ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία μετά από δύο μήνες

Από σήμερα, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, λειτουργούν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια στην Κύπρο και συνεχίζουν τη φοίτηση, όπως έχει ήδη ξεκινήσει από τις 11 Μαΐου, η Γ’ τάξη Λυκείου και το Γ’ έτος των Τεχνικών Σχολών.

Η επαναλειτουργία των σχολείων και η επιστροφή των μαθητών/ριών θα γίνει με την αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον νέο κορωνοϊό.

Ο συνολικός αριθμός μαθητών/τριών που φοιτούν στα Γυμνάσια είναι 22.886, ως εκ τούτου οι μαθητές/τριες που θα ανήκουν στην Ομάδα Α΄ και που αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα είναι 11.443.

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης (ΔΜΓΕ) έχει κτίσει μηχανισμό για καθημερινή παρακολούθηση των παρουσιών των μαθητών/τριών αλλά και των εκπαιδευτικών. Ως εκ τούτου, ακριβείς αριθμοί θα δοθούν σήμερα με την επαναλειτουργία των Γυμνασίων.

Θα επαναλειτουργήσουν 71 σχολεία, και αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα 3.075 εκπαιδευτικοί Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

Αντίθετα, ο συνολικός αριθμός μαθητών/τριών που φοιτούν στα Δημοτικά είναι 52.768, ως εκ τούτου, οι μαθητές/τριες που θα ανήκουν στην Ομάδα Α΄ και που αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα είναι 26.384. Επίσης, αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα 4.494 εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Σήμερα θα παρουσιαστεί στα Δημοτικά Σχολεία και στα Γυμνάσια η πρώτη ομάδα μαθητών και μαθητριών, όπως θα διαχωριστούν, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως έγινε και στην Γ’ Λυκείου, ενώ αύριο θα παρουσιαστεί η δεύτερη ομάδα μαθητών και μαθητριών, όπως ειδοποιήθηκαν από τα σχολεία τους.

Κατά τις δυο αυτές πρώτες μέρες προσέλευσης των μαθητών/ριών θα γίνει ενδελεχής ενημέρωση των παιδιών από τους/τις εκπαιδευτικούς σχετικά με το υγειονομικό πρωτόκολλο (κανόνες απόστασης, συχνή χρήση αντισηπτικού, μη χρήση αντικειμένων που ανήκουν σε άλλους, εξηγήσεις για τον νέο τρόπο λειτουργίας του σχολείου και διεξαγωγής των μαθημάτων, οδηγίες συμπεριφοράς στους εξωτερικούς χώρους, οδηγίες για την άφιξη και αποχώρηση από το σχολείο, κ.λπ), το οποίο θα ισχύει για τη φοίτηση μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Από τη Δευτέρα 25η Μαΐου, θα λειτουργήσουν εναλλάξ κάθε μία εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, δηλαδή, η πρώτη ομάδα, την επόμενη εβδομάδα η δεύτερη ομάδα κ.ο.κ., τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια.

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, λαμβανομένων υπόψη των ηλικιών και των δυσκολιών που ενδεχομένως να υπάρξουν, αποφεύγεται προς το παρόν η φοίτηση των μικρότερων ηλικιών της Προδημοτικής και των Νηπιαγωγείων, ενώ η Α’ και Β’ τάξη Λυκείου και το Α’ και Β’ έτος των Τεχνικών Σχολών μπορούν να συνεχίσουν ομαλά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία έχει αναπτυχθεί και προχωρά με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του είχε πει ότι θα αξιοποιηθεί όσος χρόνος είναι διαθέσιμος μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς για να καλυφθεί όσο το δυνατό περισσότερο από τη διδασκαλία που χάθηκε.

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, σε περίπτωση που μαθητής/μαθήτρια παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, αυτός/ή θα πρέπει να παραμείνει κατ’ οίκον και οι γονείς/κηδεμόνες θα πρέπει να ενημερώσουν τηλεφωνικώς το σχολείο και να επικοινωνήσουν με τον/την προσωπικό/ή γιατρό ή τον/την παιδίατρο τους.

Παρομοίως, εκπαιδευτικός ή άλλο μέλος του προσωπικού ο/η οποίος/α παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, θα πρέπει να μην προσέρχεται στο σχολείο, να παραμένει κατ’οίκον και να επικοινωνεί με τον προσωπικό γιατρό του/της.

Σε περίπτωση που μαθητής/μαθήτρια, εκπαιδευτικός ή άλλο μέλος του προσωπικού του σχολείου παρουσιάσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της παραμονής του/της στο σχολείο θα οδηγείται σε ειδική αίθουσα που θα προβλέπεται για απομόνωση και θα ειδοποιούνται οι οικείοι του (στην περίπτωση μαθητή/μαθήτριας ο/η γονέας/κηδεμόνας του) για να έρθουν να τον/την παραλάβουν. Σχετικές οδηγίες αναφορικά με τις προβλεπόμενες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν στην περίπτωση που παρουσιαστούν συμπτώματα (λοίμωξη αναπνευστικού, πυρετός κ.ά.) κατά τη διάρκεια της παρουσίας στη σχολική μονάδα ή στην περίπτωση που διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα στο σχολείο, υπάρχουν στο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Κατά τα διαλείμματα, υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί προβαίνουν σε συνεχή επιτήρηση για διασφάλιση της ενδεικνυόμενης απόστασης ασφαλείας ανάμεσα στους/στις μαθητές/μαθήτριες και για έλεγχο τήρησης των κανόνων υγιεινής στις τουαλέτες.

Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, απαγορεύεται η διεξαγωγή εκδρομών, επισκέψεων, εκκλησιασμών και γενικά οποιασδήποτε δραστηριότητας ενέχει μετακίνηση/έξοδο των μαθητών/ριών από τον σχολικό χώρο.

Τελετές αποφοίτησης δεν θα διεξαχθούν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.