ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διάβημα» Μητσοτάκη στην Ε.Ε., αγωνία στην Αθήνα για τα σχέδια Ερντογάν

Διπλωματικός πυρετός για τις τουρκικές προκλήσεις

Ολοένα και βαραίνει το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών για την στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης που εφαρμόζει η Τουρκία, καθώς ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν να έχει πλέον αποφασίσει ο Ταγίπ Ερντογάν να «σπρώξει» την κατάσταση σε ένα «θερμό επεισόδιο».

Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολλάκις αποδείξει πως, ό,τι λέει το κάνει. Συν  τοις άλλοις, σε ό,τι αφορά το νοτιοανατολικό Αιγαίο ακολουθεί το ίδιο μοντέλο που είχε εφαρμόσει πρώτη φορά όταν είχε αποφασίσει να παραβιάσει την κυπριακή ΑΟΖ. Με άλλα λόγια, η Τουρκία εμφανίζεται να εφαρμόζει ξανά τα ίδια βήματα και με τον ίδιο τρόπο. Και, στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ, αυτά τα βήματα είχαν καταλήξει στο να «πέσει» ένα τρυπάνι στον πυθμένα της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που κατεγράφη ως «πειρατεία» στο διεθνές Δίκαιο.

Ψάχνει πρωτοβουλίες

Η Αθήνα, ωστόσο, εδώ και αρκετές εβδομάδες, εμφανίζεται να παίζει «κατενάτσιο» και να μην έχει καμία στρατηγική αποτροπής όλων όσα σχεδιάζει ο Ερντογάν. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα και η κυβέρνηση κινούνται στον αστερισμό του ερωτήματος «τι θα κάνουμε αν η Τουρκία προχωρήσει στα σχέδιά της» - κάτι που δείχνει από μόνο του ότι η Ελλάδα περιμένει το τρένο των εξελίξεων να περάσει. Ωστόσο, έπειτα από χαρακτηριστική καθυστέρηση, ο πρωθυπουργός είναι πλέον αποφασισμένος να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση καταστρώνει στρατηγική «οχύρωσης» έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με αποστολή ενημερωτικής επιστολής και στον γ.γ., Αντόνιο Γκουτέρες. Παραλλήλως, σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε με επιστολή του τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων. Το θέμα, μάλιστα, αναμένεται να τεθεί και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να εντάξει την τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στις 19 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Βολές Πέτσα

Στο πλαίσιο αυτό -και παρά το γεγονός ότι αρκετοί στην Αθήνα δεν βάζουν το χέρι στους στη φωτιά για το πόσο «έμπρακτη» θα ήταν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών- η κυβέρνηση ήδη προειδοποιεί την Άγκυρα πως αν προχωρήσει στα σχέδιά της, τότε θα θέσει απέναντί της σύσσωμη την Ευρώπη. «Γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αφού πρώτα είχε ανακοινώσει πως «κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν».

«Είναι ξεκάθαρο και με τις δύο επιστολές που απέστειλε ο πρωθυπουργός ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας δεν θα προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση αλλά κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία», συνέχισε, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει κινητικότητα στον Έβρο. Μάλιστα, δεν έκρυψε ότι πλέον οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών έχουν «παγώσει», καθώς απαντώντας αν θα υπάρξει επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν, απάντησε κοφτά: «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν». «Εμείς προσπαθούμε ακόμη και σε περιόδους κρίσης να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση ή κάποια προγραμματισμένη επικοινωνία των δύο ηγετών».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.