ΚΟΣΜΟΣ

Συμπτώματα που παραπέμπουν στη νόσο Καβασάκι

Κορωνοϊός: Σοκ στη Βρετανία - «Έφυγε» 14χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Σοκ, θλίψη και προβληματισμό έχει προκαλέσει στη Βρετανία η είδηση ότι ένας 14χρονος, με συμπτώματα που παραπέμπουν στο σύνδρομο Καβασάκι και πιθανόν συνδέεται με τον κορωνοϊό, έχασε τη μάχη για τη ζωή, «χτυπημένος από την πανδημία».

Ο έφηβος ήταν μεταξύ των 8 ανηλίκων που προσβλήθηκαν από αυτή τη σπάνια φλεγμονώδη ασθένεια και νοσηλεύτηκαν τον Απρίλιο στο παιδιατρικό νοσοκομείο Εβελίνα του Λονδίνου. Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση "The Lancet", που επικαλείται τους γιατρούς του, παρέμεινε για έξι ημέρες στην εντατική και βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό μετά τον θάνατό του. Τα υπόλοιπα παιδιά επέζησαν, διευκρίνισε η ιατρική διευθύντρια του νοσοκομείου, η Σάρα Χάνα, μιλώντας στο βρετανικό πρακτορείο Press Association.

Συνολικά, περίπου 50 παιδιά που έχουν προσβληθεί από αυτή τη σοβαρή φλεγμονώδη νόσο είχαν εισαχθεί μέχρι την Τρίτη σε αυτό το νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας. Σχεδόν τα μισά έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους.

Τα περισσότερα από τα παιδιά είναι σχολικής ηλικίας και ορισμένα είναι κάτω των 5 ετών. Στη συντριπτική πλειονότητά τους η υγεία τους ήταν καλή προτού να αρρωστήσουν. Μόνο «ένας μικρός αριθμός» από αυτά βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, σύμφωνα με την Δρα Χάνα. Αυτή η φλεγμονώδης νόσος εμφανίστηκε πρόσφατα και θυμίζει το σύνδρομο Καβασάκι, τα αίτια του οποίου είναι απροσδιόριστα. Οι μικροί ασθενείς -είτε έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό είτε όχι– εμφανίζουν υψηλό πυρετό, πόνους στην κοιλιακή χώρα, συμπτώματα στο γαστρεντερικό και φλεγμονή στην καρδιά. Στα τέλη Απριλίου ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανέφερε ότι οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να καθορίσουν αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του νέου κορωνοϊού και αυτής της νόσου.

Παρόμοια συμπτώματα έχουν εμφανίσει δεκάδες παιδιά στη Βρετανία, αλλά επίσης στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Αν και η σύνδεση της νόσου με τον κορωνοϊό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, οι επιστήμονες την θεωρούν πολύ πιθανή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.