ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ. ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ...

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει το τελευταίο δεκαήμερο στην Κουμουνδούρου. Η δημοσκόπηση της Opinion, που δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 19,8%, είναι η πρώτη, μετά από περίπου οκτώ χρόνια -από τον μακρινό Μάιο του 2012-, που φέρνει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να έχει τη μονάδα (και όχι το 2 ή το 3) έμπροσθεν του ποσοστού του. Το πρόβλημα του τέως πρωθυπουργού και των συνεργατών του δεν είναι το υψηλό ποσοστό (41,5%) που συγκεντρώνει η ΝΔ, αλλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%. Μπορεί ορισμένοι στην αξιωματική αντιπολίτευση να εκφράζουν τη δυσπιστία τους για τις εταιρείες και τα ευρήματά τους όμως ο αντίλογος, από ψύχραιμες φωνές του κόμματος, είναι ότι "τα ίδια έλεγαν κάποιοι στον Τσίπρα και πριν ένα χρόνο, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μεγάλες διαφορές υπέρ του Μητσοτάκη. Τα γκάλοπ αποδείχτηκαν σωστά και ο Βερναρδάκης και οι άλλοι επικοινωνιολόγοι μας λάθος".

Το μόνο παρήγορο για τον Τσίπρα είναι ότι το ΚΙΝΑΛ που δυνητικά, με βάση τα κλέη του παρελθόντος, θα μπορούσε να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση παραμένει σε απογοητευτικά ποσοστά, κολλημένο στο 5-6%. Στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζει ότι "όντως, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευχάριστες. Όμως, στην παρούσα συγκυρία, με τον κορονοϊο και ένα χρόνο μετά τις εκλογές, δεν θα πρέπει να τις παίρνουμε και τοις μετρητοίς". Πρέπει, υποστηρίζει, "να περιμένουμε ένα, ίσως και δύο χρόνια για να δούμε ποιός είναι ο πραγματικός συσχετισμός της δύναμης των κομμάτων". Μάλιστα, έχει τη γνώμη ότι "οι μεγάλες διαφορές που καταγράφονται ενδεχομένως δεν είναι και τόσο καλό για την κυβέρνηση. Όταν η ψαλίδα θ' αρχίσει να κλείνει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές, τότε ο σκεπτικισμός θα μεταφερθεί στη ΝΔ και η ελπίδα, ό,τι μπορεί και να ανατρέψουμε τη διαφορά, στον ΣΥΡΙΖΑ".

Αντίθετα, στελέχη της αριστερής μειοψηφίας δηλώνουν αρκετά ανήσυχοι, ενώ κατηγορούν τον Τσίπρα και τους λεγόμενους προεδρικούς πως "είναι αυτοί που πριμοδοτούν τον Μητσοτάκη και τη δεξιά". Και ο λόγος, όπως λένε, είναι "η προσχώρηση στο ρεφορμισμό του κέντρου και η εγκατάλειψη του αριστερού ριζοσπαστισμού". Κατά τη γνώμη τους αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως "συμπληρωματική δύναμη, που απλώς υπόσχεται πιο ευαίσθητη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων". Το πρόβλημα πάντως για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι και ο ίδιος αρχίζει και υστερεί καταφανώς έναντι του Μητσοτάκη σε θέματα κυβερνησιμότητας, ενώ για πρώτη φορά τον ξεπερνά σε δημοφιλία και η Φώφη Γεννηματά. Βεβαίως, ουδείς αμφισβητεί το προεδρικό του ιμπέριουμ, όμως στελέχη των "53" θεωρούν ότι "η εικόνα του θ' αρχίσει να θολώνει, σίγουρα στους βουλευτές και τα στελέχη μας, εάν συνεχίσει να δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει την περσινή διπλή εκλογική ήττα".

Το χειρότερο όμως που θα μπορούσε να συμβεί -όχι μόνον στον Τσίπρα, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ- είναι να συνεχιστεί η δημοσκοπική υποχώρηση. Στην περίπτωση αυτή, είναι πολύ πιθανόν, όπως εκτιμά προβεβλημένο στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας, "να υπάρξει απογοήτευση στους πασοκογενείς και όσους άλλους από το Κέντρο και την Αριστερά πίστεψαν ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτούσε την προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Προοδευτικής Παράταξης". Ήδη κάποιοι δηλώνουν ότι έχουν κουραστεί από την εσωστρέφεια και τις διαμάχες ανάμεσα σε "δεξιούς", "αριστερούς", "νεοαυριανιστές" και "νεοεκσυγχρονιστές" της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, ορισμένοι φαίνεται να έχουν διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι "ο μόνος λόγος που προσέγγισαν ή και προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι επειδή τους διαβεβαίωσε ότι θέλει να δημιουργηθεί μια κυβερνώσα και πληθυντική αριστερά". Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι έθεσαν το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου λέγοντας "αν ήταν να παρακολουθούμε φραξιονισμούς και τσακωμούς, μέναμε και στο ΠΑΣΟΚ".

