ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμοι να κονταροχτυπηθούν Μητσοτάκης-Τσίπρας

Προγραμματικός «πόλεμος» για τα... «μάτια» της μεσαίας τάξης

Στο προγραμματικό πεδίο αναμένεται να ξετυλιχθεί η βασική πολιτική μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το βλέμμα στραμμένο στη «μεσαία τάξη»: πρόκειται για εκείνα τα εκλογικά και κοινωνικά ακροατήρια που έδωσαν τη νίκη στη ΝΔ τον περασμένο Ιούλιο, αλλά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να πάρει τη «ρεβάνς», με αφορμή τα ερείπια που αφήνει πίσω του το lockdown λόγω του κορωνοϊού.

Η επιδίωξη της Κουμουνδούρου να συνομιλήσει ξανά με ένα τμήμα του λεγόμενου «κινήματος της γραβάτας», αλλά και να πιάσει το νήμα με μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες που καταψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω «υπερφορολόγησης», έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά. Η πρώτη φορά που στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα διανοήθηκαν ότι είναι ώρα να αρχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνει γέφυρες προς τη μεσαία τάξη και το «κίνημα της γραβάτας» ήταν όταν αποκαλύφθηκαν όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης με τα... «voucher της ντροπής». Στην Κουμουνδούρου έφτασαν οι οργίλες αντιδράσεις μηχανικών και δικηγόρων για τα «Μέτζη του Νεουκτη», για το «σκόιλ ελικικού» και άλλα κορακίστικα που καταγγέλθηκαν από τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες ως άκρως προσβλητικά. Αυτή η περίπτωση, σε συνδυασμό με την κυρίαρχη εκτίμηση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα πλήξει κυρίως τη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες έχει οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κατάρτιση προτάσεων με το βλέμμα στραμμένο σε αυτές τις επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες. «Θα έρθει η ώρα που θα καταλάβουν αρκετοί ποιος νοιάζεται για τη μεσαία τάξη και ποιος απλώς την εκμεταλλεύθηκε για να ανέβει στην εξουσία» σημειώνει με κατηγορηματικό τρόπο ανώτατο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πικρόχολα πως «τότε θα είναι αργά».

Τη Δευτέρα το «Μένουμε Όρθιοι 2»

Σε κάθε περίπτωση, η απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στη λεγόμενη «μεσαία τάξη» θα φανεί και την ερχόμενη Δευτέρα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2», που αποτελεί και την επικαιροποίηση της δέσμης προτάσεων που παρουσίασε στην αρχή της κρίσης. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε προγραμματίσει την παρουσίαση για αύριο το πρωί, αποφάσισε να αναβάλει την εκδήλωση λόγω του σημερινού τηλεοπτικού μηνύματος του Κυριάκού Μητσοτάκη. Στην Κουμουνδούρου εκτιμήθηκε ότι δεν θα φανεί σοβαρό να προβεί σε ανακοινώσεις ο Αλέξης Τσίπρας μερικές μόλις ώρες μετά το τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη. «Εμείς δεν κυνηγάμε τον Μητσοτάκη. Παρουσιάζουμε τις προτάσεις της επόμενης μέρας», εξηγεί στέλεχος του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα, αιτιολογώντας την αναβολή. Συν τοις άλλοις, στην Κουμουνδούρου έκριναν ότι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να προχωρήσουν στην «ακτινογραφία» των ανακοινώσεων Μητσοτάκη, προκειμένου να βρουν τις «γκρίζες ζώνες» και τα αδύνατα σημεία τους για να τα αναδείξουν την ερχόμενη Δευτέρα, στην παρουσίαση του «Μένουμε Όρθιοι 2», που θα λάβει χώρα στο Ζάππειο.

Ψάχνοντας «εθνικό στρατηγικό σχέδιο»

Αυτονοήτως, τα πράγματα για την κυβέρνηση είναι πιο δύσκολα, αφού οι προτάσεις δεν είναι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά θα πρέπει να ανταποκρίνονται με τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερους πληττόμενους κλάδους και οικονομικές δραστηριότητες. Βεβαίως, βασικός σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις σημερινές του τηλεοπτικές ανακοινώσεις είναι να δείξει ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για την σωτηρία της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, ήτοι του τουρισμού. Εξάλλου, πρόκειται για ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει πολύ το Μαξίμου, αφού εδώ και ημέρες έχει διαπιστωθεί ότι μεταξύ του πρωθυπουργικού επιτελείου και των συναρμόδιων υπουργών επικρατούν συνθήκες... «χαλασμένου τηλεφώνου». Πέραν αυτού, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να λαμβάνει ανησυχητικά μηνύματα ως προς την εικόνα που δίνει η κυβέρνηση στην κοινωνία αναφορικά με την διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης. «Ό,τι κερδίζει η ΝΔ για το υγειονομικό κομμάτι της κρίσης, το χάνει στο οικονομικό που δείχνει να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις με μπαλώματα», αποκαλύπτει καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή, εξηγώντας τα ευρήματα από τις κυλιόμενες μετρήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο και πως δεν πρόκειται για την λογική του «σταγονόμετρου», για την οποία την κατηγορεί σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Για τον λόγο αυτό, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις σημερινές διαγγελματικού χαρακτήρα ανακοινώσεις του, δεν θα αναφέρει μόνο ένα πλαίσιο μέτρων για την διάσωση του τουρισμού, αλλά θα αναφέρει πως θα ακολουθήσει και ένα γενναίο πακέτο στήριξης όλης της οικονομίας.

Τα μέτρα για τον τουρισμό

Σε ό,τι αφορά την «βαριά βιομηχανία» της χώρας και την εστίαση που αποτελεί ουσιαστικά αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σήμερα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση –δηλαδή στα καφέ και στα ροφήματα, αφού όλα τα υπόλοιπα έχουν μειωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, θα μειωθεί ο ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, όπως και επίσης και η εισαγωγή του χαμηλού συντελεστή 6%, από 13% που είναι σήμερα. Στο τραπέζι είναι και η κατάργηση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία, αλλά και η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες –με το βλέμμα στραμμένο στον εσωτερικό τουρισμό. Επίσης, αν ανακοινωθεί αυτή η μείωση ΦΠΑ, τότε θα ισχύσει και για τις αεροπορικές μεταφορές, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και κίνητρα «εσωτερικού τουρισμού» για να σωθεί η παρτίδα.

Όπως προαναφέρθηκε, τις σημερινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη θα ακολουθήσει ένα δεύτερο φορολογικό πακέτο στήριξης, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός πιθανότατα στη ΔΕΘ και το οποίο θα περιλαμβάνει την κατάργηση για ένα έτος της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, αλλά και μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Όλα αυτά, βεβαίως, υπό την αίρεση των... δημοσίων ταμείων, αφού ως τα τέλη Αυγούστου το οικονομικό επιτελείο θα έχει μία ξεκάθαρη εικόνα πόσες και ποιες ανακοινώσεις «αντέχει» η οικονομία...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.