ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Περίσσεψαν η ειρωνεία και η υποκρισία, η ασχήμια και η ύβρις

Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία της Marfin, το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος της χώρας, περιέφερε για ακόμη μια φορά στους δρόμους της Αθήνας, την ένδειά του, πολιτισμική, ηθική, αισθητική. Η ειρωνεία και η υποκρισία, η ασχήμια και η ύβρις, ακόμη και μπροστά στην τραγική απώλεια της ανθρώπινης ζωής, περίσσεψαν.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επιδόθηκαν σε μια αντιπαράθεση εντυπώσεων, που καμία σχέση δεν είχε με το πραγματικό διακύβευμα της ημέρας, τους νεκρούς που υποτίθεται ότι θα τιμούσαν, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία.

Ο Πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι, ήθελε όλοι μαζί να τιμήσουμε τους νεκρούς, αλλά ακόμη δεν έχει επιδείξει την αναγκαία τόλμη και την απαραίτητη ευαισθησία, να ζητήσει συγνώμη για την τότε στάση του κόμματός του. 

Το ίδιο και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που νομίζει ότι διαφοροποιήθηκε από τον Πρωθυπουργό, τοποθετώντας απλώς την παρουσία του στον τόπο της τραγωδίας, σε διαφορετική ώρα στο ημερήσιο πρόγραμμα των δράσεών του.

Χέρι - χέρι οι δυό τους, μαζί με τη Χρυσή Αυγή, περιέφεραν τότε τη δήθεν αγανάκτησή τους, καλλιεργώντας εύφορο έδαφος για να αναπτυχθούν με μεγάλη ευκολία, ακραίες αντιλήψεις, συμπεριφορές και να αναδειχθούν τα χειρότερα των ενστίκτων, γεγονός που τους τοποθετεί στο κάδρο της ηθικής και πολιτικής ευθύνης.

Γιατί; Για να οικοδομήσουν κάποιοι πολιτικές καριέρες και κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Αδιαφορώντας για το δημόσιο συμφέρον, υποθηκεύοντας την πορεία και το μέλλον του Ελληνικού λαού και το χειρότερο, σπέρνοντας το μίσος και το διχασμό, που επί πολλά χρόνια ακόμη θα ταλανίζει ψυχές και συναισθήματα.

Το ΚΚΕ, συνεχίζει να πορεύεται σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου. Σεβαστό, αλλά αυτή του η στάση δεν είναι ικανή να το διαφοροποιήσει επί της ουσίας από τη γενική εικόνα.

Η Παράταξή μας, ήταν και τότε και τώρα παρούσα. 

Τότε, δια του τότε Πρωθυπουργού - αν και κατακρινόμενη ακόμη και την ώρα που απέτιε φόρο τίμησε στους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας στον τόπο της θυσίας τους, από αυτούς που σήμερα, έστω και με καθυστέρηση δέκα ετών, αποφάσισαν να αποτίσουν φόρο τιμής, μόνο και μόνο για να συγκαλύψουν τη δική τους απουσία από τη μάχη για τη χώρα.

Τώρα, με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.

Και πάντα, προσπαθώντας να στέκεται στη φωτεινή πλευρά της ιστορίας.

Είτε αυτό αναγνωρίζεται, είτε όχι. Το ζήτημα όμως, δεν είναι η καθυστερημένη παρουσία των άλλων, αλλά το γεγονός ότι, ακόμη δεν βρήκαν το θάρρος να ψελλίσουν έστω μια λέξη για την τότε συμπεριφορά τους, πολύ περισσότερο, να ζητήσουν μια ειλικρινή συγνώμη.

Και βέβαια, ούτε η επιλεκτική μνήμη ορισμένων μπορεί να γίνει αποδεκτή, την ώρα που καλούμαστε να υπερβούμε τις κομματικές μας ταυτότητες και με ευθύνη να συμβάλλουμε στην εμπέδωση της αναγκαίας ενότητας που θα μας καταστήσει πιο ισχυρούς έναντι και της πανδημίας και των επιπτώσεών της.

Μπορεί βεβαίως να ισχυριστεί κανείς και πιθανώς δικαίως, ότι τα σχόλια για επιλογές του παρελθόντος περιττεύουν, γιατί αργά ή γρήγορα όλοι κρίνονται.

Υπάρχει όμως κάτι, που επιβάλει σε όλους όσοι πιστεύουν στο αξιακό πλαίσιο της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας, να καταστεί διαρκές και επίμονο το αίτημα της αποδοχής της αλήθειας από όσους τότε απουσίασαν από όλα.

Υπάρχει κάτι, το οποίο υπερβαίνει και μάλιστα κατά πολύ, την ευθύνη του καθενός μας και την όποια κρίση. Κάτι που δεν μπορεί να περιμένει.

Η χώρα, η Ελληνική κοινωνία, που δεν μπορούν να οδηγηθούν στο μέλλον χωρίς την αλήθεια. Εξάλλου, χωρίς την αλήθεια, δεν αποκτά περιεχόμενο και η τιμή.

Και η λήθη, που στο όνομα ενός καλύτερου και προπαντός διαφορετικού συλλογικού μέλλοντος είναι πολλές φορές ζητούμενη και πιθανότατα λυτρωτική, προϋποθέτει την αποδοχή της αλήθειας. Αλλιώς, η ιστορία και επαναλαμβάνεται και τιμωρεί. Δυστυχώς όμως, όχι τους υβριστές. Αλλά τους λαούς.

Αυτήν την ανομολόγητη αλήθεια, δυστυχώς, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε ακριβά, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, στο όνομα μιας εξουσίας - που εκπροσωπεί και αναπαράγει ένα πελατειακό πολιτικοοικονομικό σύστημα -, που δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τα όνειρά μας.

Και γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε, για να την αλλάξουμε.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. οκ 10:45 14/05/2020

    Σαμαράς Τσίπρας Καμμένος είναι οι ηθικοί αυτουργοί για τον εμπρησμό της ΜΑΡΦΙΝ…

  2. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ .ΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥ ΔΕΝ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ.ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΠΟΤΕ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.