Περαιτέρω δημοσκοπική υποχώρηση, ένταση στην κομματική εσωστρέφεια και αυξανόμενη απογοήτευση των κεντροαριστερών ισοδυναμούν με ...τρίγωνο των Βερμούδων για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας προγραμματίζει να συναντηθεί, πιθανώς αύριο Τρίτη, με κάποιους από το Πολιτικό Συμβούλιο, που πρωταγωνιστούν στις διεργασίες της Προοδευτικής Συμμαχίας. Θα έχει προηγηθεί, γίνεται σήμερα, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα αποφασιστεί και η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, με πιθανότερη ημερομηνία την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Στη σημερινή συνεδρίαση εκτός της ΚΕΑ και των κομματικών και πολιτικών εξελίξεων θα συζητηθεί και η αναδιοργάνωση των κομματικών Μέσων Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το θέμα των σκουπιδιών στην Αττική. Ενδεχομένως, κάποιος εκ των Βούτση, Σκουρλέτη, Τσακαλώτου, Φίλη θα ζητήσει διευκρινίσεις για τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα και ειδικότερα για "τη συμπεριφορά που πρέπει να έχει ο ίδιος ως ηγέτης" καθώς και τον χαρακτηρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ως "κόμμα που ξεκινά από το Κέντρο και φτάνει μέχρι την Αριστερά".

Σημειώνουμε πως ξένισε πάρα πολλούς και ιδιαίτερα στον ιστορικό πυρήνα (του 3%) της Κουμουνδούρου ο αυτοχαρακτηρισμός ("ηγέτης") του Τσίπρα, ενώ ήταν αρκετές και οι αρνητικές αναφορές που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Τέτοιους τίτλους τους αποδίδουν άλλοι", μάς λέει βουλευτής και πρώην υπουργός και προσθέτει με βιτριολική διάθεση "είναι τουλάχιστον υπερφίαλο ο Αλέξης να δίνει την εντύπωση ότι συνομιλεί με την ιστορία και να τοποθετεί τον εαυτό του δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου". Συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί "μικρότητες αυτές τις απόψεις" αφού όπως λέει "από τη στιγμή που ο Τσίπρας ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ το προσωνύμιο ηγέτης είναι απολύτως λογικό. Αν έλεγε είμαι αρχηγός θα ήταν ακόμη χειρότερο για όσους ασκούν κριτική δήθεν από αριστερά". Μάς θυμίζει ότι πριν ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2019, ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης αυτός που είχε χαρακτηρίσει τον Τσίπρα ως "αδιαφιλονίκητο ηγέτη". Και προσθέτει, "η αριστερά πάντα χαρακτήριζε ως ηγέτες τους επικεφαλής των κομμάτων της. Ηγέτη έλεγαν τον Φλωράκη, τον Κύρκο, τον Ηλιού".

