ΕΛΛΑΔΑ

Στις 18:00, από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής

Παράσταση διαμαρτυρίας για την τηλεργασία στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 6:00 το απόγευμα, στο υπουργείο Εργασίας, με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) να καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο στην κινητοποίηση.

Μεταξύ των αιτημάτων της κινητοποίησης είναι και η κατάργηση όλων των ΠΝΠ, όλων των αντεργατικών μέτρων της πανδημίας, κομμάτι των οποίων φυσικά είναι και η τηλεργασία. «Καμιά σκέψη για μονιμοποίηση της», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση-κάλεσμα του ΣΕΤΗΠ.

Επίσης, το ΣΕΤΗΠ διεκδικεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, εν μέσω πανδημίας, αλλά και με το πέρας αυτής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΤΗΠ:

«Το συνδικάτο μας από την πρώτη στιγμή αντιπάλεψε την οποιαδήποτε σκέψη της εργοδοσίας για επιβολή της τηλεργασίας επ’ αόριστου, παρά μόνο για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορωνοϊου. Κάλεσε τους συναδέλφους να μην αποδεχτούν τροποποιητικές συμβάσεις που επιτρέπουν γενικότερα αυτό το καθεστώς, να μην επιτρέψουμε να παγιωθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως η τηλεργασία.

Στον αντίποδα η τηλεργασία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία ως το γιατρικό απέναντι στον ιό και εφαρμόστηκε καθολικά στον κλάδο μετατρέποντας τη ζωή και τη δουλειά μας σε λάστιχο.

Γνωρίσαμε από πρώτο χέρι, όπως και οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο τις συνέπειες που έχει αυτό το σύστημα παγκόσμια, που στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να διαχειριστεί μια επιδημία γρίπης.

Γι’ αυτό πολλοί συνάδελφοι μας αντιλαμβανόμενοι την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας, την αθλιότητα των χώρων εργασίας, την ακαταλληλότητα των ΜΜΜ κατέφυγαν ή και εξαναγκάστηκαν στην εργασία από το σπίτι ως ελάχιστο μέσο ατομικής προστασίας.

Αποδεικνύει ακόμα ότι το κριτήριο της κυβέρνησης, των ομίλων για όλα τα μέτρα και τις κινήσεις τους, και μέσα στην πανδημία, ήταν η διασφάλιση της συνέχειας της παραγωγής με κάθε κόστος, ως αναγκαίος όρος για να θωρακιστούν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό μια τα γάντια ήταν υποχρεωτικά και μια μας δημιουργούσαν εφησυχασμό, μια η υφασμάτινη μάσκα ήταν άχρηστη και μια αποτελεσματική, μια στο κρούσμα έπρεπε να λειτουργήσει καραντίνα αλλά όταν υπήρξε κρούσμα σε χώρους δουλειάς επιχείρησαν να μην σταματήσει η παραγωγή, μια έπρεπε να κρατάμε δύο μέτρα απόσταση και υποχρεωτικά ατομικά μέσα προστασίας, μια οι τεχνικοί έμπαιναν με δική τους ευθύνη και χωρίς μέσα προστασίας σε βλάβες σε οικείες.

Αποδεικνύεται και κάτι ακόμα όμως: Οι τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στο σήμερα. Η ταχύτητα με την οποία στήθηκαν εταιρικά δίκτυα, μεταφέρθηκαν γραμμές, διαμορφώθηκαν οι αναγκαίες υποδομές για την επιβολή της καθολικής τηλεργασίας είναι η καλύτερη απόδειξη των δυνατοτήτων που υπάρχουν στο σήμερα. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι τέτοια που νέοι ορίζοντες μπορούν να ανοιχτούν στην ανθρωπότητα.

Πώς χρησιμοποιούνται τα τεχνολογικά εργαλεία στο σήμερα όμως;

Μέσα από σειρά πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ανάμεσα σε αυτές και για την μονομερή επιβολή της τηλεργασίας, η κυβέρνηση έδωσε αέρα στα πανιά των εργοδοτών και του κεφαλαίου, άνοιξαν την αδηφάγο όρεξή τους.

Υλοποιήθηκε μια πάγια επιδίωξη του ΣΕΒ, έναν διακαή πόθο των ομίλων του κλάδου: Η επέκταση της τηλεργασίας, ως μιας ελαστικής μορφής απασχόλησης που αποφέρει κέρδη στον εργοδότη και μόνο δεινά για τον εργαζόμενο.

