ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προδιαγράφει εξελίξεις ο «Αρμαγεδδών» στην αγορά εργασίας

Ο Ιούνιος της «μεγάλης οργής»

Με... κομμένη την ανάσα θα πουν «καλό μήνα» στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εργασίας σε 15 ημέρες από τώρα, καθώς μετά την απόφαση για προσπάθεια διάσωσης των θέσεων εργασίας μέσω της... ελαστικοποίησης των εργατικών δικαιωμάτων, η ίδια η πραγματικότητα θα κρίνει αν το στοίχημα είναι πετυχημένο ή όχι.

Εξάλλου, στο πεδίο της εργασίας εδώ και δέκα περίπου ημέρες διεξάγεται μία όχι απλώς πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και μία μάχη με ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Από την μία πλευρά, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «ο μόνος τρόπος να διασωθούν θέσεις εργασίας είναι η ελαστικοποίηση της αγοράς, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και να σηκώσουν το βάρος της κρίσης». Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνει ότι η κυβέρνηση υλοποιεί την «ατζέντα ΣΕΒ» και ικανοποιεί τα αιτήματα των ισχυρών για ελαστικοποίηση της εργασίας και μείωση του εργασιακού κόστους. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αν η κυβέρνηση ελαστικοποιεί την αγορά εργασίας για να σωθούν θέσεις εργασίας, θα έπρεπε να θυμάται ότι στην περίοδο των μνημονίων πολλές επιχειρήσεις «εκμεταλλεύθηκαν» αντίστοιχες ρυθμίσεις προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους σε βάρος των εργαζομένων τους.

Το σχέδιο Βρούτση

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προχωρήσει και έχει ήδη δώσει εντολές στον Γιάννη Βρούτση για εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου που, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, οδηγεί τους εργαζομένους σε περικοπές στον μισθό τους της τάξης τουλάχιστον του 25%. Συγκεκριμένα, επί της ουσίας θα πρόκειται γαι «μονιμοποίηση» της συνταγής «μισή δουλειά, μισός μισθός», που έχει ήδη εφαρμοστεί την περίοδο της πανδημίας. Η κυβέρνηση, μ’ άλλα λόγια, θα δώσει στους εργοδότες την ευχέρεια να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται την ρύθμιση της εκ περιτροπής εργασίας, με το Μαξίμου να υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Ο μηχανισμός της εκ περιτροπής εργασίας, που θα συμπληρωθεί με «επιδότηση» μισθού από το κράτος, προβλέπει πως ένας εργοδότης θα λέει στους εργαζομένους τους να εργάζονται για 15 ημέρες και ο εργοδότες θα καταβάλει το μισό του μισθού προ πανδημίας. Το κράτος, λοιπόν, θα έρχεται να καλύπτει ως το 60% του υπόλοιπου μισθού, αλλά αυτό αφήνει παράθυρα για μεγάλες μειώσεις μισθού: συνολικά, δηλαδή, για έναν εργαζόμενο που είχε πλήρη απασχόληση με μισθό 1.000 ευρώ, ο εργοδότης θα τού δίνει 500 ευρώ και το κράτος, στο καλύτερο σενάριο, θα καλύπτει το 60% του άλλου μισού: ήτοι, θα δίνει στον εργαζόμενο 300 ευρώ και, άρα, οι αποδοχές του θα διαμορφωθούν στα 800 ευρώ, αντί 1.000 που έπαιρνε προ κορωνοϊού. Ο πέλεκυς της περικοπής μισθού θα είναι ακόμη μεγαλύτερος στην περίπτωση υψηλόμισθων εργαζόμενων, καθώς το πλαφόν κάλυψης μισθού θα είναι διπλό: αφενός ως το 60%, αφετέρου με πλαφόν 650 ευρώ κρατικής επιδότησης. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι για έναν εργαζόμενο με μισθό 2.500 ευρώ προ κορωνοϊού, οι νέες αποδοχές του θα διαμορφώνονται ως εξής: ο εργαζόμενος θα παίρνει 1.250 ευρώ από το εργοδότη του και από τα υπόλοιπα 1.250 ευρώ το κράτος θα καλύπτει τα 650 ευρώ και όχι τα 750 που θα ήταν το 60% του μισού μισθού. Κατά συνέπεια, ο εργαζόμενος θα παίρνει πλέον 1.900 ευρώ και θα χάσει 600 ευρω τον μήνα.

Αγωνία

Βεβαίως, όσο κι αν στο Μαξίμου έχουν κάνει την επιλογή «θεσμοποίησης» της εκ περιτροπής εργασίας –με τους ίδιους να υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται για να σωθούν θέσεις και με την αντιπολίτευση να τονίζει ότι κάνει τα χατίρια μεγάλων ομίλων- αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αγωνία στην κυβέρνηση για την επόμενη μέρα. Επί της ουσίας, η δήλωση Θεοδωρικάκου πως «καπιταλισμό έχουμε, δεν μπορώ να εγγυηθώ για την δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία» αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα. Μόνο που, όσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να «εγγυηθεί» για κανέναν, τόσο και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στην ΝΔ ότι θα είναι και τον ερχόμενο χειμώνα πρώτη στις δημοσκοπήσεις, λένε στελέχη της Κουμουνδούρου.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. === ΦΤΑΙΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ :
    === ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ.
    === ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΦΤΗΝΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ.
    === ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
    ΚΑΜΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΘΑ ΗΤΑΝ
    ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΑΡΓΑ ΄Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΧΑΝΟΝΤΑΝ, ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΟΜΩΣ
    ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ,
    ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΥΜΜΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ.
    === Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΛ. ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙ-
    ΗΣΕΙΣ. ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗ-
    ΝΙΚΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ
    ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ
    ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ Α.Ε.Π.
    === ΜΟΝΟ ΑΝΟΗΤΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΠΟΣΟ ΑΠΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ !!!!!!!!!!!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.