ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ειρήνη και ασφάλεια για το λαό

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα in.gr αναφέρει πως εθελοτυφλεί όποιος δεν βλέπει την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, υπογραμμίζοντας πως «η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων, και της Ελλάδας, στην περιοχή, σε μια φάση όπου οι δύο χώρες, με ευθύνη των κυρίαρχων κύκλων, εντείνουν τη συμμετοχή τους στο γενικότερο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τις ενεργειακές πηγές και αγωγούς».

Προσθέτει ότι «οι εξελίξεις καταρρίπτουν πως στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της “στρατηγικής συμμαχίας” με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, “έχουμε εξασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια” για το λαό».

Είπε επίσης ότι η αστική τάξη της Τουρκίας προωθεί μεθοδικά τους σχεδιασμούς της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και έχει αποδειχθεί πως «μπορεί να πάρει αυτό που θέλει τόσο μέσα από την χρησιμοποίηση των ενόπλων δυνάμεών της, π.χ. με την εισβολή στην Κύπρο, ή με το επεισόδιο στα Ίμια, όσο και κυρίως στα “στρογγυλά τραπέζια” του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

«Οι δηλώσεις “συμπάθειας”, που κατά καιρούς αποσπούν οι ελληνικές κυβερνήσεις από τους “ισχυρούς εταίρους” μας, για την επιθετικότητα της Τουρκίας, είναι παραπλανητικές, “κομφετί” και “σερπαντίνες” των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι η οργάνωση της κοινής πάλης των λαών Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας ενάντια στις αιτίες που προκαλούν αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς.

Ως προς το πρόσωπο του νέου προέδρου της ΓΣ του ΟΗΕ, Τούρκου διπλωμάτη Βολκάν Μποζκίρ, υπογραμμίζει τον «εντυπωσιακό συμβολισμό για τον σημερινό ΟΗΕ και την σημερινή κατάσταση του λεγόμενου διεθνούς δικαίου», καθώς, όπως εξηγεί, «πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναλαμβάνει ο εκπρόσωπος μιας χώρας, της Τουρκίας, που έχει εισβάλει στρατιωτικά σε μια άλλη χώρα μέλος του ΟΗΕ, στην Κύπρο, που εδώ και 46 χρόνια έχει εκεί στρατεύματα κατοχής, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μιας χώρας, που έχει εισβάλει επίσης στη Συρία και στο Ιράκ. Μιας χώρας, που καθημερινά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, που αρνείται να αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Χαρακτηρίζει «ανέκδοτο» τα περί «απομονωμένης» Τουρκίας και κάνει λόγο για «μυλόπετρες» ισχυρών ανταγωνισμών στην περιοχή μεταξύ διαφορετικών και αντικρουόμενων συμφέροντων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, οι οποίοι διεμβολίζουν και ανασυνθέτουν τις εξελίξεις.

«Γι’ αυτό το ΚΚΕ απαιτεί να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικάνικες και νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα, να επιστρέψουν οι αποστολές των ενόπλων δυνάμεων, που βρίσκονται εκτός συνόρων, καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμμαχίες» τονίζει.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρεται στις τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας στους λαούς διαφόρων χωρών, μεταξύ αυτών και χωρών του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου ως «αποτελέσματα της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων συστημάτων υγείας».

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το νέο ΕΣΥ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός «μόνο “νέο” δεν είναι, αφού χτίζεται με τα παλιά υλικά της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, τα ΣΔΙΤ. Είναι η πολιτική που εξοπλίζει με κέρδη τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας και όχι το δημόσιο σύστημα για την υγεία του λαού».

Χαρακτηρίζει υποκριτικές τις «ανησυχίες» της ΕΕ για τον κίνδυνο ελέγχου της κοινωνικής ζωής γιατί η ΕΕ και πριν από την πανδημία «είχε μόνιμα στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία και στις διαδηλώσεις με προώθηση μέτρων στις χώρες της».

Τονίζει ότι όλη η δραστηριότητα του ΚΚΕ με σύνθημα «Μένουμε δυνατοί - δεν μένουμε σιωπηλοί», και η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ αποτελεί «παρακαταθήκη και συνάμα προειδοποίηση ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά τα διάφορα σχέδια φίμωσης του εργατικού λαϊκού κινήματος».

Χαρακτηρίζει επίσης πρόκληση την προβολή της ΕΕ ως υπερασπιστή των προσωπικών δεδομένων, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «με πρόσχημα την πανδημία η ΕΕ προωθεί εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών από τα κινητά που εγκυμονούν νέους τεράστιους κινδύνους μαζικής παρακολούθησης χωρίς καν τεκμηριωμένες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η χρήση τους είναι αποτελεσματική για τη μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας».

Ως προς τις επιπτώσεις του lockdown επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «διαμορφώνεται πλέον ένα νέο εργασιακό τοπίο ακόμα πιο εχθρικό για τους εργαζόμενους» και τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι που έχουν πληρώσει πολλά και τώρα πρέπει να πουν δεν θα πληρώσουμε ξανά».

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αριστερή αντιπολίτευση» είπε «ούτε ως σκέτη αντιπολίτευση δεν μπορεί να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ αφού σε όλα τα κρίσιμα για το λαό ζητήματα βάζει πλάτη στην κυβέρνηση της ΝΔ, στο ίδιο το σύστημα».

Ως προς τις κυβερνήσεις συνεργασίας, τονίζει πως τα δεδομένα για το λαό μπορούν να αλλάξουν «με τη δική του επιλογή να οργανώσει τον αγώνα του για να πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης το μεγάλο κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα λαϊκά στρώματα».

Επίσης ο κ. Κουτσούμπας αναφέρεται στις προτάσεις του ΚΚΕ για την υγεία και στη δράση του ενάντια στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και για την προστασία εργαζομένων και λαϊκών οικογενειών, σημειώνοντας «για όλα αυτά προϋπόθεση είναι να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, η άρνηση πληρωμής του κρατικού χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός, η απόσυρση από τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια που μας κοστίζουν 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο».

«Όλα αυτά βάζουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, του λαού το κεφάλαιο και την εξουσία του, ανοίγουν το δρόμο της αποδέσμευσης από ΝΑΤΟ και ΕΕ, για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία» καταλήγει στη συνέντευξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.