ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Προ ημερησίας στη Βουλή για την Οικονομία μετά το Πάσχα για να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση πώς ξοδεύει τα χρήματα του ελληνικού λαού»
Τσίπρας: «Να σπάσει ο "κουμπαράς" για να στηριχθεί η κοινωνία»
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία, με αφορμή το "μαξιλάρι" ασφαλείας των 37 δισ. εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Kontra, κατηγορώντας την ότι "πηγαίνει βλέποντας και κάνοντας", ενώ προανήγγειλε ότι μετά το Πάσχα θα ζητήσει Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στην Βουλή "προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το πως θα και που ξοδεύει τα χρήματα του ελληνικού λαού".
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η μομφή στην κυβέρνηση δεν είναι γιατί σπάει ο κουμπαράς αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώτος που ζήτησε να χρησιμοποιηθεί το "μαξιλάρι" αλλά για το ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης, για το πόσα λεφτά, πότε και υπέρ ποιων θα χρησιμοποιηθούν. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά ότι μέρος των χρημάτων πρέπει να διοχετευθεί για να στηριχθεί η κοινωνία, η οικονομία και η εργασία.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις και για την ενίσχυση στους νέους επιστήμονες με το voucher των 600 ευρώ μέσω κατάρτισης καθώς όπως είπε με την επιλογή της κυβέρνησης χρηματοδοτούνται με 80 εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες ΚΕΚ. "Είναι αδιανόητη η επιλογή να πάρουν τα χρήματα με την διαδικασία των voucher που είναι μειωτική για τους επιστήμονες. Θα μπορούσαν τα χρήματα να πάνε στους επιστήμονες και όχι να δοθούν 80 εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες ΚΕΚ. Το θέμα θα τεθεί και θα ζητήσουμε απαντήσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην δημοκρατία οι κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες είπε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν δίνει εξηγήσεις στην Βουλή και δεν συγκάλεσε το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών.
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει χρήση από τις αρχές Απριλίου του μαξιλαριού που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Σε ποιο μαξιλάρι αναφέρονται; Στο μαξιλάρι που λέγανε ότι είναι αχρείαστο; σε εκείνο που έλεγε ο κ. Σκυλακάκης στην Βουλή ότι είναι η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης; Ή για εκείνο που όταν ζητήσαμε να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης μας κατηγόρησε ο πρωθυπουργός ότι πλειοδοτούμε σε παροχές;". Ακολούθως είπε ότι "άκουσα με επιφύλαξη τις διαρροές γιατί ξέρω ότι το μαξιλάρι μας προσφέρει την δυνατότητα να σταθούμε όρθιοι... Αν δεν υπήρχε μπορεί να είχαμε χρεοκοπήσει και να μη το ξέραμε".
Εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνεί με την χρησιμοποίηση του μαξιλαριού, αλλά με την αδιαφάνεια με τη οποία χρησιμοποιεί τα χρήματα η κυβέρνηση.
Ανάγκη για εμπροσθοβαρή μέτρα
Ο κ. Τσίπρας επανέφερε την πρότασή του για εμπροσθοβαρή αξιοποίηση του μαξιλαριού για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι αν δεν χρησιμοποιηθεί τώρα σε τρεις μήνες οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες και τότε δεν θα αρκεί. Είπε χαρακτηριστικά: "Η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε η ελληνική κοινωνία και οικονομία να σταθεί όρθια... Γιατί η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί το μαξιλάρι για να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις; Αν δεν το κάνει άμεσα τότε μπορεί το σενάριο του ΔΝΤ για 10% ύφεση να είναι η θετική προοπτική...Η λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας έχει να κάνει με την ανάγκη να μην οδηγηθούμε σε μία βαθιά ύφεση γιατί τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι διπλάσιες και τριπλάσιες". Αναφέρθηκε στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της οικονομίας με 24 δισ. λέγοντας ότι "Μιλήσαμε για ένα πρόγραμμα 14 δισ. δημοσιονομικής επέκτασης και τα υπόλοιπα σε ενισχύσεις. Αν όμως δεν κάνουμε τις παρεμβάσεις τώρα, αργότερα θα βρεθούμε μπροστά σε χιλιάδες λουκέτα, σε αύξηση της ανεργίας και σε μία ύφεση αντίστοιχη των πρώτων μνημονιακών ετών...Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί τις παρεμβάσεις μας και να μη δίνει λογαριασμό για το πώς και πότε χρησιμοποιεί τα χρήματα". Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: "Που είναι τα 14 δισ. για τα οποία μίλησε στο διάγγελμά του; Μέχρι στιγμής έχει δώσει δύο δισ. και άλλα δύο δισ. έχει δρομολογήσει, λείπουν άλλα 10 δισ.". Είπε ακόμη ότι "αν στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανήσει τώρα για να μας βάλλει σε νέα μνημόνια προκειμένου να προχωρήσει σε πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, θα πρέπει να ξέρει ότι θα βρει απέναντί του όχι μόνο την αντιπολίτευση αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού".
Εγκάλεσε όμως τον πρωθυπουργό και γιατί δεν απαντά στους αξιωματούχους των Βρυξελλών που επιμένουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από το τέλος Απριλίου, με κίνδυνο να μείνουν εκτός σπιτιού άνθρωποι που τους ζητούν λόγω κορωνοϊού να μένουν μέσα.
