ΕΛΛΑΔΑ

Ο δικηγόρος-διαμεσολαβητής Δ. Μπούκας απαντά σε 7 «καυτά» ερωτήματα

Πώς θα σώσετε την α΄κατοικία σας από τους πλειστηριασμούς

Όλα τα νέα δεδομένα αναφορικά με το ισχύον καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και την «επόμενη μέρα» μετά την εκπνοή της εκθέτει στο Matrix24.gr ο εξειδικευμένος δικηγόρος-διαμεσολαβητής, Δημήτρης Μπούκας.

Μάλιστα, ο κ. Μπούκας, απαντώντας στις 7 βασικές ερωτήσεις-απορίες που αφορούν κάθε υπερχρεωμένο δανειολήπτη, επί της ουσίας παρουσιάζει έναν «οδικό χάρτη» σωτηρίας της πρώτης κατοικίας.

Αναλυτικά, οι βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις, στις οποίες τοποθετείται ο κ. Μπούκας, έχουν ως εξής:

Ποιες οι νεότερες εξελίξεις αναφορικά με την προστασία της α΄ κατοικίας;

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις κυβέρνησης και θεσμών αποφασίστηκε να δοθεί μια τρίμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ν.4605/2019 για την προστασία της α΄κατοικίας. Πρακτικά λοιπόν, μέχρι 31 Ιουλίου 2020, όσοι δανειολήπτες πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος μπορούν να καταθέσουν αίτηση. Παράλληλα, αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων και το νέο πτωχευτικό δίκαιο όπου υπό αρκετά αυστηρότερες προϋποθέσεις θα υπάρχει για συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών προστασίας της κύριας κατοικίας τους.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι θέλουν να καταθέσουν αίτηση στον νόμο 4605/2019;

Τα κριτήρια που απαιτούνται είναι αρκετά, αυστηρά και πρέπει να πληρούνται σωρευτικά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που έως την 28η Φεβρουαρίου 2020 μόνο 2.509 αιτήσεις είχαν υποβληθεί και διαβιβαστεί προς τις τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα:

• Να μην υπάρχει απορριπτική απόφαση του ν. 3869/10 λόγω δόλου ή λόγω ύπαρξης επαρκούς περιουσίας
• Να υπήρχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενυπόθηκο δάνειο στις 31 Δεκεμβρίου 2018
• Το υπόλοιπο οφειλής για στεγαστικό δάνειο να μην ξεπερνά τα 130.000 ευρώ ανά πιστωτή και για επιχειρηματικά τις 100.000 ευρώ
• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά και τις 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια
• Η αξίας της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τις 80.000 ευρώ
• Οι καταθέσεις δανειολήπτη, συζύγου και προστατευόμενων μελών να μην υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ
• Εισοδηματικά κριτήρια για άγαμο έως 12.500 ευρώ, για έγγαμο 21.000 ευρώ και προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο με ανώτατη κάλυψη τις 36.000 ευρώ.

Γιατί συμφέρει τον δανειολήπτη να υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα;

Εφόσον ο οφειλέτης κριθεί επιλέξιμος και λάβει πρόταση αναδιάρθρωσης του δανείου του από την τράπεζα κερδίζει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως τα 25 χρόνια (ανάλογα την ηλικία του) και ενδεχομένως κούρεμα της οφειλής του αν ο λόγος υπόλοιπο οφειλής/ αξία ακινήτου είναι μεγαλύτερος από 1,2.
Παράλληλα όμως θα μπορεί να λάβει και επιδότηση της δόσης που θα προκύψει από το κράτος που για τα στεγαστικά κυμαίνεται από 20% έως 50% ανάλογα τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για τα επαγγελματικά δάνεια είναι σταθερή στο 30%.

Τι ισχύει για όσους δεν καταφέρουν να ενταχθούν στην πλατφόρμα;

Σε περίπτωση μη επιλεξιμότητας, ο οφειλέτης μπορεί είτε να διαπραγματευθεί απευθείας με το πιστωτικό ίδρυμα ή τον φορέα διαχείρισης ή να εξετάσει το ενδεχόμενο της τραπεζικής διαμεσολάβησης, η οποία αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να επεκταθεί καθώς σήμερα μόνο μια τράπεζα έχει ειδικό τμήμα και συμμετέχει σε διαμεσολαβήσεις.

Τι γίνεται με τους πλειστηριασμούς;

Μέχρι και τις 15 Μαΐου δεν διενεργούνται πλειστηριασμοί ενώ σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πώς ενδέχεται το διάστημα αυτό να παραταθεί. Όλα θα κριθούν από την πορεία χαλάρωσης των μέτρων αναφορικά με τα δικαστήρια όπου δεν έχει επανέλθει η κανονικότητα. Επιπρόσθετα, όσοι καταφέρουν να υποβάλουν επιτυχώς αίτηση στην πλατφόρμα του ν. 4605/2019 λαμβάνουν προστασία της κατοικίας τους ενώ και τον Αύγουστο δεν επιτρέπεται η επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Τι εξελίξεις υπάρχουν αναφορικά με την επιδότηση των δανείων των φυσικών προσώπων;

Με βάση τις σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και αναμένοντας τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τις ανάλογες υπουργικές αποφάσεις, αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται και ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών όπου το κράτος θα επιδοτεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με εισοδηματικά κριτήρια μέρος των μηνιαίων δόσεων για όσους οφειλέτες έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και έχουν τραπεζικά προϊόντα που συνδέονται με την πρώτη τους κατοικία. Ανάλογη επιδότηση τόκων λαμβάνουν ήδη οι επιχειρήσεις, επομένως θα μπορούσαμε να πούμε πώς αίρεται μια σχετική αδικία.

Παράλληλα, φαίνεται πώς για πρώτη φορά θα υπάρξει επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών οι οποίοι έχουν πληγεί από την πρόσφατη κρίση και ενδεχομένως αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δόσεών τους, αφού και αυτοί θα μπορούν να λάβουν επιδότηση, ενώ θα υπάρξει σχετική μέριμνα και για όσους είδαν τα δάνειά του να «κοκκινίζουν» και μετά το 2018, χρονικό σημείο-τομή για κατάθεση αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας της κύριας κατοικίας.

Μετά την 31η Ιουλίου τι περιμένουμε;

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναμένεται να ψηφιστεί το νέο πτωχευτικό δίκαιο το οποίο και θα αντικαταστήσει όλες τις υπάρχουσες ρυθμίσεις:

• τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών (ν.4469/2017),
• το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη (ν.4605/2019),
• διατάξεις του νόμου Κατσέλη (ν.3869/2010),
• ρυθμίσεις προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία
• ένταξη της κοινοτικής οδηγίας 1023/2019 περί αφερεγγυότητας

Ωστόσο, η προστατευτική του περίμετρος θα είναι μικρότερη από τον υπάρχοντα νόμο ενώ και οι προϋποθέσεις προστασίας της α’ κατοικίας θα είναι αυστηρότερες.

* Ο Δημήτρης Μπούκας είναι δικηγόρος, διαμεσολαβητής και συντονιστής του Ν. 4469/2017 για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών. (www.dboukas.gr)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.