ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο στρατηγικά σχέδια για την ανάκαμψη από την «κορωνοκρίση»

Ξεκίνησε η «μάχη της επόμενης μέρας»

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας και οι συναρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν το σχέδιο «Μένουμε Όρθιοι» αποτελεί και το εναρκτήριο λάκτισμα για την μάχη της «επόμενης μέρας»: δηλαδή, τη μάχη μεταξύ των δύο βασικών πόλων εξουσίας στη χώρα να πείσουν την κοινωνία ποιο σχέδιο είναι καλύτερο και καταλληλότερο για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα βαθιά τραύματα που θα αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός.

Ήδη, οι βασικές στρατηγικές διαφορές μεταξύ των δύο σχεδίων έχουν αρχίσει να φαίνονται και να πιστοποιούνται αν συγκρίνει κανείς αφενός τις τέσσερις δέσμες μέτρων στήριξης που έχει ως τώρα παρουσιάσει η κυβέρνηση, αφετέρου το χθεσινό πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Στο μεν κυβερνητικό πρόγραμμα, το δόγμα είναι πως «αν δεν σταθούν οι επιχειρήσεις όρθιες, δεν υπάρχει οικονομία και κοινωνία». Αντιθέτως, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κεντρική θέση έχει ο εργαζόμενος, αφού το δόγμα είναι πως «επιχειρήσεις και οικονομία χωρίς τους εργαζόμενους δεν υπάρχει.

Άλλες φιλοσοφίες

Βεβαίως, αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε πρόγραμμα της τάξης των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ και η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως οι δικές της παρεμβάσεις φτάνουν τα 24 δισεκατομμύρια, θα μπορούσε να συμπεράνει πως τα δύο σχέδια χωρίζουν μόλις 2 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, αν συγκρίνει τους πυρήνες των δύο στρατηγικών προτάσεων, θα διαπιστώσει τις διαφορές στη φιλοσοφία μεταξύ του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου. Η κυβέρνηση, μ’ άλλα λόγια, επικαλούμενη το γεγονός πως είναι άγνωστη η διάρκεια της «κορωνοκρίσης», προβάλλει ένα «συνετό» και «νοικοκύρικο» πρόσωπο, υπερασπιζόμενη την στρατηγική της ανακοίνωσης των μέτρων «βήμα-βήμα». «Όταν βλέπουμε ποιοι και πόσο επηρεάζονται από την κρίση, τότε προσθέτουμε μέτρα στήριξης. Όποιος λέει να αδειάσουμε το μαξιλάρι από την αρχή και να τα δώσουμε όλα τώρα χωρίς να ξέρουμε αν και πότε θα τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού, είναι ανεύθυνος», εξηγούν ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Στον αντίποδα, εντελώς διαφορετική είναι η φιλοσοφία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει τη δική του δέσμη μέτρων ως «εμπροσθοβαρή», παραπέμποντας σε στρατηγική «μπαζούκα»: δηλαδή, πολλά χρήματα από την αρχή στην οικονομία και την κοινωνία, προκειμένου να απορροφήσουν τους κραδασμούς από το σοκ που θα υποστούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι από την «κορωνοκρίση». «Αν η κυβέρνηση δεν εμπνεύσει ένα αίσθημα σιγουριάς σε όλους πως η επόμενη μέρα είναι διασφαλισμένη, τότε δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα», τονίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εργάστηκαν για την κατάρτιση του προγράμματος, εξηγώντας ότι αν ο εργαζόμενος δεν ξέρει αν θα έχει μισθό ή δουλειά, αν ο επιχειρηματίας δεν ξέρει αν θα έχει τζίρο και αν ο δημόσιος υπάλληλος δεν ξέρει πότε και πόσο θα πληρωθεί, τότε αυτή η συνολική αβεβαιότητα θα «παγώσει» έτι περαιτέρω την οικονομία, με αποτέλεσμα αυτή να παραμείνει σε «καραντίνα» ακόμη κι όταν η επίσημη καραντίνα για όλους μας τελειώσει!

Συν τοις άλλοις, από την Κουμουνδούρου απορρίπτουν τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί «λεφτόδεντρου», επαναλαμβάνοντας πως μόνο 14 από τα 26 δισεκατομμύρια του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» προέρχονται από τα ταμειακά διαθέσιμα, που φτάνουν τα 20 δισεκατομμύρια –χωρίς να υπολογίζονται τα 16 δισεκατομμύρια που είναι «κλειδωμένα» για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Πέραν αυτών, στην Κουμουνδούρου προβάλλουν και τον «ταξικό» χαρακτήρα του προγράμματός τους: ότι, δηλαδή, η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης κρατά όρθιους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι ως τώρα κυβερνητικές πρωτοβουλίες ενισχύουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και, ταυτοχρόνως, ανοίγουν «κερκόπορτες» σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πολιτικές εξελίξεις

Βεβαίως, η μείζων σύγκρουση που ξεκίνησε μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι θέμα μίας ημέρας ούτε μίας εβδομάδας. Αντιθέτως, τα προγράμματα των δύο πολιτικών δυνάμεων συγκροτούν επί της ουσίας το υλικό για τη «μάχη της επόμενης μέρας», καθώς είναι βέβαιο και δεδομένο πως ο κορωνοϊός δε θα αφήσει πίσω του μόνο διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό τοπίο, αλλά και ένα εκ βάθρων διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Ταυτοχρόνως, τα σενάρια διεξαγωγής πρόωρων εκλογών έχουν αρχίσει να δίνουν και να παίρνουν, καθώς είναι σαφές ότι η κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές με εντολή να μειώσει φόρους και τώρα θα κληθεί να διαχειριστεί τα ερείπια που θα αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός. Το ποιος, λοιπόν, μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα ερείπια αυτά, αλλά και το ερώτημα «ανάκαμψη για ποιους και στις πλάτες ποίων» αποτελούν τα διακυβεύματα του μέλλοντός μας, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και ως τις επόμενες, αλλά και τις... μεθεπόμενες κάλπες.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. === ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΊΌ ΚΑΙ
  ΜΕΤΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΠΙΣΤΩ-
  ΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΝ-
  ΞΥΠΝΟΣ ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΙΣ
  ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ, ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙ-
  ΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΑΝΑΝΙΣΤΑΝ !!!!!!!!!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.