Δεν είναι κάτι νέο, δεν προέκυψε ξαφνικά. Ήταν για πολλά χρόνια στα σκαριά και προετοιμαζόταν η επέκταση της ως πάγια επιδίωξη του κεφαλαίου που προωθείται μέσα από τη στρατηγική της ΕΕ για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων μέσα από την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, κάνοντας μας πιο ευέλικτους και φτηνούς.

Τα αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν το ίδιο και η τηλεργασία. Γι’ αυτό τώρα ο ΣΕΒ κάνει προτάσεις για το πώς θα ρυθμιστεί και νομοθετικά η επέκταση τους. Γι’ αυτό η μια μετά την άλλη οι επιχειρήσεις στον κλάδο μας, καλούν τους εργαζόμενους να απαντούν σε ερωτηματολόγια για την μονιμοποίηση της τηλεργασίας παρουσιάζοντας τα μάλιστα ως προνομιακή μεταχείριση των "ανθρώπων" τους.

Τώρα, πόσο προνομιακό είναι να ζητάνε τη συγκατάβαση μας για το πόσο περισσότερο θα μας εκμεταλλεύονται είναι άλλο ανέκδοτο… Για αυτό οι επίσημες προτάσεις των διάφορων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ. και των συνδικαλιστών τους στα σωματεία συγκλίνουν στο ότι τα οφέλη της τηλεργασίας είναι πολλά, τα όποια "προβληματάκια" μπορούν να ρυθμιστούν με νέους κανόνες και νόμους.

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Εντατικοποίηση, καταστρατήγηση του ωραρίου, μέχρι και σπαστό ωράριο "πρότειναν" σε τηλεφωνικές υπηρεσίες, πλήρης διαθεσιμότητα στον εργοδότη, που είναι ένα κλικ και ένα τηλεφώνημα απόσταση από τον εργαζόμενο, ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Έτσι ο εργαζόμενος χάνει τα όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και ιδιωτική ζωή, καλείται να μετατρέψει το σπίτι του σε εργασιακό χώρο, δουλεύοντας δίπλα στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, μαζί με τα παιδιά του που σε πολλές περιπτώσεις κάνουν και τα ίδια τηλεκπαίδευση.

Ταυτόχρονα μια σειρά αδιαμφισβήτητες ευθύνες της εργοδοσίας, όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, ο κλιματισμός, η παροχή εξοπλισμού, η καταλληλότητα των χώρων, τα εργονομικά γραφεία, περνάν στην ατομική ευθύνη του εργαζομένου. Ξεφορτώνονται οι όμιλοι τον βραχνά, το κόστος της υγείας, υγιεινής και ασφάλειας του χώρου δουλειάς και εξοικονομούν λειτουργικό κόστος.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να διαχειριστούν στο σπίτι τους εταιρικά δεδομένα, προσωπικά δεδομένα πελατών, να εκθέτουν και οι ίδιοι προσωπικά τους δεδομένα. Και όλα αυτά κάτω από ασφυκτική πίεση, έλεγχο και αξιολόγηση ακόμα και με αυστηρή επιτήρηση όπως π.χ. οι κάμερες μες τα σπίτια μας που μετά την εργοδοσία της "Teleperformance" ζητάει και ο φιλεργατικός ΣΥΡΙΖΑ.

Να γιατί με αφορμή την πανδημία φέρνουν την τηλεργασία πιο κοντά. Γιατί είναι άλλος ένας τρόπος να αυξήσουν την εκμετάλλευση να περάσουν τα βάρη της νέας κρίσης στις πλάτες μας.

Πόσο μάλλον, που η τηλεργασία οδηγεί αντικειμενικά σε αποξένωση και απομόνωση, ο εργαζόμενος καλείται να δουλέψει μακριά από τους συναδέλφους του, παύουν να υπάρχουν ομαδικές συζητήσεις, συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων, κοινωνικοί δεσμοί. Ο ίδιος ο εργαζόμενος που δουλεύει μόνος του, είναι μόνος του!!!

Απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας όμως κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του.

Έχουμε πείρα, δεν θα την "πατήσουμε".

Δεν θα πέσουμε στην λογική αποδοχής των εργοδοτικών επιδιώξεων, η λογική του μικρότερου κακού φέρνει πάντα το μεγαλύτερο κακό για τους εργαζόμενους, οι επιχειρήσεις πάντα θα πιέζουν για περισσότερη δουλειά με λιγότερο για αυτούς κόστος γιατί αυτός είναι ο τρόπος για να βγάλουν περισσότερο κέρδος.

Εμείς από την πλευρά οφείλουμε να βάλουμε φρένο στην καταπάτηση δικαιωμάτων μας, στις ατελείωτες ώρες δουλειάς, στην μετατροπή της οικογενειακής μας στέγης σε γραφείο. Απαιτούμε οικογενειακό προγραμματισμό μακριά από τις ανάγκες των ομίλων, ποιοτικό ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειές μας.

