ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει η Άγκυρα στο σχεδιασμό για έρευνες 6 μίλια από Ρόδο και Κάρπαθο

Δίχως τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας: «Προχωράμε με τις γεωτρήσεις μας»

Κλιμακώνει την προκλητικότητά της η Άγκυρα, καθώς με νέα ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έκανε ξεκάθαρη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της Τουρκίας να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με οδηγό και το ανυπόστατο τουρκολιβυκό σύμφωνο, υπό την ανοχή και των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που συνεχίζουν να... νίπτουν τας χείρας τους.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι περιοχές που έχει σημειώσει για τις γεωτρήσεις βρίσκονται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η Τουρκία στον ΟΗΕ και τονίζει πως «η χώρα μας θα συνεχίσει αποφασιστικά να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, την οποία έχει ανακοινώσει πολλές φορές», απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, και παρέχοντας μια ακόμη ένδειξη ότι το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση είναι άνευ πραγματικότητας.

«Έχουμε δεσμευτεί πλήρως να προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις διεξάγονται σύμφωνα με το εγκριθέν σχέδιο» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Τις προηγούμενες μέρες έγινε νέο βήμα κλιμάκωσης, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας 7 αιτημάτων της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προς τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλείων και Πετρελαίου της Τουρκίας, για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι περιοχές αυτές είναι στο όριο των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των ελληνικών νησιών (στα όρια των χωρικών υδάτων) και συγκεκριμένα: Βορειανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ανατολικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητώντας και στην πράξη πλέον το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.