ΚΟΣΜΟΣ

Τον πάτησε με το γόνατο στο λαιμό, προκαλώντας την οργή

ΗΠΑ: Επίθεση-καρμπόν με τη δολοφονία του Φλόιντ από αστυνομικό σε διαδηλωτή

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από το Σιάτλ που κάνουν

Το γύρο του Διαδικτύου κάνουν σοκαριστικές εικόνες από επίθεση αστυνομικού σε διαδηλωτή στο Σιάτλ προκειμένου να τον συλλάβει, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια πρακτική με εκείνη του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ, προκαλώντας την οργή για την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη αστυνομική βία του αμερικανικού κράτους.

Την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν βυθιστεί στο χάος μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού πριν από 8 ημέρες, ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει αστυνομικό να «γονατίζει» πάνω στο λαιμό ενός άνδρα που συνελήφθη έξω από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας. Ο αστυνομικός καθηλώνει για κάπου 15 δευτερόλεπτα τον ύποπτο με τον τρόπο αυτό, προτού επέμβει ένας συνάδελφός του και του απομακρύνει το γόνατο.

Το βίντεο, που διαρκεί κάπου 45 δευτερόλεπτα, ανήρτησε δημοσιογράφος το Σάββατο λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ τοπική ώρα. Στην αρχή δείχνει δύο αστυνομικούς να αναγκάζουν έναν άνδρα με πορτοκαλί μπλούζα να ξαπλώσει στο έδαφος και αμέσως μετά ένα από τα δύο όργανα της τάξης να τον καθηλώνει με το γόνατό του στο λαιμό καθώς του περνούν τις χειροπέδες σε εικόνες που παραπέμπουν στον άδικο χαμό του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις.

Ο δημοσιογράφος Ματ Μακ Νάιτ είπε ότι το βίντεο καταγράφηκε μετά την εισβολή μιας ομάδας ατόμων στο κατάστημα στο κέντρο του Σιάτλ. «Το άτομο αυτό μετείχε σε μια ομάδα περίπου 20 ατόμων, που προσπάθησαν να το σκάσουν όταν έφθασε στο σημείο η αστυνομία. Αν δείτε το άλλο, μεγαλύτερης διάρκειας βίντεο θα διαπιστώσετε ότι ο αστυνομικός παράτησε μια άλλη σύλληψη στη μέση για να πιάσει τον άνδρα αυτό».

Στο μεγαλύτερης διάρκειας βίντεο πράγματι διακρίνονται αστυνομικοί να συλλαμβάνουν κάποια άτομα, όταν ο άνδρας με την πορτοκαλί μπλούζα το βάζει στα πόδια και τα όργανα της τάξης τον ρίχνουν στο έδαφος. «Πάρε το γ@…μένο σου από το λαιμό του», ακούγεται ένας άνδρας να ουρλιάζει επανειλημμένως, όπως και μια γυναίκα. Οι αστυνομικοί αρχικά αγνοούν τις εκκλήσεις, αλλά μετά από περίπου 12 δευτερόλεπτα ο ένας εξ’ αυτών χτυπά το γόνατο του συναδέλφου του και μετά το απομακρύνει διά της βίας από τον λαιμό του υπόπτου, ενώ συνεχίζονται οι εκκλήσεις περαστικών.

Το κύμα της οργής που πυροδότησε από την περασμένη Τρίτη η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου δεν λέει να κοπάσει στις ΗΠΑ με διαδηλωτές να πολιορκούν ακόμη και τον Λευκό Οίκο αναγκάζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ να κρυφτεί την περασμένη Παρασκευή στο υπόγειο καταφύγιο για περίπου μία ώρα. Ο Ντέρεκ Τσόβιν, ο αστυνομικός που πατούσε με το γόνατό του τον άτυχο Αφροαμερικανό στο λαιμό, συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία, ενώ άλλοι τρεις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο τραγικό περιστατικό, αποπέμφθηκαν.

Σύμφωνα με το CNN η αμφιλεγόμενη αυτή μέθοδος σύλληψης με το γόνατο στο λαιμό του υπόπτου απαγορεύεται σε αρκετές μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, αλλά επιτρέπεται στη Μινεάπολη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.