ΕΛΛΑΔΑ

Γέμισε ξανά κόσμο το Κολωνάκι (photos)

Άρση μέτρων: Το πρώτο... καφεδάκι μετά την επαναλειτουργία της εστίασης

«Ανάσαναν» οι Έλληνες έπειτα από δυόμιση μήνες εγκλεισμών, καραντίνας και «λουκέτων» στα μαγαζιά, αφού από το πρωί η εστίαση κάνει restart, στο πλαίσιο του τέταρτου σταδίου άρσης των μέτρων, με τον κόσμο να μην χάνει ούτε... λεπτό και να βγαίνει για το πρώτο... καφεδάκι μετά το ολικό lockdown, έστω και αν η επιστροφή στη μερική κανονικότητα επιτάσσει νέες συνήθειες, με αποστάσεις, αντισηπτικά πάνω στα τραπεζάκια, μάσκες και γάντια για το προσωπικό, κλπ.

Τις προηγούμενες ημέρες τα καταστήματα εστίασης σε κάθε γωνιά της χώρας προετοιμάζονταν πυρετωδώς για τη σημερινή ημέρα που κατά πολλούς επιχειρηματίες χαρακτηρίζεται ως «δεύτερα εγκαίνια».

Αποστάσεις, αντισηπτικά στα τραπέζια και μάσκες είναι μερικές μόνο από τις νέες συνήθειες που πρέπει να εφαρμοστούν πλέον στην εστίαση προκειμένου η επιδημιολογική καμπύλη να εξακολουθήσει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ενόψει του «ανοίγματος» του τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι χθες από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν μόλις δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί «χαμόγελα» στις υγειονομικές Αρχές σε συνδυασμό με τον αισθητά μειωμένο αριθμό ασθενών που νοσηλεύεται πλέον στις ΜΕΘ.

Το καταναλωτικό κοινό εκμεταλλεύτηκε το «άνοιγμα» της εστίασης και βρέθηκε από νωρίς σε καφέ στο κέντρο της Αθήνας, δίνοντας έτσι μια πρώτη ανάσα στις επιχειρήσεις που μετά από δύο μήνες είδαν ξανά χρήματα στα ταμεία τους.

Τα νέα μέτρα και οι κανόνες στην εστίαση

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, στα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., ενώ σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα. Το προσωπικό στα καταστήματα θα είναι υποχρεωμένο να φορά μάσκες, ενώ για τους πελάτες η χρήση τους είναι προαιρετική.

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
  • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
  • Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
  • Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Προς το παρόν δεν θα γίνεται χρήση εσωτερικών χώρων, αλλά μόνο εξωτερικών, με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει πως στόχος είναι να μπορέσουν να λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι ως τις 15 Ιουνίου, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Επίσης, αλλαγμένα θα είναι και τα ταμεία, τα σημεία παράδοσης take-away και οι τουαλέτες των καταστημάτων. Σε όλα τα προαναφερθέντα σημεία πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ αποτελεί υποχρέωση των καταστημάτων να τα απολυμαίνουν συστηματικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.