ΚΟΣΜΟΣ

Τζέικομπ Φρέι

Δολοφονία Αφροαμερικανού: Στο επίκεντρο ο νεαρός δήμαρχος της Μινεάπολις που ζήτησε τη σύλληψη του αστυνομικού

Οργισμένος και τρέμοντας ο φωτογενής, νεαρός δήμαρχος της Μινεάπολις εμφανίστηκε πολλές φορές μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες αυτή την εβδομάδα, πρώτα για να καταγγείλει τον φόνο από την αστυνομία του Τζορτζ Φλόιντ και χθες Παρασκευή για να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη του όπου οι ταραχές συνεχίζονται.

Βίντεο που τράβηξε ένας περαστικός απαθανάτισε τη Δευτέρα τη σύλληψη του άοπλου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων γονατίζει επί ώρα πάνω στον λαιμό του 46χρονου, ο οποίος βρίσκεται ακινητοποιημένος και δεμένος με χειροπέδες στο έδαφος.

Η υπόθεση αυτή έχει στρέψει την παγκόσμια προσοχή στον 38χρονο Τζέικομπ Φρέι, τον δήμαρχο της Μινεάπολις, έναν δικηγόρο και πρώην αθλητή, βασικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του οποίου ήταν η μεταρρύθμιση της αστυνομίας.

“Το να είσαι μαύρος στην Αμερική δεν θα πρέπει να είναι θανατική καταδίκη”, τόνισε ο Φρέι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ζήτησε την σύλληψη του αστυνομικού που εμφανίζεται στο βίντεο να γονατίζει πάνω στον Φλόιντ, του Ντέρεκ Τσόβιν.

Ο δήμαρχος μάλιστα απέπεμψε από το σώμα και τους τέσσερις αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο συμβάν, ενώ χθες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας στον Τσόβιν.

Το πολιτικό μέλλον του Φρέι ίσως να εξαρτάται από τον τρόπο που θα χειριστεί τον φόνο του Φλόιντ και τις ταραχές που ξέσπασαν μετά το τραγικό συμβάν.

Ο Τζέικομπ Φρέι μεγάλωσε στη Βιρτζίνια, κοντά στην Ουάσινγκτον, αλλά ερωτεύθηκε τη Μινεάπολις όταν έτρεξε μαραθώνιο στην πόλη, αναφέρει ο επίσημος ιστότοπός του. Μετακόμισε στην πόλη όταν πήρε το πτυχίο της Νομικής από το πανεπιστήμιο Villanova το 2009.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο έγινε δήμαρχος το 2018, αναλαμβάνοντας μια πόλη η οποία παρά τη φιλελεύθερη φήμη της είχε γίνει θέατρο πολλών περιστατικών αστυνομικής βίας: το 2015 αστυνομικοί σκότωσαν τον Αφροαμερικανό Τζαμάρ Κλαρκ και τ0 2017 την λευκή Τζαστίν Ρούζικ.

Ο Φρέι υποσχέθηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ενώ έχει κερδίσει βραβεία για το έργο του στην υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων στη Μινεάπολις, μια πόλη όπου ο πληθυσμός των Αφροαμερικανών αυξάνει με γοργούς ρυθμούς. Από το 2010 ως το 2018 αυξήθηκε κατά 36% ή 95.000 ανθρώπους.

Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, με τη μυρωδιά του καμένου πλαστικού πάνω από την πόλη, η αξιοπιστία του Φρέι “είναι λογικό να βρίσκεται σε χαμηλό ποσοστό μεταξύ των κοινοτήτων των Αφροαμερικανών”, σχολίασε η εφημερίδα Star-Tribune.

Ο Ντέιβιντ Σουλτς, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Hamline, εκτίμησε ότι ο Φρέι ηγείται μιας πόλης η οποία, αν και πολιτικά φιλελεύθερη, είναι χωρισμένη μεταξύ των πλούσιων περιοχών των λευκών και των πιο φτωχών περιοχών που ζουν κυρίως μαύροι οι οποίοι δεν ωφελούνται από την οικονομία της περιοχής που ανθεί.

Ανέλαβε την ηγεσία της πόλης πριν την επιδημία του κορωνοϊού, με ένα πολύ μικρό ποσοστό ανεργίας, τώρα ο Φρέι αντιμετωπίζει δύο προκλήσεις, επεσήμανε ο Σουλτς: την ανάκαμψη της οικονομίας της πόλης μετά το lockdown λόγω του κορονοϊού και τον φόνο του Φλόιντ και τις επιπτώσεις του. Και τα δύο θα είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημαρχία του, αλλά και για το πολιτικό του μέλλον.

Χθες Παρασκευή ο Φρέι έγινε στόχος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον αποκάλεσε “αδύναμο” επειδή δεν μπόρεσε να σταματήσει τις ταραχές, στη διάρκεια των οποίων λεηλατήθηκαν καταστήματα και πυρπολήθηκε ένα αστυνομικό τμήμα.

Ο Τραμπ έχει επιτεθεί και στο παρελθόν εναντίον του Φρέι χαρακτηρίζοντάς τον “ακροαριστερό” Δημοκρατικό στο Twitter τον Οκτώβριο.

“Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν γνωρίζει τίποτα για τη δύναμη της Μινεάπολις”, απάντησε χθες ο Φρέι. “Είμαστε πανίσχυροι!”.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.