ΕΛΛΑΔΑ

Διάβημα του ΥΠΕΞ προς την Τουρκία για το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου

Σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προχώρησε η Αθήνα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Εβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε σημείο που πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο, και με βάση τους χάρτες του 1923 (σύμφωνα με τους οποίους έγινε η χάραξη των συνόρων) ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος, παρεμποδίζοντας άνδρες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας να προχωρήσουν σε κατασκευή φράχτη κατά της εισόδου μεταναστών και προσφύγων.

Η διαφορά εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου, που έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία, όπως υπολογίζεται, φθάνει τα 16 στρέμματα γης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.