ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου

Τα πολλαπλά μέτωπα και ο «πονοκέφαλος» του πολιτικού κόστους

Κλίμα ανησυχίας διαμορφώνεται στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η ως τώρα διαχείριση της κρίσης έχει ανοίξει πολλαπλές και παράλληλες εστίες μετώπων με πολλές επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες, με αποτέλεσμα οι επιτελείς του πρωθυπουργού να προβληματίζονται για το πολιτικό κόστος που μπορούν να επιφέρουν τα πολλά μέτωπα.

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι ευρύ σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι οι σφυγμομετρήσεις είναι «φωτογραφία της στιγμής» και πως δεν είναι γραμμένες... σε πέτρα. Αντιθέτως, με δεδομένη την ένταση και το βάθος της οικονομικής κρίσης που θα αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός, στο Μαξίμου αναλύουν προσεκτικά και καθημερινά όλα τα ποιοτικά ευρήματα των κυλιόμενων μετρήσεων, προκειμένου να έχουν ανά πάσα στιγμή μία ξεκάθαρη εικόνα των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών.

Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι

Ταυτοχρόνως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που φοβάται ότι η Ευρώπη δε θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αλλά και ότι ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού καθιστά απαραίτητο να είναι γεμάτο το δημόσιο ταμείο και το φθινόπωρο, δεν σκοπεύει, όπως λένε συνομιλητές του, να πάρει πίσω την εντολή του για «συντηρητική» διαχείριση της κρίσης. Εξάλλου, της ίδιας λογικής είναι και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που κινείται με πυξίδα τη φράση «προσέχουμε για να έχουμε» -όσες περί του αντιθέτου πιέσεις κι αν δέχεται από συναδέλφους του υπουργούς.

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική απόφαση φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη αφενός με παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, αφετέρου με κοινωνικά ακροατήρια στα οποία η ΝΔ στηρίχθηκε για να επιστρέψει στην εξουσία. Για παράδειγμα, στο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους από την οξεία αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ για τα μέτρα που αφορούν στα ενοίκια, αφού οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατηγορούν την κυβέρνηση για... «κουβαρνταλίκια» με τη δική τους περιουσία, ενώ τους υπενθυμίζουν ότι αποτελούν μέρος της παραδοσιακής εκλογικής βάσης της ΝΔ.

Παραλλήλως, η ΝΔ στηρίχθηκε και στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, που συσσωματώθηκαν στο «κίνημα της γραβάτας» και είχαν πρωταγωνιστήσει σε σφοδρές αντιδράσεις σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο μέτωπο είναι πολύμορφο και προβληματίζει πάρα πολύ την κυβέρνηση, για δύο λόγους: πρώτον, διότι οι κυλιόμενες μετρήσεις δείχνουν πως πολιτικοί μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι δεν ξέχασαν τα... «Σκοιλ Ελικικού» και τα «Μέτζη του νεουκτη», αφετέρου διότι πολλοί εξ αυτών καταγγέλλουν ότι το «800άρι» είναι σταγόνα στον ωκεανό, αλλά και πως είναι αντιμέτωποι με την καταστροφή.

Το κόστος εστίασης-τουρισμού

Ταυτοχρόνως, ένα μεγάλο κομμάτι της «μεσαίας τάξης» της χώρας, στην οποία «πάτησε» η ΝΔ για να γίνει κυβέρνηση, αφορά τον χώρο του τουρισμού και της εστίασης. Πρόκειται για τους δύο βασικά πληγέντες κλάδους της «κορωνοκρίσης», που επίσης καταγγέλλουν πως η στήριξη της κυβέρνησης είναι σταγόνα στον ωκεανό. Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, πολλά μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες φαίνεται ότι δε θα καταφέρουν να ανοίξουν τη Δευτέρα, καθώς το βάρος της τρίμηνης καραντίνας και των συσσωρευμένων υποχρεώσεων δεν αφήνει στους ιδιοκτήτες τους κανένα περιθώριο ελιγμού. Αυτή η χαώδης κατάσταση, ωστόσο, στο μέτρο που θα επιβεβαιωθεί, θα αφορά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους –αν όχι εκατοντάδες- πολλοί εκ των οποίων ψήφιζαν ΝΔ και πλέον θα είναι αντιμέτωποι με την οικονομική τους καταστροφή –με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις εφεξής πολιτικές τους προτιμήσεις.

Οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών

Σαν να μην έφταναν αυτά, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους είναι και οι εργάτες του πολιτισμού. Στο Μαξίμου, αλλά και στο αρμόδιο υπουργείο, έχουν έρθει μηνύματα αγανάκτησης και οργής από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε μεν για στήριξη του εν λόγω κλάδου, αλλά ανακοίνωσε μόνο... μείωση του εισιτηρίου στα θερινά σινεμά. Χθες, άλλωστε, οι πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των ανθρώπων της Τέχνης έδειξαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, ενώ τα πράγματα έγιναν χειρότερα με την απάντηση-προειδοποίηση της Λίνας Μενδώνη προς τους καλλιτέχνες: συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, η υπουργός Πολιτισμού φέρεται να τούς απάντησε ότι... «εξαντλήθηκε η επιείκεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας», προκαλώντας τους ουσιαστικά να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί την «βύθιση» της οικονομίας, αλλά και τα πολλά και παράλληλα «καυτά» κοινωνικά «μέτωπα» δημιουργεί έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όσο πολιτικό κεφάλαιο κι αν συγκέντρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προφανώς δεν είναι ανεξάντλητο...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.