ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη σκιά των αλλαγών συνεδριάζει το υπουργικό

Ρίχτερ... ανασχηματισμού στην κυβέρνηση

Μπορεί στην εν εξελίξει συνεδρίαση του υπουργικού να έχει προγραμματιστεί η συζήτηση και επεξεργασία... νομοσχεδίων «με το κιλό», ωστόσο το φάντασμα του ανασχηματισμού στοιχειώνει ήδη το κυβερνητικό σχήμα.

Από χθες, η σεναριολογία και η ονοματολογία για μία ακόμη φορά έχουν προκαλέσει παράλυση στην κυβερνητική μηχανή, καίτοι το Μέγαρο Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα επιχείρησε να φρενάρει εκ νέου την σχετική συζήτηση, διαψεύδοντας ότι... υπάρχει θέμα ανασχηματισμού.

Με πρωτοβουλία Γεραπετρίτη

Βεβαίως, το περίεργο θα ήταν να... μην διέψευδε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα σχετικά σενάρια, αφού ως εκ της θέσεώς του αυτό όφειλε να κάνει αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να διατηρήσει έστω κατ’ ελάχιστον το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Ωστόσο, ακόμη κι αυτό το «κατ’ ελάχιστον» φαίνεται πως είναι υπό αμφισβήτηση, αν σκεφτεί κανείς ότι την σεναριολογία περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα πυροδότησε ο κορυφαίος συνεργάτης και εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας, αφού εξήγησε εκ νέου το σκεπτικό που είχε ξεδιπλώσει προ δύο εβδομάδων, ότι δηλαδή δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές σε «ζέοντα χρόνο», είχε προσθέσει με νόημα ότι μετά τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου –δηλαδή θεωρητικά σε... μερικά 24ωρα!- ο χρόνος θα είναι «ουδέτερος» -και, άρα, βάσει του δικού του σκεπτικού, κατάλληλος για ανασχηματισμό. Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι αντίστοιχες δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί ο υπουργός Επικρατείας πριν δύο εβδομάδες είχαν... ανάψει φωτιές ανασχηματισμού στο Μαξίμουη, πολλοί στην κυβέρνηση αλλά και στη ΝΔ διερωτώνται τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο υπουργός Επικρατείας για να ρίχνει λάδι στη φωτιά της σεναριολογίας. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν πως ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη απλώς επισείει, για λογαριασμό του πρωθυπουργού, τη δαμόκλειο σπάθη της αξιολόγησης επί των κεφαλών όλων των υπουργών, προκειμένου οι ίδιοι να αυξήσουν την αποδοτικότητα τους. Ωστόσο, όπως συνομολογούν ακόμη και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αυτό ενίοτε έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα: δηλαδή, οι υπουργοί να κατεβάζουν τα μολύβια, περιμένοντας τις εξελίξεις και τις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Η ατζέντα του υπουργικού

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργικό συμβούλιο σήμερα επεξεργάζεται πληθώρα νομοσχεδίων –καίτοι αρκετοί εκ των εισηγητών υπουργών δεν... μπορούν να ορκιστούν ότι θα είναι οι ίδιοι που θα τα εισαγάγουν στη Βουλή. Αναλυτικά, η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου έχει ως εξής:

«Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών υπουργείου Οικονομικών: Ενσωμάτωση φορολογικών οδηγιών και άλλες διατάξεις.

Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση των από 23.6.2020 επιμέρους συμβάσεων δωρεάς μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του κοινωφελούς ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, β) Ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.

Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ενσωμάτωση της οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Εσωτερικών για τη διαδικασία πολιτογράφησης και την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας.

Παρουσίαση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

Παρουσίαση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του αθλητικού νομοσχεδίου.

Εισήγηση από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου 'Ακη Σκέρτσο, σχετικά με την αναθεώρηση των ετήσιων σχεδίων δράσης και τις προγραμματικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου 2020-2021.

Παρουσίαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την επιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων: α) Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) πέντε Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου

Εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση μιας θέσης Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εισήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την επιλογή προέδρου και μελών του συμβουλίου διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Εισήγηση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. === ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
    ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΚΑΚΩΣ ΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ.
    === ΑΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΕΓΡΑΦΕ ΛΑΚΩΝΙΚΑ ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ : ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΟΝΤΑΝ
    ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ………….. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΡΚΟΥΣΕ ΑΥΤΟ !!!!!!!!!!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.