ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το απόγευμα η παρουσίαση από Τσίπρα στο Ζάππειο

Τι θα περιέχει το «Μένουμε Όρθιοι 2»

Μπορεί το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας να μην πάει στο Ζάππειο με γραβάτα, όπως το καλοκαίρι του 2018 όταν ανακοίνωνε την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, ωστόσο για την Κουμουνδούρου η παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2» έχει την ίδια υψηλή πολιτική σημασία.

Κι αυτό διότι, τώρα που η κυβέρνηση ξεδίπλωσε το πρόγραμμά της και κατέστη σαφές ότι αφήνει πολλά κενά και πολλές κατηγορίες επαγγελματιών και εργαζομένων εκτός του προγράμματος στήριξης, στον ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούν ότι η παρουσίαση του «Μένουμε Όρθιοι 2» μπορεί να αποτελέσει την πρώτη γέφυρα επικοινωνίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την μεσαία τάξη που τον «μαύρισε» εκλογικά τον Ιούλιο του 2019.

Η παρουσίαση

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του Ζαππείου δεν υπαγορεύθηκε μόνο από την ανάγκη ενός υπαίθριου χώρου για να τηρηθούν τα μέτρα και οι αποστάσεις ασφαλείας, αλλά και διότι συμβολικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ο χώρος αυτός έχει συνδεθεί με μία μεγάλη εθνική καμπή: την έξοδο από τα Μνημόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, θα παρουσιάσει τη γενική φιλοσοφία του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2», για το οποίο οι τελευταίες πινελιές μπήκαν το σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Μετά την γενική παρουσίαση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις προβλέψεις του προγράμματος θα αναλάβουν να εξειδικεύσουν οι αρμόδιοι τομεάρχες: ήτοι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την οικονομία, η Έφη Αχτσιόγλου για την εργασία και ο Νίκος Παππάς για την στήριξη της αγοράς και για τις επιχειρήσεις. Την παρουσίαση θα παρακολουθούν εκπρόσωποι παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, που έχουν προσκληθεί προκειμένου αφενός να μάθουν τις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου να διαπιστώσουν, όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, ότι «οι δικές τους ιδέες και προτάσεις έχουν βρει χώρο στο πρόγραμμά μας». Με άλλα λόγια, στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να πείσουν ότι το πρόγραμμα έχει συμπεριλάβει τις πραγματικές ανάγκες των φορέων της πραγματικής οικονομίας, ενώ οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι το «Μένουμε Όρθιοι 2» είναι «πλήρως κοστολογημένο, με εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης».

Οι βασικές προβλέψεις

Μάλιστα, στο πρόγραμμα θα αναφέρονται αναλυτικά οι εν λόγω πηγές χρηματοδότησης, ώστε η Κουμουνδούρου να αποκρούσει προκαταβολικώς τις κατηγορίες περί «λεφτόδεντρου», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και αυτή η δέσμη μέτρων θα έχει εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, όπως και το πρώτο «Μένουμε Όρθιοι». Επίσης, σε ό,τι αφορά την στήριξη των θέσεων εργασίας, το πρόγραμμα της Κουμουνδούρου θα έχει επιρροές από όσα λαμβάνουν χώρα στην Ισπανία από την συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών-Pοdemos, με αναπλήρωση μισθού στο 100%. Παράλληλα, το «Μένουμε Όρθιοι 2» θα προβλέπει μείωση της προκαταβολής φόρου από 50 έως 70%, ανάλογα με το πόσο θα έχει χτυπηθεί από την κρίση κάθε επιχείρηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητεί μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%. Σε ό,τι αφορά την στήριξη των επιχειρήσεων, θα προβλέπεται πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα θα καταγράφεται μία «προτίμηση» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις –«σ’ αυτές που οι τράπεζες ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις για να τις αποκλείσουν από τη χρηματοδότηση», όπως εξηγεί ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ στο Matrix24.gr.

Τέλος, ειδικές προβλέψεις στο κομμάτι της στήριξης των επιχειρήσεων θα αφορούν στον τουρισμό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους εποχικά εργαζομένους, για τους οποίους προμηνύεται ένας βαρύς και εν πολλοίς αβίωτος χειμώνας. Επειδή, λοιπόν, τέτοιος χειμώνας θα έρθει για πολλούς εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους επαγγελματίες, στο «Μένουμε Όρθιοι 2» θα περιλαμβάνεται ένα ευρύ δίχτυ προστασίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων νοικοκυριών, προκειμένου μέσω ενός μηχανισμού «εισοδήματος εκτάκτου ανάγκης» να διασφαλιστεί ότι θα αποφύγουν αυτά τα νοικοκυριά συνθήκες ακραίας φτώχειας τον ερχόμενο χειμώνα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.