Πάντως, εκτός από την κουτσομπολίστικη φιλολογία για τον ηγέτη, το ενδιαφέρον βρίσκεται στην κατακλείδα της απάντησης του Τσίπρα: Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. Όμως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά. Αμέσως άρχισε το γαϊτανάκι. Σε ποιους αναφέρεται; Ποιούς θα κάνει στην άκρη; Μήπως είναι ο Παππάς; Μην είναι ο Τσακαλώτος; Μήπως ο Σκουρλέτης; Λες να 'ναι ο Τζανακόπουλος; Ή μήπως είναι ο Πολάκης; Σίγουρα, ο τελευταίος τον έχει κουράσει, αφού παρά τις υποδείξεις συνεχίζει το βιολί του στο φεϊσμπουκ με αναρτήσεις και γλώσσα που απωθούν παρά έλκουν τους ψηφοφόρους στους οποίους, μετά τη στροφή προς το κέντρο και τον μεσαίο χώρο, απευθύνεται ο Τσίπρας. Εδώ βρίσκεται και το ...ζουμί για όσα συμβαίνουν και θα συμβούν στην αξιωματική αντιπολίτευση. "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενηλικιωθεί. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Σήμερα καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος από το Κέντρο έως τα αριστερά", είπε ο Τσίπρας και η αριστερή μειοψηφία έβγαλε φλύκταινες. "Ε, όχι και από το Κέντρο έως τα αριστερά", μάς λέει ιστορικό στέλεχος της αριστεράς του 3%. "Ναι, γίναμε μεγάλο, κυβερνητικό κόμμα, όμως ξεκινάμε από την αριστερά, είμαστε κόμμα της αριστεράς και φθάνουμε μέχρι και το αντιδεξιό κέντρο και όχι το ανάποδο", μάς λέει. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι εσωκομματικές μάχες θα έχουν ως επίδικο αυτό ακριβώς το θέμα: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα της αριστεράς, των δικαιωμάτων, της οικολογίας και του νέου ριζοσπαστισμού ή πρέπει να γίνει, όπως θέλει ο Τσίπρας, κυβερνητικός φορέας της ευρύτερης κεντροαριστεράς, όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, οι επιθέσεις φιλίας του Τσίπρα προς τη Χαριλάου Τρικούπη δεν βρίσκουν, τουλάχιστον προσώρας, ανταπόκριση. Η Γεννηματά και η πλειοψηφία του (εναπομείναντος) κομματικού μηχανισμού, επιμένουν στην αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ και απορρίπτουν όχι μόνον την ιδέα για ένα ντιμπέιτ ανάμεσα στη Φώφη και τον ίδιον, που πρότεινε προ ημερών ο Αλέξης, αλλά συλλήβδην όλες τις προτάσεις για "συνεννόηση και συνεργασία προκειμένου να υπάρξει αντιδεξιό μέτωπο και να δημιουργηθεί μια νέα και μεγάλη προοδευτική παράταξη". Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε πως το ΚΙΝΑΛ βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο στο "όχι" προς τον Τσίπρα. Κι αυτός είναι ο Παύλος Πολάκης. Η συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο και πρωτίστως η δήλωσή του ότι "κάποια πράγματα αντέχουν στο χρόνο" έδωσε πρόσθετο επιχείρημα στη Χαριλάου Τρικούπη για να αιτιολογήσει την απορριπτική της στάση. Και όχι μόνον στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και στη ΝΔ για να υποστηρίξει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα λέει ο Τσίπρας, δεν έβαλε μυαλό".

Η "αποκοτιά του Παυλάρα", που κάποιοι την αποκαλούν και "συνειδητή υπονόμευση" των προσπαθειών του Τσίπρα να δείξει ένα διαφορετικό προφίλ, είναι φυσικό να έχει εξοργίσει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν ξεχνά ότι σημαντικό μερίδιο στην εκλογική του ήττα έχει ο Καμμένος. Με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση αναγκάστηκε να φτιάξει "κυβέρνηση -κουρελού", η εικόνα της οποίας ήταν απωθητική για τους ψηφοφόρους, ενώ η καταγγελία των Πρεσπών από τον Καμμένου ενίσχυσε το επιχείρημα της ΝΔ ότι ξεπουλιέται το Μακεδονικό. "Ο Μητσοτάκης αξιοποίησε τον Καμμένο για να κερδίσει τη μάχη της επικοινωνίας και τις ψήφους των μακεδονομάχων", πιστεύει ο Τσίπρας και δεν συγχωρεί γι' αυτό τον παλιό του εταίρο. "Τον Πολάκη, δυστυχώς, δεν φαίνεται να τον απασχολεί η γνώμη του αρχηγού του", μάς λέει πασοκογενής βουλευτής, ο οποίος έχει τη συνήθεια, κάθε φορά που ακούει το όνομα Καμμένος (και ενθυμούμενος τα όσα έχει πει για τον Ανδρέα και τον Γιώργο Παπανδρέου), να πιάνει τη μύτη του, θέλοντας έτσι να δείξει την απαρέσκειά του για τον πρώην υπουργό Άμυνας.

