ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ αποχής στον Β' Γύρο των εκλογών

Γαλλία: Μεγάλη άνοδος για Πράσινους, Γαλλικό ΚΚ και Σοσιαλιστές στις δημοτικές εκλογές - Αποτυχία για Μακρόν, Λεπέν

Μεγάλη νίκη κατέγραψαν οι Πράσινοι, το Γαλλικό ΚΚ και οι Σοσιαλιστές στο Β' Γύρο των δημοτικών εκλογών, με τους Γάλλους να γυρίζουν την πλάτη τόσο στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που αποτελεί το μεγάλο ηττημένο των εκλογών, όσο και στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, την ώρα που οι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ανασχηματισμό.

Οι γαλλικές προοδευτικές, δημοκρατικές, οικολογικές και αριστερές δυνάμεις κατάφεραν μεγάλη νίκη στο Β' Γύρο των εκλογών σε 4.820 δήμους, αν και ο κορωνοϊός... κέρδισε στις κάλπες, αφού η αποχή έφτασε στο 60%, από το 54,5% του Α' Γύρου. Στις εκλογές είχαν κληθεί να ψηφίσουν 16,5 εκατ. πολίτες.

Ο Α' Γύρος είχε διεξαχθεί στις 15 Μαρτίου, δύο μόνο ημέρες από το lockdown, μετά τις πιέσεις της κυβέρνησης και του προέδρου Μακρόν, που εξέφρασε χθες τις «ανησυχίες» του για τη μικρή συμμετοχή στην κάλπες, έχοντας πιθανώς την ψευδαίσθηση ότι οι πολίτες παρά τις υψηλές θερμοκρασίες θα φορούσαν τις μάσκες και θα λάμβαναν όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας για να εκλέξουν τις αυτοδιοικητικές αρχές της χώρας.

Εκτός της Λιόν (ανατολικά), του Μπορντό (νοτιοδυτικά), οι υποψήφιοι των Πρασίνων προηγούνται, επίσης, στη Μασσαλία (νότια), ένα προπύργιο της δεξιάς, όμως κερδίζουν και μικρότερες πόλεις όπως την Μπεσανσόν (ανατολικά), την Τουρ ή το Πουατιέ (κεντρικά), σύμφωνα με τα exit poll.

Στη Λιλ, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη με τις πρώτες εκτιμήσεις υπέρ των Πρασίνων, προτού ωστόσο το περιβάλλον της απερχόμενης δημάρχου των Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί ανακοινώσει τη νίκη της.

Η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμμαχος με τους Πράσινους, επανεξελέγη με άνεση, εξασφαλίζοντας το 50% και πλέον των ψήφων.

Γαλλικό ΚΚ: Πρώτη μεγάλη ανάκαμψη από το 2001

Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) κατάφερε να αναδειχθεί ήδη από τον πρώτο γύρο στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη των εκλογών, με αποτέλεσμα να ελέγχει πάνω από 100 δήμους σε πόλεις με περισσότερους από 3.500 κατοίκους, χάρη στα αναγνωρισμένα στελέχη του από τις τοπικές κοινωνίες και την ανοικτή πολιτική των συμμαχιών του, ενώ είχε βάλλει ως στόχο του την εκλογή 67 δήμων με περισσότερους από 10.000 κατοίκους. Χθες κατάφερε να εκλέξει αρκετούς επιπλέον δημάρχους.

Το Γαλλικό ΚΚ κατάφερε ένα εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα στο Β' Γύρο, αλλά αισθάνθηκε την πικρία της απώλειας του Σαιν Ντενίς του Παρισιού, ένα από τα παραδοσιακά προπύργια του ΚΚ, που πέρασε στα χέρια των σοσιαλιστών.

Η Δημοκρατία Εμπρός (République en Marche -LREM), το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπέστη ήττα, καθώς δεν επικράτησε σε καμία μεγάλη πόλη. Στη Χάβρη μονάχα επικράτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ.

«Αυτό το βράδυ, νιώθουμε απογοήτευση, διότι υπάρχουν περιοχές (...), όπου οι εσωτερικοί διχασμοί μας μας οδήγησαν σε εξαιρετικά απογοητευτικές επιδόσεις», παραδέχθηκε η Σιμπέτ Ντιαγέ, εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως τους «επόμενους μήνες», το LREM δεν μπορεί να «επιτρέψει τέτοιου είδους διχασμούς».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος «σημείωσε την ανησυχία του για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές», που δεν «είναι ένα πολύ καλό νέο», ανέφεραν οι υπηρεσίες του κι ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε σε περίπου 60% στον δεύτερο γύρο σήμερα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.