ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής

ΚΙΝΑΛ: «Να επιστραφούν άμεσα στο Υπερταμείο τα ακίνητα που δέσμευσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

«Να επιστραφούν άμεσα στο Υπερταμείο τα 10.119 ακίνητα ανά την Επικράτεια που δέσμευσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» ζητούν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, που με πρώτη τη Φώφη Γεννηματά υπογράφουν σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών κι Εσωτερικών.

Όπως επισημαίνουν, «το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε αυτό που αρνήθηκαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο κι αν πιέστηκαν από τους εταίρους, την υποθήκευση όλης της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια ως ενέχυρο στους δανειστές», κάτι που εξειδικεύθηκε με τον εφαρμοστικό νόμο 4389/2016 του τρίτου μνημονίου, με τον οποίο ιδρύθηκε η Εταιρεία Συμμέτοχων και Περιουσίας Α.Ε., το λεγόμενο "Υπερταμείο", με διάρκεια 99 έτη.

Άμεσες θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ ΑΕ κατέστησαν το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και αργότερα μια σειρά από κρίσιμες Δημόσιες Επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στην παρ. 4 του άρθρ. 196 προβλέφθηκε ότι στην ΕΤΑΔ Α.Ε. μεταβιβάζονται η κυριότητα και νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου στην, με την εξαίρεση αιγιαλών, παραλιών, παρόχθιων εκτάσεων, υδρότοπων, περιοχών Ramsar και Natura, αρχαιολογικών χώρων, αμιγώς δασικών εκτάσεων κ.λ.π. τα οποία υπολογίζονται περίπου σε 72.000 ακίνητα. Παράλληλα, στην παρ. 5 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι ακόμη και τα ακίνητα που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση, παραμένουν μεν στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου, τελούν ωστόσο υπό τον έλεγχο της ΕΤΑΔ και δια μέσου αυτής του Υπερταμείου.

Όπως τονίζει το ΚΙΝΑΛ, «αυτά δεν ήταν αρκετά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου, η οποία, παραβιάζοντας μάλιστα τα όσα προβλέπονταν στην παρ. 6 του παραπάνω άρθρου, απέδειξε την πλήρη υποταγή στους πιστωτές και μεταβίβασε στο Υπερταμείο με δύο αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου (ΦΕΚ2317Β΄/19.6.2018 και ΦΕΚ2320Β΄/19.6.2018), 10.119 ακίνητα κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ., υποκρυπτόμενα στους αντίστοιχους ΚΑΕΚ, προκειμένου να μη λάβουν γνώση οι τοπικές κοινωνίες, καθώς, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, μεταξύ των ακινήτων αυτών συμπεριλαμβάνονταν αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μνημεία.Όπως

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όμως, με την προ λίγων ημερών απόφασή του, ήρθε να ακυρώσει τη μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου που πέρασαν "εν μια νυκτί" στην ΕΤΑΔ ΑΕ και δια αυτής στο Υπερταμείο.

Συγκεκριμένα, με τέσσερις αποφάσεις που εξέδωσε το Δ΄ Τμήμα του, έκρινε πως η απόφαση έπασχε από νομικές πλημμέλειες και πως η σχετική απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν έωλη, δικαιώνοντας τους πέντε αρχικούς δήμους που είχαν αντιταχθεί με προσφυγές τους στην υπουργική απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι η ως άνω απόφαση εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση των εν λόγω ακινήτων από τη μεταβίβασή τους, όπως προέβλεπε το άρθρ. 196 του ν. 4389/2016».

Το ΚΙΝΑΛ σημειώνει, επίσης, πως«ο κ. Τσακαλώτος ουδέποτε ήρθε στη Βουλή να απαντήσει, ως όφειλε, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκήθηκε εκείνη την περίοδο, ενώ κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης επερώτησής του (18/5/2020) και η κυβέρνηση της ΝΔ απέφυγε να δεσμευτεί για την ακύρωση της μεταβίβασης των 10.119 ακινήτων, παρότι ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι σε ποσοστό που αγγίζει το 90% τα ακίνητα αυτά είναι μη μεταβιβάσιμα».

Ολόκληρη η ερώτηση του ΚΙΝΑΛ στους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών»:

«Δεδομένου ότι μετά και την τελευταία απόφαση του ΣτΕ «αποκαλύπτεται πλήρως στα μάτια του ελληνικού λαού ο πρωτοφανής ραγιαδισμός της προηγούμενης κυβέρνησης».

Δεδομένου ότι με την ακύρωση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, το αποτέλεσμά της επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια, από όπου διατέθηκαν στο Υπερταμείο τα 10.119 ακίνητα.

Δεδομένου ότι «τώρα πλέον τα ψέματα τέλειωσαν και δικαιολογίες δεν υπάρχουν για κανένα, ούτε καν για την τωρινή κυβέρνηση».

Δεδομένου ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει τώρα να μιλήσει καθαρά, να αφήσει τις "μισές κουβέντες" και να προβεί στην αποδέσμευση όλων των ακινήτων, σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς καμία καθυστέρηση».

Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ και τώρα το ΚΙΝΑΛ, «ποτέ δεν έπαψε να αναδεικνύει το μείζον εθνικό ζήτημα της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας και να αγωνίζεται να ανατρέψει αυτή την απόφαση της υποτέλειας και ντροπής για τη χώρα μας», οι δύο υπουργοί οφείλουν απαντήσουν:

«Είναι ενήμεροι για την ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ, και αν ναι, σε ποιες άμεσες θεσμικές ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αποδεσμευθούν τα 10.119 δημόσια ακίνητα σε ολόκληρη την Επικράτεια από το ντροπιαστικό για τη χώρα Υπερταμείο που ελέγχεται από τους δανειστές της χώρας;».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.