ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Καλημέρα, Νύχτα

Η υπόθεση συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Ένας βιασμός μετά φόνου. Οι δράστες έως την τελευταία στιγμή προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν το θύμα. Κανένας σεβασμός στο νεαρό κορίτσι, στην μάνα που έχασε το παιδί της. Από την πρώτη στιγμή η υπόθεση τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας. Η ζωή της Ελένης έγινε φύλλο και φτερό. Καμιά σημασία αν την βίασαν, την σκότωσαν, την πέταξαν σαν σακί στον γκρεμό και την άφησαν να αργοπεθαίνει μόνη και αβοήθητη.

Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί μίλησαν στις κάμερες για τον χαρακτήρα της Ελένης, πόσο επιμελής φοιτήτρια ήταν, καλόκαρδη και ευγενική. Στις μεσημεριανές εκπομπές είδαμε τους γονείς της Ελένης να παραμένουν σιωπηλοί μέσα στον πόνο τους, αναγκασμένοι να απαντούν σε άσχετες ερωτήσεις: "Τι ξέρετε για τους φίλους της κόρης σας;" ή "Πες τε μας εσείς σαν πατέρας γνωρίζατε το τάδε περιστατικό;". Η ζωή της άτυχης Ελένης βγήκε στο φως με κάθε λεπτομέρεια. Καμία σχέση με την υπόθεση του βιασμού μετά φόνου. Η κοινωνία τις πρώτες μέρες διχάστηκε. Από τη μια οι γαργαλιστικές λεπτομέρειες που άφηναν συχνά υπόνοιες για την ζωή του κοριτσιού και από την άλλοι όλοι εκείνοι που εστίασαν στην παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας, την έλλειψη σεξουαλικής εκπαίδευσης, την νοοτροπία, "να μην δώσουμε δικαίωμα". Θα προσθέσω κι εκείνο το τμήμα της κοινωνίας, ίσως το πιο επικίνδυνο κατά την γνώμη μου, το "δεν είδα, δεν άκουσα".

Η Ελένη νίκησε. Ενάμιση χρόνο μετά την δολοφονία της δικαιώθηκε. Το σύστημα δέχτηκε ένα ισχυρό χαστούκι από την εισαγγελέα που ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στην παθογένεια δομών και συμπεριφορών, στα βαθύτερα ένστικτα ενός μέρους της κοινωνίας που συγκαλύπτει τις φυλετικές διακρίσεις. Ποιος θα μιλήσει για την κουλτούρα της βίας και των στερεοτύπων που μεγάλωσε γενιές και γενιές.

"Με όνειρα ένα κορίτσι με πολύ υψηλούς στόχους αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω τον πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις", όρθωσε το ανάστημά της η εισαγγελέας, ζητώντας την ενοχή των κατηγορουμένων χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

Αν ρίξει κανείς έστω και μια ματιά στους δείκτες της γυναικείας εκπροσώπησης σε Υπουργεία και Κοινοβούλιο μάλλον θα μελαγχολήσει. "Να είστε άντρες με μπέσα, μην γίνεστε βιαστές", ξέσπασε η μάνα της Ελένης έξω από το δικαστήριο.
Η αγόρευση της εισαγγελέως ήταν μια "ανάσα" αξιοπρέπειας και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Κάποιους μπορεί να ενόχλησε το ύφος της, αλλά επιτέλους βρέθηκε ένας άνθρωπος, μια γυναίκα που αποστόμωσε εκείνους που αμαύρωσαν την προσωπικότητα του κοριτσιού με φράσεις, "το έπαιζε δύσκολη", ως δικαιολογία για την αποτρόπαια πράξη τους. Την Παρασκευή έπεσε η αυλαία της δίκης που συγκλόνισε την Ελλάδα. Προτού ανακοινωθούν οι ποινές στους κατηγορούμενους, οι συνήγοροι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά. "Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό", τόνισε στην αγόρευσή της, η Αριστοτελεία Δόγκα.

Η εικόνα της χαμογελαστής κοπέλας με τα κοτσιδάκια και τα γυαλιά θα μείνει για χρόνια χαραγμένη στην σκέψη μας και στην καρδιά μας. Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε την μνήμη της και την οικογένειά της και ταυτόχρονα έδωσε ελπίδα στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού απέναντι σε ένα πατριαρχικό άνισο σύστημα που συχνά δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον αδικημένο. Η δίκη της Ελένης Τοπαλούδη θα αφήσει το αποτύπωμά της ως δίκη ορόσημο, την ανάγκη για ουσιαστική ισότητα, το φως στο τούνελ για εκατοντάδες κακοποιημένες γυναίκες. Η συγκεκριμένη υπόθεση ανοίγει το δρόμο για εκατοντάδες υποθέσεις βιασμών που δεν έφτασαν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αν δεν ήταν ο άντρας του λιμενικού που βρήκε την άτυχη κοπέλα δεν θα ήταν αυτή η εξέλιξη της υπόθεσης.

"Προτιμότερο είναι να εκδικείται κανείς τους εχθρούς του παρά να συμφιλιώνεται μαζί τους. Γιατί το να ανταποδίδεις αυτό που έπαθες είναι δίκαιο. Και η αποκατάσταση του δικαίου είναι πράξη αξιέπαινη", ήταν η ανάρτηση της Αριστοτελείας Δόγκα που δέχτηκε θετικά και αρνητικά σχόλια από ένα ευτυχώς μικρό μέρος της κοινωνίας προσκολλημένο σε στερεότυπα και σε κανόνες δικαίου "που δεν ικανοποιούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα".

Το παρήγορο είναι ότι η κοινωνία αντέδρασε. Γυναίκες, αλλά και άντρες ένιωσαν δικαίωση με την απόφαση. Ίσως για πρώτη φορά η κοινωνία πήγε ένα βήμα μπροστά. Ε, δεν είναι και λίγο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.