρο που αντιστοιχεί στο '19. «Πώς θα καταφέρει να δώσει προκαταβολή με βάση το εισόδημα αυτό; Οι επιχειρήσεις έχουν πάγια ανελαστικά έξοδα, τι θα κάνετε γι' αυτό;», ρώτησε τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι στην ΕΕ έχουν δοθεί 138 δισ. για την ενίσχυση και τον δανεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ρώτησε αν τα χρήματα από το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα δοθούν στην πραγματική οικονομία μέσα από εγγυήσεις ή «οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν τις κάνουλες κλειστές;».

Είπε ότι παρότι εξαγγέλθηκε πάγωμα της εξυπηρέτησης των χρεών προς τις τράπεζες, δεν νομοθετήθηκε και συνεχίζουν να κοκκινίζουν τα δάνεια αν οι οφειλέτες δεν συνεχίζουν να πληρώνουν, ενώ οι εισπρακτικές εταιρείες συνεχίζουν τις οχλήσεις. Για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, είπε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας παραμένει αποκλεισμένη από το τραπεζικό σύστημα. Δώστε παράταση μόνο σε αυτόν που εκδίδει τις επιταγές και όχι στον κομιστή».

Σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός "ζει σε άλλη χώρα" όταν τον εγκαλεί για την κριτική του ότι με την κυβερνητική πολιτική θα γιγαντωθεί ο αριθμός των απολύσεων και της ανεργίας, εκτιμώντας πως θα είναι ανεξέλεγκτες οι απολύσεις σε επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν χωρίς καμία στήριξη. Αναφορικά με το πρόγραμμα SURE, είπε ότι καθώς η ΕΕ χρηματοδοτεί την εργασία και όχι την αναστολή της, η κυβέρνηση θα το "μαγειρέψει" και το «καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας θα γίνε πάγιο: μισή δουλειά-μισός μισθός και ένα κομμάτι του μισθού θα το δίνει ο εργοδότης και το άλλο ενδεχομένως η ΕΕ».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε να υπάρξει μη επιστρεπτέα ενίσχυση στην αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, «εσείς λέτε επιστρεπτέα και αυτή δυο χρόνια άτοκη και μετά θα δούμε». Ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έχει σχέδιο για τον τουρισμό και τους αγρότες. Τον κατηγόρησε για μη ενίσχυση του πολιτισμού, σχολιάζοντας ότι «η σχέση που θέλετε να έχετε μαζί τους είναι να τους χρησιμοποιείτε ως φωτογραφικό ντεκόρ σε σκηνοθετημένα στιγμιότυπα για λόγους επικοινωνιακής εκμετάλλευσης». Τόνισε ότι για τις μάσκες πρέπει να υπάρξει διατίμηση.

«Ο κ. Βρούτσης κάθεται δίπλα σας αμίλητος, μιλάμε για κορυφαίο θράσος», είπε συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας και ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη: «Αισθάνεστε άνετα που τρεις εβδομάδες έβγαινε στις τηλεοράσεις, ενώ είχε την επιστολή που σας έδωσα από την επίτροπο και έλεγε ψέματα στον λαό ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς γιατί έπρεπε να τα εκταμιεύσει; Κρατάτε τον ψεύτη. Τι να καταλάβω εγώ; Να καταλάβω ότι είστε τόσο καλός που παραδέχεστε τα λάθη σας; Αν ήταν έτσι, θα τον είχατε διώξει. Ή φοβάστε να τον διώξετε, μην πει πράγματα που δεν πρέπει να πει;».

«Ήρθατε και είπατε αυτό που προφανώς εσείς το διαδίδετε τόσο καιρό στο διαδίκτυο: "τι θα γινόταν στη χώρα αν...". Αν τι; Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και δεν ήσασταν εσείς ο σωτήρας μαςς», είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στη σχετική αναφορά του κ. Μητσοτάκη. Απάντησε πως αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία: «πρώτα απ' όλα δεν θα υπήρχε υπουργός Ανάπτυξης που την ώρα της κρίσης θα έλεγε ότι είναι φυσική ροπή της αγοράς η αισχροκέρδεια και δεν χρειάζεται διατίμηση, που θα έβγαζε τουίτ να διαφημίζει μαθήματα αρχαίων ελληνικών με 5 ευρώ, που θα έβγαινε να υβρίζει τους πολίτες που κάθονται σπίτι τους και δεν έχουν εισόδημα ότι θα γίνουν 300 κιλά». «Δεν θα υπήρχε υπουργός να στήνει δουλίτσες, δεν θα ανέβαινε απ' τα 800 στα 1.600 ευρώ η τιμή της κλίνης στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, δεν θα πήγαιναν 30 εκατ. για τεστ στους ιδιώτες, αλλά στα δημόσια ιδρύματα, δεν θα είχαμε υπουργό τον κ. Βρούτση να κάνει δουλειές με ΚΕΚ και να εξευτελίζει επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες», προσέθεσε για να καταλήξει:

«Θα εφαρμόζαμε ό,τι σε όλη την Ευρώπη, θα επιδοτούσαμε την εργασία, θα δίναμε τη δυνατότητα να στηριχθεί η οικονομία απ' το μαξιλάρι που εμείς δημιουργήσαμε από τις θυσίες του λαού για μια ώρα ανάγκης (...) Αυτό θα κάναμε εμείς και αυτό θα κρίνει ο ελληνικός λαός».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.