Τους ξεκαθαρίζουμε ότι:

Η θέση των εργαζομένων είναι να βρίσκονται σε χώρους δουλειάς που η υγεία και η ασφάλεια τους θα προστατεύεται και να έχουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Η "εθνική ομοψυχία" που θέλουν να επιβάλουν όμιλοι, κυβέρνηση και εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός σημαίνει να βάλουμε όλοι πλάτη για να συνεχίζουν να κερδίζουν οι λίγοι μην αφήνοντας τίποτα όρθιο από τα δικαιώματά μας. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η ΟΜΕ - ΟΤΕ, οι πλειοψηφίες στα σωματεία της "Ιντρακόμ" έχουν επιδοθεί σε διαγωνισμό υποταγής στις ανάγκες των ομίλων, συναγωνίζονται ποιος είναι πιο γονυπετής.

Τέτοια σωματεία δεν χρειαζόμαστε. Η πλειοψηφία στην ΟΜΕ - ΟΤΕ έβαλε πλάτη να καμφθούν όποιες διαθέσεις υπήρχαν από εργαζόμενους, ακόμα και όταν κρίνονταν η προστασία και της ζωής μας. Έχει αποδεχθεί στη συλλογική σύμβαση, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, να "ξεκινήσει η συζήτηση" για την τηλεργασία κατά απαίτηση της εργοδοσίας.

Ο ΠΑΣΕ ΟΤΕ έβγαλε ανακοίνωση που νομιμοποιεί την χρήση και αυτού του εργαλείου από την εργοδοσία, προτείνοντας δήθεν κανόνες. Κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να νομιμοποιήσουν στην πράξη ακόμα μία ευέλικτη σχέση εργασίας που τσακίζει τις ζωές μας.

Οργανωμένοι και καλά συσπειρωμένοι στα σωματεία μας κλαδικό και επιχειρησιακά βάζουμε στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες μας. Οργανώνουμε αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις μας, σημαδεύουμε στην καρδιά του προβλήματος την διασφάλιση της "κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας" των ομίλων.

Παλεύουμε για ανάκτηση των απωλειών, για ζωή και δικαιώματα σύμφωνα με τις ανάγκες μας και τις σύγχρονες δυνατότητες όπως προκύπτουν από την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Με όπλο μας το σχέδιο της κλαδικής συλλογικής σύμβασης βγαίνουμε μπροστά για να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα μας κόντρα στον διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζόμενων, "υπάκουων" και "φωνακλάδων", στη λογική των επιδομάτων και των bonus που αποτελούν κλεμμένη δουλειά όλων μας και αξιοποιούνται από την εργοδοσία για να δέσει τους εργαζόμενους στα δικά της κριτήρια και να μας βάζει να σφαζόμαστε μεταξύ μας. Δυναμώνουμε το ΣΕΤΗΠ, συμμετέχουμε στην οργανωμένη ζωή και δράση στις κινητοποιήσεις.

Συντονίζουμε την πάλη μας, με όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, με τίμιους συνδικαλιστές, με όλους τους εργαζόμενους και θέτουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τους ομίλους, το κράτος τους, την ΕΕ.

Απαιτούμε:

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και όλων των ΠΝΠ, και αυτών που αφορούν την τηλεργασία.
 • Καμία σκέψη για επιβολή επ' αόριστον της τηλεργασίας, να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Σταθερό και συνεχές ωράριο, 7ωρο - 5νθήμερο, να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σαφής διάκριση εργάσιμου - μη εργάσιμου χρόνου.
 • Η επιστροφή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τηρώντας τις αποστάσεις, εξασφαλίζοντας κατάλληλους χώρους και με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.
 • Να δοθεί και να επεκταθεί η άδεια ειδικού σκοπού όπου χρειάζεται κι απαιτείται χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
 • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν αυτή την περίοδο και σε συνθήκες τηλεργασίας. Να απαγορευτούν το επόμενο διάστημα.
 • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός κ.λπ.) που φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων να τα αναλάβει η εργοδοσία.
 • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία, καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους εργασίας.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα bonus είναι απλήρωτη δουλειά μας να ενταχθούν μόνιμα στους μισθούς και τις συμβάσεις.
 • Να μην κοπεί καμία τηλεφωνική σύνδεση λόγω οφειλών, αλλά να ανασταλούν οι λογαριασμοί για την λαϊκή οικογένεια. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
 • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα και υποδομές που ακόμα και τώρα λείπουν.

"Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά".

Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.