ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια για αντικατάσταση Μενδώνη

«Πονοκέφαλος» Μαξίμου με τους καλλιτέχνες

Σε πονοκέφαλο διαρκείας εξελίσσεται το ανοιχτό μέτωπο με τους καλλιτέχνες για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα χθεσινά μέτρα που ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ουδόλως εκτόνωσαν την κατάσταση μεταξύ των καλλιτεχνών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει από την πρώτη στιγμή πως αναπόσπαστο κομμάτι της επικοινωνιακής του στρατηγικής είναι να δείχνει πως έχει άμεση επαφή με τους καλλιτέχνες. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο Διονύσης Σαββόπουλος και οι συνεχείς δηλώσεις του υπέρ της ΝΔ αποτελούν «σημαία» για το κυβερνών κόμμα, ενώ νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από την πολιτική αντιπαράθεση που προκλήθηκε πριν τρεις εβδομάδες, όταν ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Άλκηστι Πρωτοψάλτη να περάσει με το φορτηγό που έδινε υπαίθρια συναυλία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Βράζει» ο χώρος

Ωστόσο, μπορεί ορισμένοι καλλιτέχνες να απένειμαν τα εύσημα στην κυβέρνηση, αλλά αυτό ουδόλως ισχύει γενικώς για τον καλλιτεχνικό χώρο. Για παράδειγμα, πριν καν ενσκήψει η κρίση του κορωνοϊού, πολλοί τραγουδοποιοί, δημιουργοί, συνθέτες και στιχουργοί δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για την αβελτηρία αναφορικά με το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Καίτοι, μετά το σκάνδαλο ΑΕΠΙ, το θέμα είχε αρχίσει να μπαίνει σε έναν «μεταβατικό» δρόμο από την προηγούμενη κυβέρνηση, εδώ και έναν χρόνο η κατάσταση δεν έχει προχωρήσει καθόλου – παρά τις σχετικές υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κρίση του κορωνοϊού, αλλά και το γεγονός ότι για εβδομάδες ολόκληρες η κυβέρνηση δεν είχε πει ούτε μία κουβέντα για τους καλλιτέχνες και γενικά τους «εργάτες του πολιτισμού» επιδείνωσε το ήδη κακό κλίμα και έριξε λάδι στη φωτιά ενός ανοιχτού μετώπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι όσοι συνδικαλίζονται στις οργανώσεις -όπως ο Φοίβος Δεληβοριάς κ.α.- ανέμεναν πώς και πώς κάποιες ανακοινώσεις, αλλά εις μάτην. Στο πλαίσιο αυτό, θρυαλλίδα εξελίξεων αποτέλεσε το τελευταίο, διαγγελματικού χαρακτήρα, τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες, για δύο λόγους: πρώτον επειδή και σ’ αυτό απουσίαζε η οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη ανακούφισης των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού και, δεύτερον, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει την οριστική ακύρωση της θερινής «σεζόν», λέγοντας ότι δε θα πραγματοποιηθούν φέτος πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στο στόχαστρο η υπουργός

Η αντίδραση των καλλιτεχνών ήταν οξεία και, η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν από τις μαζικές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, στον Λευκό Πύργο και σε πολλές ακόμη ελληνικές πόλεις. Μάλιστα, το γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι καλλιτέχνες έκριναν ως ανεπαρκείς τις εξαγγελίες Μενδώνη δείχνει ότι το μέτωπο αυτό ουδόλως κλείνει. Αντιθέτως, με δεδομένη την προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη «να τα έχει καλά» με τους καλλιτέχνες, πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου συνειδητοποιούν πως το γεγονός ότι η υπουργός αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον καλλιτεχνικό κόσμο, προφανώς δεν βοηθά στη βελτίωση της κατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, το σοκ που προκάλεσε στο πρωθυπουργικό επιτελείο ο Σταύρος Ξαρχάκος με το «πυρ ομαδόν» που εξαπέλυσε κατά της Λίνας Μενδώνη δεν αποκλείεται να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων. Άλλωστε, ο Ξαρχάκος είναι κορυφαίος μουσικοσυνθέτης και προέρχεται από την συντηρητική παράταξη (έχει, μάλιστα, διατελέσει και ευρωβουλευτής της ΝΔ) και ως εκ τούτου, όσα είπε «ακουμπούν» στο παραδοσιακό ακροατήριο του κυβερνώντος κόμματος. Πέραν αυτού, τη «σημαία» κατά της υπουργού Πολιτισμού σηκώνει άλλος ένας δημοφιλέστατος καλλιτέχνης: ο Φοίβος Δεληβοριάς. Ο Δεληβοριάς δεν παρέλειψε να εκφράσει την δυσφορία του τόσο για να ανεπαρκή μέτρα στήριξης του πολιτισμού, όσο όμως και για την απροθυμία της κυβέρνησης να λύσει το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Σαν να μην έφταναν αυτά, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, ο Δεληβοριάς «απείλησε» με απαγόρευση μετάδοσης των τραγουδιών όλων των δημιουργών, ενώ προανήγγειλε ότι «δε θα το αφήσουμε έτσι, θα διεθνοποιήσουμε το θέμα».

Στο πλαίσιο αυτό, όλα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να «δει» από την αρχή το θέμα της στήριξης των ανθρώπων του Πολιτισμού. Και δεν αποκλείεται, όταν η κυβέρνηση θελήσει να ρίξει γέφυρες με τους ανθρώπους του Πολιτισμού, να «θυσιάσει» την υπουργό Πολιτισμού προκειμένου να δρομολογήσει μία νέα αρχή στη σχέση της με τους καλλιτέχνες...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.