ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς μπορεί να «σώσει» την κυβέρνηση το πακέτο «φον ντερ Λάιεν»

Ευρω-σωσίβιο με την πρόταση της Κομισιόν ψάχνει το Μαξίμου

Την ώρα που όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες επιδεινώνονται και τα σύννεφα της ύφεσης και της φτώχειας πληθαίνουν πάνω από την Ελλάδα, η χθεσινή παρουσίαση της συμβιβαστικής πρότασης της Κομισιόν από την επικεφαλής της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναπτέρωσε τις ελπίδες του Μεγάρου Μαξίμου ότι ίσως η κατάσταση να καταστεί διαχειρίσιμη όταν φανούν στην πραγματική οικονομία τα ερείπια που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός.

Βεβαίως, ουδείς στην κυβέρνηση παραγνωρίζει το γεγονός ότι από την παρουσίαση της πρότασης της πρόεδρου της Κομισιόν έως ότου να αρχίσει η χρηματοροή στην Αθήνα θα περάσουν πολλοί μήνες, ενώ θα παρεμβληθούν και εξαντλητικά παζάρια στην επόμενη -και ίσως και στη μεθεπόμενη- Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, όπως και να έχει, την ώρα που στο Μαξίμου φοβούνταν ότι η όξυνση της κρίσης και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας θα φέρουν την κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι κοινωνικής αντίδρασης και οργής, όλα δείχνουν πως η πρόταση της Κομισιόν μπορεί να γεμίσει τη φαρέτρα της κυβέρνησης με όλα τα «βέλη» που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τη δραματική κατάσταση που ήδη διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ανακούφιση

Στο πλαίσιο αυτό, στην κυβέρνηση καταρτίζουν ήδη ένα σχέδιο διαχείρισης των συγκεκριμένων χρημάτων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα πρόκειται για «λεφτά από το ελικόπτερο», αλλά για στοχευμένα κονδύλια που θα αποτελέσουν εργαλείο μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, γι’ αρχή, η ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι δεδομένη και αυτό φάνηκε και από την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα ευθύς εξαρχής ζητούσε επιχορηγήσεις και όχι δάνεια και, ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι η λογική του «πακέτου φον ντερ Λάιεν» κινείται στο πλαίσιο που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα θα λάβει από αυτό το πρόγραμμα μία χρηματοδότηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αρχική πρόταση της Επιτροπής μιλάει για περίπου 32 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 22,5 δισεκατομμύρια θα είναι άμεσες επιχορηγήσεις και τα 9,5 δισεκατομμύρια θα είναι δανεισμός με πολύ ευνοϊκούς όρους. Είναι σαφές, ασχέτως της τελικής κατάληξης των ποσών, ότι θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το πακέτο. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα και της αθόρυβης αλλά παραγωγικής και συνεπούς δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά στους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «Πιστεύω ότι είναι, επίσης, και το απότοκο της εμπιστοσύνης που δείχνει πια η Ευρώπη προς την Ελλάδα. Προς την Ελλάδα της νέας εποχής, και είναι και η απτή αναγνώριση της μεγάλης αξιοπιστίας που η χώρα μας ανέκτησε τον τελευταίο χρόνο».

Κεντρικός σχεδιασμός

Αναφορικά με τη διαχείριση των εν λόγω κονδυλίων -αν και όποτε έρθουν και υπό την προϋπόθεση ότι οι βόρειοι... ευρωτσιγκούνηδες δεν θα φέρουν προβλήματα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου- το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου είναι να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός, ώστε να κατευθύνονται στοχευμένα τα κονδύλια εκεί που θα επιλέξει η κυβέρνηση.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η διαχείριση αυτών των μεγάλων ποσών θα πρέπει να γίνει με σχέδιο, θα πρέπει να γίνει με σύνεση. Είναι κεφάλαια τα οποία θα διατίθενται σε βάθος τριετίας. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε».

«Το νέο ταμείο, όμως, αυξάνει και τις δικές μας ευθύνες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό τα κεφαλαία αυτά να πιάσουν τόπο. Είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία. Ούτε να περάσουν τις δυσκολίες που διαχρονικά πέρασαν προγράμματα ΕΣΠΑ. Για αυτό θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός, για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θα σκορπίσει τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους»: «Σε ένα άρθρο που διάβαζα σήμερα το πρωί, διάβασα μία ενδιαφέρουσα φράση, και την αναφέρω γιατί νομίζω ότι περιγράφει σε μία πρόταση αυτό το οποίο δεν πρέπει να κάνουμε με αυτό το μεγάλο πακέτο: Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Αυτή, νομίζω, η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να δείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο τίθεται στη διάθεση της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Βεβαίως, όσο κι αν στην κυβέρνηση έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες όλων ότι τελικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κληθεί να διαχειριστεί ερείπια, ακόμη απομένει να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι έως ότου οι εισηγήσεις της Κομισιόν μετατραπούν σε αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. stm 12:00 29/05/2020

    Το κάψατε εκεί στο MATRIX.

  2. === ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΤΥΧΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ
    ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΕΝΩ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ
    ΤΟΝ ΑΧΑΣΤΟ ΘΑ ΕΧΕΖΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.