ΚΟΣΜΟΣ

Προανήγγειλλε μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τη ναυτική αποστολή «Irini» της ΕΕ - Παραμένει στη 2η θέση των δαπανών η Ελλάδα

Ο Στόλτενμπεργκ αξιώνει αύξηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ παρά την κρίση!

Την υποχρέωση της καταβολής του ποσού που έχουν δεσμευτεί για τις στρατιωτικές δαπάνες και το ΝΑΤΟ, «θύμισε» ο ΓΓ της ευρωατλαντικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στα κράτη-μέλη του Συμφώνου, ζητώντας επί της ουσίας να αυξήσουν τα ποσά που καταβάλλουν έως τώρα, με τον ισχυρισμό ότι οι απειλές έχουν αυξηθεί, δείχνοντας τη Ρωσία και την Κίνα, δίχως καν να λαμβάνεται υπόψη η νέα κρίση που πλήττει όλο τον κόσμο!

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt», ο Στόλτενμπεργκ επιμένει ότι τα κράτη-μέλη «είναι απαραίτητο» να επιτύχουν τους «καθορισμένους στόχους ως προς τις αμυντικές τους δαπάνες» και δηλώνει χαρακτηριστικά πως «βλέπω μια οικονομική ύφεση στις χώρες μέλη και ξέρω ότι για να αντισταθμιστεί αυτό απαιτείται αυξημένη δαπάνη σε πολλούς τομείς. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι απειλές και οι προκλήσεις ασφαλείας που υπήρχαν πριν από την κρίση δεν μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντίθετα».

Ως βασικό επιχείρημα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει πως «η Ρωσία συνεχίζει να αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, η παγκόσμια ισορροπία ισχύος μεταβάλλεται εξαιτίας της ανόδου της Κίνας και η τρομοκρατική οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος" αποπειράται ξανά να ανακτήσει εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ». Ειδικά για τη Ρωσία σημειώνει πως «επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών πυραύλων μεσαίας εμβέλειας, όπως το SSK-8, που μπορούν να φτάσουν σε οποιονδήποτε προορισμό στην Ευρώπη. Αυτοί οι πύραυλοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και επομένως έχουν πολύ σύντομο χρόνο προειδοποίησης». Δηλώνει ακόμα πως «η Ρωσία δραστηριοποιείται στην Αρκτική, η χώρα εμφανίζεται όλο και περισσότερο στην περιοχή της Μεσογείου και διαθέτει στρατεύματα στα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον περιορισμό και την προστασία».

Η κλιμάκωση των ανταγωνισμών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τα άλλα ισχυρά κέντρα περνά και από την Λιβύη, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να προαναγγέλλει μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη ναυτική αποστολή της ΕΕ «Irini» στη Μεσόγειο που υποτίθεται είναι για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ προς τη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Δηλώνει ότι «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν τον ίδιο στόχο: να υποστηρίξουν τον ΟΗΕ στην εξεύρεση ειρηνικής και πολιτικής λύσης και ειρήνης για τη Λιβύη. Το ΝΑΤΟ έχει υποστηρίξει την Επιχείρηση "Sophia" της ΕΕ και τώρα εξετάζουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την αποστολή "Irini" του ναυτικού της ΕΕ». Στην επιχείρηση «Irini» εμπλέκεται και η Ελλάδα που όχι μόνο συμμετέχει με φρεγάτα, αλλά θα αναλάβει το δεύτερο εξάμηνο την επιχειρησιακή διοίκηση.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ με αφορμή τα δημοσιεύματα για απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία κάνει αναφορά στη στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στην Ευρώπη και ειδικά στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία. Απαντώντας στο ερώτημα περί μείωσης του αριθμού των στρατιωτών των ΗΠΑ στη Γερμανία αναφέρει «δεν θα σχολιάσω αναφορές ΜΜΕ. Αλλά γενικά μπορούμε να πούμε ότι η στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στην Ευρώπη προσαρμόζεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες» και προσθέτει πως «τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ αύξησαν και πάλι τη στρατιωτική τους παρουσία και όχι μόνο στη Γερμανία. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει την ηγεσία των στρατιωτικών μονάδων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, έχουν καθιερώσει παρουσία στη Ρουμανία και τη Νορβηγία, αποτελούν μέρος των Βαλτικών κρατών και έχουν τοποθετημένα στην Ισπανία πλοία βαλλιστικών πυραύλων».

Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Γενς Στόλτενμπεγκ για τον νέο κορωνοϊό και την επένδυση του ΝΑΤΟ στον βιολογικό πόλεμο. Δηλώνει χαρακτηριστικά: «Πρώτα απ' όλα, δεν έχουμε στοιχεία ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε από ανθρώπους. Όμως, ο κορωνοϊός δείχνει τον πιθανό κίνδυνο που ενέχουν τα βιολογικά όπλα και η χρήση τους. Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ διαθέτει ήδη μια ειδική μονάδα (η Ομάδα Εργασίας CBRN) που μπορεί να παρακολουθεί τη χρήση βιολογικών και χημικών όπλων και να προστατεύει τον πληθυσμό από αυτά». Προσθέτει πως «πρέπει επομένως να εξετάσουμε την πιθανή χρήση βιολογικών όπλων. Και δείχνει πόσο σημαντικό είναι να επενδύσουμε στην ικανότητα αναγνώρισης και αντιμετώπισης των βιολογικών όπλων». Στην ερώτηση ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο όπλο απαντά ότι «ο κίνδυνος μπορεί να προέλθει από κυβερνητικούς φορείς, αλλά και από τρομοκράτες».

Σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες, τα κράτη - μέλη του NATO έχουν δεσμευθεί να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν σήμερα το 22,1% του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ -που ανήλθε σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (2,37 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2019- και η Γερμανία το 14,7%. Η Γαλλία συμβάλλει με το 10,5% του προϋπολογισμού.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, διαχρονικά, παραμένει ένα από τα κορυφαία κράτη που δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά στις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα για το 2019 δαπάνησε το 2,22% του ΑΕΠ της, παραμένοντας στη δεύτερη θέση των χωρών του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο οι ΗΠΑ (με το 3,39% του ΑΕΠ), η Ελλάδα, η Βρετανία (με το 2,15% του ΑΕΠ), η Εσθονία (2,07%) και η Πολωνία (2,05%) ξεπέρασαν τη νόρμα του 2% που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του 2006.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.