ΚΟΣΜΟΣ

Προφυλακίστηκαν οι τέσσερις αστυνομικοί

Δολοφονία Φλόιντ: Δέκατη συνεχή ημέρα μαζικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ - Στο στόχαστρο ο Τραμπ

Για δέκατη συνεχή ημέρα συνεχίστηκαν οι μαζικές διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, ενάντια στην αστυνομική βία, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεσότα, στις 25 Μαΐου από αστυνομικούς.

Για ακόμη μια ημέρα δεν έλειψαν τα περιστατικά αστυνομικής βίας, όπως στη Φλόριντα, όπου αστυνομικός ακινητοποίησε με το γόνατό του έναν Αφροαμερικανό διαδηλωτή, όπως δείχνει βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αρκετές πόλεις, όπως το Λος Άντζελες και την Ουάσινγκτον άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας, όμως στη Νέα Υόρκη, όπου είναι ακόμη σε ισχύ, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις δεκάδων διαδηλωτών.

Προφυλακίστηκαν οι τέσσερις αστυνομικοί

Παράλληλα, χθες έγινε στη Μινεάπολη η ακροαματική διαδικασία για τον ορισμό εγγύησης για τους τέσσερις κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φλόιντ, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης έως και 40 έτη, σε περίπτωση που καταδικαστούν. Αν και οι δικηγόροι των τεσσάρων πρώην αστυνομικών προσπάθησαν να πείσουν το δικαστή, ώστε να αφεθούν οι πελάτες τους ελεύθεροι μέχρι τη δίκη, τελικά το αίτημά τους απορρίφθηκε και η εγγύησή τους ορίστηκε στο ένα εκατομμύριο δολάρια.

Ταυτόχρονα, στην ίδια πόλη έγινε και η επιμνημόσυνη τελετή για τον Φλόιντ. Στην τελετή χοροστάτησε ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον που έχει διακριθεί στον αγώνα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, ενώ παραβρέθηκαν στενοί συγγενείς και φίλοι. Συγκινητική στιγμή της τελετής ήταν όταν ο Σάρπτον ζήτησε από τους παριστάμενους να μείνουν σιωπηλοί για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, όσο χρόνο, δηλαδή, βρέθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Τσόβιν.

Λίγο αργότερα, ο Σάρπτον ανακοίνωσε ότι στις 28 Αυγούστου θα διοργανωθεί μεγάλη πορεία στην Ουάσινγκτον με τη συμμετοχή των συγγενών Αφροαμερικανών που δολοφονήθηκαν από αστυνομικούς. Η συγκεκριμένη ημέρα συμπίπτει με την 57η επέτειο της Πορείας στην Ουάσινγκτον το 1963, στην οποίο ο Μάρτιν Λουθερ Κινγκ εκφώνησε την ιστορική του ομιλία που ξεκινούσε με τη φράση «I have a dream» (Έχω ένα όνειρο).

Αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις ο Τραμπ

Την ίδια ώρα, δύσκολες πολιτικές στιγμές φαίνεται να περνάει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς εκτός από τη λαϊκή οργή, αντιμετωπίζει και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν και μέσα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του στρατού, ως έκφραση και των έντονων αντιθέσεων.

Το πολιτικό μέλλον του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ, μετά τη διαφοροποίησή του, μοιάζει αβέβαιο. Τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για μεγάλες διαφωνίες και διχόνοιες μέσα στον κλειστό πυρήνα του προέδρου, με τα νούμερα της απήχησής του να καταβαραθρώνονται.

Εξάλλου, μήνυση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπαρ και άλλων ομοσπονδιακών αξιωματούχων, υπέβαλε η οργάνωση Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (American Civil Liberties Union) για την επίθεση έξω από τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα σε διαδηλωτές για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, προκειμένου ο πρόεδρος των ΗΠΑ να έχει την ευκαιρία να φωτογραφηθεί με τη Βίβλο στο χέρι έξω από εκκλησία στην Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.