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra Channel» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη.https://t.co/jev5n7u6Ym
— Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras (@atsipras) April 15, 2020
Σε ερώτηση για το πώς αποτιμά τη μέχρι στιγμής αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση είπε: "Αν κριθεί κανείς από τα αποτελέσματα πρέπει να πούμε ότι στη Ελλάδα βρισκόμαστε λίγο κάτω από το μέσο όρο όσον αφορά τους θανάτους. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ένας από αυτούς είναι ότι σχετικά έγκαιρα πήραμε μέτρα". Απέδωσε δε τα εύσημα στον Ηλία Μόσιαλο που εγκαίρως προειδοποίησε και τον πρωθυπουργό. Επίσης ανέφερε ότι "Είχαμε την τύχη να έχουμε δίπλα μας την Ιταλία. Επιπλέον η επιδημία χτύπησε την χώρα σε μία περίοδο που δεν υπήρχαν έντονες μετακινήσεις όπως πχ το καλοκαίρι... Κατατασσόμαστε στις χώρες της Βαλκανικής όσον αφορά τους θανάτους και όχι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτοί είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στο να έχουμε μικρό αριθμό θανάτων συγκριτικά με άλλες χώρες... Είμαστε σε καλύτερο σημείο, ωστόσο η μάχη είναι μπροστά μας, δεν έχει τελειώσει ακόμη. Όσο δεν έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο ή η θεραπεία θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση".
Σε ερώτηση για το πώς κρίνει την δύσκολη απόφαση του πρωθυπουργού είπε ότι "Δεν είναι μία απόφαση την οποία την παίρνεις μόνος σου, είναι μία απόφαση που την πήρανε όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο... Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων πχ ελήφθη λίγο μετά από την Ιταλία και μαζί με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων. Καλό είναι να μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις και γι αυτό εμείς δεν ασκήσαμε κριτική σε λάθη και παραλείψεις, αλλά και η κυβέρνηση να μη προβάλλει ότι είναι η καλύτερη του κόσμου". Έφερε δε σαν παράδειγμα ότι και Αλβανία έχει 25 μόνο θανάτους.
Σε ερώτηση ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν αποδοχή από το 80% της κοινωνίας με βάση τις μετρήσεις, απάντησε ότι ένας από τους λόγους είναι "γιατί εμείς δεν πήγαμε κόντρα στην κοινή λογική που επέβαλε την λήψη των μέτρων". Πρόσθεσε ότι "Αυτό όμως είναι γενικότερο φαινόμενο που παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο. Είναι το φαινόμενο όπου σε περιόδους κρίσης, αυτοί που είναι στην κυβέρνηση έχουν την στήριξη και σωστά έχουν την στήριξη, της κοινωνίας. Ακόμη και ο πρόεδρος Τραμπ που είχε λάθος αντιμετώπιση στην αρχή, αύξησε τα ποσοστά του. Ο πρόεδρος Μακρόν πέτυχε τη μεγαλύτερη αποδοχή της θητείας του και στη Γερμανία τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν αύξησαν την αποδοχή τους...Την ώρα της κρίσης που το μυαλό μας είναι στην σωτηρία ανθρώπινων ζωών είναι λάθος να μετράει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πολιτικά κέρδη και οφέλη και στο τέλος θα του βγει μπούμερανγκ".
Αδιανόητο κάποιοι να σκέπτονται εκλογές
Σε ερώτηση για το αν βλέπει πρόσθεση προσφυγής στις κάλπες από την πλευρά της κυβέρνησης, επανέλαβε ότι "μου είναι αδιανόητο αυτή την ώρα που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και ακόμη μετράμε νεκρούς να σκεφτόμαστε εκλογές. Φαίνεται ότι στον κ. Μητσοτάκη δεν είναι αδιανόητο, δεν μίλησε στο διάγγελμά του ως ηγέτης μίας χώρας που βρίσκεται σε μία κρίση αλλά σαν πολιτευτής. Η στάση του δεν ήταν στάση ευθύνης αλλά αυταρέσκειας και αλαζονείας... Ο κ. Μητσοτάκης είτε δεν ξέρει τι έρχεται και ζει σε ροζ συννεφάκι είτε έχει καταλάβει και σχεδιάζει να δραπετεύσει μέσω των εκλογών... Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μεγάλη ύφεση το 2020 και εκρηκτική το 2021 όταν το ΔΝΤ λέει ότι θα έχουμε μείωση 10% το 2020 και το μισό ποσοστό μόνο ανάκαμψη το 2021...Το μήνυμά του ήταν και εξοργιστικό για τον επιπλέον λόγο ότι μας είπε πως σε 30 ημέρες υγειονομικής κρίσης έγιναν όσο δεν έγιναν σε δεκαετίες".
Σε ερώτηση για το αν μετά από μία ενδεχόμενη εκλογική ήττα "Θα ξεμπερδέψει ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα;", απάντησε ότι "είναι αστείο να μην σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης πώς θα ξεμπερδέψει από τον κορωνοϊό και να σκέπτεται πώς θα ξεμπερδέψει από τον Τσίπρα". Ωστόσο πρόσθεσε "δεν είναι εύκολο για τον κ. Μητσοτάκη να ξεμπερδέψει με την αριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ με την προοδευτική παράταξη του τόπου, παρά τις εντυπώσεις, με την πρωτοφανή στήριξη των ΜΜΕ ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού...Οι ιδέες που εκπροσωπεί αμφισβητούνται από την πραγματικότητα".
1 αναγνώστες σχολίασαν
Συμμετοχή στην συζήτηση«Είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε όλον τον κόσμο. Σε περιόδους κρίσης αυτοί που είναι στην κυβέρνηση έχουν τη στήριξη και σωστά έχουν τη στήριξη της κοινωνίας…» Σε όλον τον κόσμο εκτος από την Ελλάδα του 2010 κ 2011 όπου οι πάντες πολέμησαν μια κυβέρνηση που προσπαθούσε να κρατήσει τη χώρα όρθια….