ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός από τις ανοιχτές διαφωνίες για την αντιπολίτευση

Σε τροχιά εσωστρέφειας ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρότι η, ελέω κορωνοϊού, αναβολή του συνεδρίου που είχε προγραμματιστεί για τον τρέχοντα μήνα υποτίθεται ότι θα «ανέβαλλε» γι’ αργότερα το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών, το είδος της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχε προκαλέσει διχοστασία κορυφής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η υγειονομική κρίση και η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να αποφύγει το «σκληρό ροκ» -και να μην βρεθεί, αυτονοήτως, κόντρα με το κοινωνικό σώμα και το κοινό αίσθημα- φαίνεται ότι δεν άρεσε σε αρκετά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήθελαν «σκληρό ροκ» με το καλημέρα. Ταυτοχρόνως, όταν εμφανίστηκαν οι μετρήσεις που έδειχναν ότι αυξάνεται η δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και πως η πλειονότητα των πολιτών επιδοκιμάζει την στρατηγική της κυβέρνησης, αυτές αποτέλεσαν λάδι στη φωτιά της εσωστρέφειας. Παρότι οι μετρήσεις έδειξαν πως η απόφαση Τσίπρα ήταν σωστή -καθώς είναι αυτοκτονικό για ένα κόμμα εξουσίας να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και στο δημόσιο αίσθημα- αρκετοί οπαδοί του... «σκληρού ροκ» επικαλέστηκαν αυτές τις μετρήσεις προκειμένου να ισχυριστούν το ακριβώς αντίθετο: ότι, δηλαδή, επειδή δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ «πήγε πάσο», έδωσε στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ευκαιρία να ανεβάσει τις πολιτικές μετοχές του στο κοινωνικό χρηματιστήριο.

Καταλύτης ο Βαξεβάνης

Ταυτοχρόνως, στα μισά της υγειονομικής κρίσης και όταν αποκαλύφθηκε ο αποκλεισμός της εφημερίδας Documento από τα διαφημιστικά προγράμματα και την εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, η βασική διχοστασία που επικρατούσε στον ΣΥΡΙΖΑ για το είδος της αντιπολίτευσης αναδείχθηκε μέσω της συγκεκριμένης εφημερίδας με έναν πολύ εύγλωττο τρόπο: καταρχάς, ήταν η εν λόγω εφημερίδα που είχε ήδη αρχίσει να ασκεί έντονη κριτική στην ηγεσία του κόμματος για την «νερόβραστη αντιπολίτευση», στηρίζοντας όλους όσοι ήθελαν «σκληρό ροκ» με το καλημέρα. Επίσης, εξαιτίας ακριβώς των «βολών» που εξαπέλυε αυτή η εφημερίδα προς συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν συζητήθηκε η κοινοβουλευτική ερώτηση που θα κατέθετε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με «βαριά» ιστορία, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλα και ο γραμματέας της Κ.Ε., Πάνος Σκουρλέτης ζήτησαν η ερώτηση να μην είναι «ονομαστική», αλλά να περιγράφει όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει δια της διαφημιστικής οδού τα ΜΜΕ. Εν τέλει αποφασίστηκε η ονομαστική αναφορά στο Documento και έτσι, τα προαναφερθέντα στελέχη δεν έβαλαν την υπογραφή τους.

Αυτό προκάλεσε την «έκρηξη» της εν λόγω εφημερίδας και έφερε στην επιφάνεια τις «δύο σχολές» αντιπολίτευσης, όπως αυτές εκδηλώθηκαν και στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όταν και έπειτα από τις διαφωνίες που κατατέθηκαν, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να τελειώσει η συζήτηση, αφού πρώτα είχε παίξει τον ρόλο του γεφυροποιού.

Λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης είχε ρίξει νωρίτερα ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος επιλέγοντας να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες από το πάρτι γενεθλίων του στο facebook έστειλε σαφή εσωκομματικά μηνύματα, αφού ένας από τους προσκεκλημένους του ήταν ο εκδότης της συγκεκριμένης εφημερίδας...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.