ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ουδέν σχόλιον επί πιθανής αλλαγής ηγεσίας, υπέρ της... διαφύλαξης της ενότητας

Η χώρα χρειάζεται μία νέα, μεγάλη Κεντροαριστερά

Τα νερά αναμένεται να ταράξει για άλλη μία φορά στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, η ‘πλατφόρμα’ που κατεβάζει με συνέντευξή του στην ΜτΚ, ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης. Μιλά για την ‘νέα μεγάλη Κεντροαριστερά’ και την επαναπροσέγγιση των κοινωνικών δυνάμεών της.

«Το Κίνημα Αλλαγής θέλει και προστατεύει την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτονομία του. Άλλωστε, μόνον έτσι μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση μια νέας μεγάλης Κεντροαριστεράς», λέει, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια μεγάλη και ηγεμονεύουσα παράταξη του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει ότι «απαιτείται μια πολύ καλά επεξεργασμένη στρατηγική για τις κοινωνικές δυνάμεις που θα συγκροτήσουν ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα προόδου». Σημειώνοντας ότι οι κοινωνικές δυνάμεις που στήριξαν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, είναι τώρα κατακερματισμένες σε πολλούς χώρους, είτε στο Κίνημα Αλλαγής, στο ΣΥΡΙΖΑ, στην αποχή και την απογοήτευση, ακόμη και στον συντηρητικό πολιτικό χώρο, ο πρώην υπουργός αναρωτιέται ποιος θα τις κινητοποιήσει και θα τις ενώσει εκ νέου, ως προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα. «Κανείς από τους υπάρχοντες φορείς μόνος του, αφού πια η τωρινή πολιτική ποικιλομορφία του παλιού ενιαίου κοινωνικού μπλοκ της Κεντροαριστεράς δεν το επιτρέπει. Ούτε μπορεί να το πετύχει μια συνεννόηση ή σύμπραξη του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αποτελούν μέρος, όχι το όλον, της παλαιάς ή και μιας πιθανής νέας πλειοψηφίας», απαντά μόνος του, προλαβαίνοντας όσους θα σπεύσουν να του αποδώσουν επιχείρηση προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειάζεται ένα ευρηματικό σχέδιο για την επαναπροσέγγιση των κοινωνικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, μια ευφυής στρατηγική για τις κοινωνικές τάξεις που θα ανασυντεθούν σε νέα προοδευτική πλειοψηφία», λέει ο Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης σε πρώτη φάση μιας ευρείας δημοκρατικής δεξαμενής σκέψης, αποτελούμενης απ’ όλες τις παραλλαγές της σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της δημοκρατικής αριστερής παράδοσης, δηλαδή από εκπροσώπους και διανοούμενους όλων των παραδόσεων του διάσπαρτου χώρου, ώστε εκεί να επιχειρηθεί η σύνταξη του σχεδίου.

Κατά τα λοιπά, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ανοίξει πρώιμα η συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι η ηγεσία ασφαλώς παίζει καθοριστικό ρόλο, πλην όμως η επιτυχία ή η αποτυχία ενός κόμματος είναι συλλογική υπόθεση. «Χρειάζεται να δώσουμε προοπτική στην παράταξή μας», λέει, αποφεύγοντας να σχολιάσει, προκειμένου και να διαφυλάξει την ενότητα του χώρου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.