ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού στοχεύει η Κουμουνδούρου

«Ρεβάνς» ΣΥΡΙΖΑ με τη μεσαία τάξη

Η πρωτοφανής ύφεση που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός, σε συνδυασμό με τα «ταξικά» -όπως τα χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου- σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να πάρει μία μεγάλη «ρεβάνς»: να ρίξει γέφυρες, δηλαδή, στη λεγόμενη «μεσαία τάξη», την οποία η ΝΔ εργαλειοποίησε προεκλογικά αλλά τώρα, βάσει των προβλέψεων που επικρατούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα την καλέσει να πληρώσει το μάρμαρο της «κορωνοκρίσης».

Επί της ουσίας, δεν πρόκειται για μία απλή ρεβάνς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί απλώς να επουλώσει ένα δικό του τραύμα. Η επιχείρηση «γέφυρες με τη μεσαία τάξη» λαμβάνει χώρα με βασικό στόχο την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, υπό την έννοια ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις έχει αποδειχθεί ότι την εξουσία παίρνει εκείνος που θα πάρει μαζί του την μεσαία τάξη.

Από τα voucher στα... ζόμπι

Σε αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, στην Κουμουνδούρου έχουν διαγνώσει ότι οι σχέσεις της ΝΔ με τη μεσαία τάξη ήδη δοκιμάζονται και μπορεί να διαρραγούν σοβαρά το επόμενο διάστημα. Εξάλλου, τα περίφημα «voucher της ντροπής» ήταν το πρώτο σοβαρό ρήγμα του κυβερνώντος κόμματος με την μεσαία τάξη και με μία ειδική επαγγελματική ομάδα, που επίσης είχε εργαλειοποιηθεί πολιτικά: τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, ήτοι τους δικηγόρους, τους μηχανικούς κ.α., που είχαν βγει στον δρόμο ως «κίνημα της γραβάτας» για να διαμαρτυρηθούν για το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, αλλά η ΝΔ που τούς στήριζε τότε, σήμερα εμφανίστηκε να τους προσβάλλει με τα ατυχή προγράμματα τηλεκατάρτισης με τα γελοία λάθη.

Μετά την «υπόθεση Βρούτση», λοιπόν, η κρίση και η ύφεση που θα αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός αναμένεται να κρίνουν ποια πολιτική δύναμη θα «μιλά» στην καρδιά της μεσαίας τάξης: εξάλλου, ολόκληρες επαγγελματικές κατηγορίες που ανήκαν σ’ αυτή την τάξη βρίσκονται τώρα στον αέρα, όπως για παράδειγμα οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης –και όχι μόνο. Συν τοις άλλοις, στην Κουμουνδούρου τελούν με το βλέμμα στραμμένο στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, αφού διαπιστώνουν ότι την ώρα που ετοιμάζονται «προγράμματα-μαμούθ» για τους «μεγάλους», οι «μικροί» δεν αποκλείεται να αντιμετωπιστούν σαν «ζόμπι» και να εξαιρεθούν κάθε στήριξης. Αυτό, άλλωστε, προανήγγειλε ο, αρμόδιος περί το τραπεζικό σύστημα, υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, δηλώνοντας ότι «δε θα κατευθυνθεί η ρευστότητα σε επιχειρήσεις-ζόμπι». Η Κουμουνδούρου, λοιπόν, επιχειρεί ήδη να εκμεταλλευθεί τέτοιου τύπου δηλώσεις –με τα αρμόδια στελέχη να εικάζουν ότι πίσω απ’ αυτές κρύβονται συγκεκριμένες προθέσεις...- διερωτώμενη «ποιες είναι οι επιχειρήσεις-ζόμπι». Μάλιστα, ο τομεάρχης Οικονομικών και πρώην υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «σφυροκόπησε» τον κ. Ζαββό για την δήλωσή του, την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη συζητείται με πολύ θετικό τρόπο η παρέμβασή του στη Βουλή υπέρ της μεσαίας τάξης, μέσω της οποίας εξέφρασε τις απορίες, τα ερωτήματα και την ανασφάλεια πολλών ανθρώπων για την «επόμενη μέρα», φέρνοντας σε εμφανή αμηχανία τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.