ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνει το φλερτ με τη Χ. Τρικούπη η Κουμουνδούρου

«Ντιμπέιτ» με Γεννηματά θέλει ο Τσίπρας

Νέα... διλήμματα αναμένεται να θέσει στο Κίνημα Αλλαγής η κλιμάκωση της πολιτικής πίεσης για προγραμματικό διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, με όσα είπε στο Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι κάθε άλλο παρά έχει αποστεί των σχεδίων για «πολιορκία» του Κινήματος Αλλαγής.

Άλλωστε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε χθες να στείλει διπλό μήνυμα: αφενός, προς το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής ότι θα... επανέλθει στις προτάσεις συνεργασίας και διαλόγου, αφετέρου προς το εσωτερικό του κόμματός του πως η πορεία προς τον μετασχηματισμό θα συνεχιστεί παρά τις αντιρρήσεις.

Πρόταση-έκπληξη

Σε σχέση με την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ενεούς χθες όσους παρακολουθούσαν τη συζήτησή του με την δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη, καθώς κάλεσε τους διοργανωτές να... διοργανώνουν ένα ντιμπέιτ μεταξύ του ίδιου και της Φώφης Γεννηματά! «Εμείς καταθέτουμε μια ειλικρινή πρόταση συζήτησης και προγραμματικού διαλόγου πάνω στο τραπέζι. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι αυτές που έφεραν πολλά δεινά στο παρελθόν και ενδεχομένως να φέρουν και στο παρόν και στο μέλλον. Άρα είναι μια ειλικρινής πρόταση – και μιας και δεν έχουμε χρόνο – ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα να οργανώσετε ένα debate για να τη συζητήσουμε δημόσια», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις και τις πολιτικές διαφωνίες που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρο: «Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια απόφαση ειλημμένη, δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. Όμως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, καθιστώντας σαφές ότι ο ίδιος δεν κάνει πίσω, ούτε πρόκειται να βάλει νερό στο κρασί του όσον αφορά στο σχέδιό του για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πυκνές εξελίξεις

Το ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε πριν καν φύγει από το προσκήνιο ο κορωνοϊός στο πολιτικό φλερτ με το Κίνημα Αλλαγής συνδέεται με την εκτίμηση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου πως επίκεινται πυκνές και ραγδαίες εξελίξεις. Βεβαίως, ουδείς λέει ότι η κυβέρνηση θα πάρει γρήγορα την κάτω βόλτα. Ωστόσο, όπως λένε στο matrix24.gr κορυφαίες κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου, «αν επιβεβαιωθούν οι μισές μόνο προβλέψεις για το βάθεμα της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας, δεν μπορεί να παραμείνουν στατικοί οι πολιτικοί συσχετισμοί».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως οι τωρινοί παγιωμένοι πολιτικοί συσχετισμοί θα μεταβληθούν και το πολιτικό σκηνικό θα αποκτήσει χαρακτηριστικά ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, στην Κουμουνδούρου θεωρούν σχεδόν επείγουσα την ανάγκη να ξεκινήσουν οι «ζυμώσεις» στον προοδευτικό χώρο, με δεδομένο ότι στον ορίζοντα οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική –και, άρα, δεν τίθεται θέμα αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Βεβαίως, αυτός ο ορίζοντας δεν φαίνεται κοντά: όμως, των... φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.