Μεταξύ αυτών που ένοιωσαν δυσάρεστα με τις ρεβεράτζες του Πολάκη στον "Πανάρα" ήταν και ο Νίκος Κοτζιάς, που βρίσκεται στα δικαστήρια με τον Καμμένο, μετά τις εκατέρωθεν βαριές κατηγορίες -που ακούστηκαν ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, όταν ήταν και οι δύο μέλη του- για μίζες και ατασθαλίες στη διαχείριση κρατικών υποθέσεων. Βέβαια, η διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών και την Κουμουνδούρου δεν σχετίζεται με τον Καμμένο, αλλά με την ελληνοϊταλική συμφωνία για την ΑΟΖ στο Ιόνιο. Ο Κοτζιάς κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι είπε "μισές αλήθειες" όταν εξιστόρησε στην Όλγα Τρέμη γιατί δεν είχε υπογραφεί, ενώ ήταν έτοιμη, η ίδια συμφωνία από το 2018. Ο επικεφαλής της οργάνωσης Πράττω υποστηρίζει ότι με τη συμφωνία εκχωρείται εθνική κυριαρχία. Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετική ανάγνωση της συμφωνίας που υπεγράφη, ενώ κάποιοι διατείνονται ότι ο Νίκος Κοτζιάς -έχοντας αφήσει το Πράττω εκτός των διαδικασιών διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και αντιλαμβανόμενος ότι ο Τσίπρας δεν θα συναινέσει σε συμφωνίες εκτός της Προοδευτικής Συμμαχίας- θα επιχειρήσει να εκφράσει τον λεγόμενο πατριωτικό χώρο της αριστεράς. Από τη στιγμή που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συμφωνούν σε μια κοινή εθνική γραμμή, όπως φαίνεται και με τη συναίνεση που υπάρχει στα θέματα της ΑΟΖ, της αιγιαλίτιδας ζώνης και των χωρικών υδάτων, ο πρώην ΥΠΕΞ διαβλέπει ότι υπάρχει ένα κενό εκπροσώπησης στον λεγόμενο πατριωτικό χώρο. Και μάλιστα αυτό γίνεται περισσότερο ορατό από τη στιγμή που εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχουν αντιδράσεις και στη ΝΔ, από τις λεγόμενες "εθνικές φωνές" της λαϊκής δεξιάς. Επιπροσθέτως, επειδή οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική ο Νίκος Κοτζιάς, εκτιμούν κύκλοι της Κουμουνδούρου, ίσως θελήσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ως επικεφαλής ενός σχήματος εθνικών στόχων.

Εκτός από τον Κοτζιά και τον Πολάκη, ο Τσίπρας είχε να λύσει κι ένα ακόμη πρόβλημα. Την "σφαγή" ανάμεσα στον Παπαδημούλη και τον Κούλογλου για τα θέματα του πόθεν έσχες του πρώτου. Κατάφερε τελικά να ηρεμήσει τον Κούλογλου και να τον πείσει να παραμείνει στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ειναι όμως σίγουρο ότι η απόφαση αυτή θα διαρκέσει όσο το "πόθεν έσχες" Παπαδημούλη συνεχίζει με νέα επεισόδια. Ούτε αρκεί η απόφαση Τσίπρα να μην είναι στις επόμενες εκλογές υποψηφιος ο Παπαδημούλης καθώς η πολιτική και ηθική ζημιά που έχει γίνει στην Κουμουνδούρου είναι ανεπανόρθωτη. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι χρειάστηκε να επιληφθεί ο ίδιος ο Τσίπρας για να λυθεί, έστω και πρόσκαιρα, το πρόβλημα ίσως τον οδηγήσει στην απόφαση να κάνει αλλαγές και στο στενό του επιτελείο, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τα παρασκήνια της Κουμουνδούρου. "Ο Αλέξης χρειάζεται κάποιον σαν τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον διευθυντή του γραφείου του Μητσοτάκη", λένε. "Κάποιον που να λύνει τα προβλήματα και να μην τα μεταφέρει, εάν δεν είναι απαραίτητο, στον πολιτικό του προϊστάμενο, να κρατά ισορροπίες, να γνωρίζει και να χειρίζεται το παρασκήνιο, να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης όχι μόνον του αρχηγού, αλλά και συνομιλητών του είτε αυτοί είναι βουλευτές και στελέχη του κόμματος είτε επιχειρηματίες και παράγοντες που επηρεάζουν τον δημόσιο βίο". Σίγουρα, ο Μιχάλης Καλογήρου δεν είναι αυτός ο άνθρωπος. Είναι άριστος νομικός, πιστός στον Τσίπρα όμως γι' αυτή τη θέση "χρειάζεται κάποιος σαν τον Παππά, χωρίς τα ελαττώματα του Νίκου. Κάποιος που εκτός από αντ' αυτού του Τσίπρα στο κόμμα, τις πρεσβείες και τον επιχειρηματικό κόσμο να διαθέτει και στρατηγική σκέψη", μάς λέει πρώην υπουργός που, σημειωτέον, συμπαθεί τον Καλογήρου και δεν τρέφει τα καλύτερα των αισθημάτων για τον Νίκο Παππά. Και προσθέτει: "δεν είναι απαραίτητο αυτός να είναι ένας. Μπορεί να είναι και μια τρόϊκα, όπως οι Γεραπετρίτης, Δημητριάδης και Σκέρτσος". Μένει να δούμε τι τελικά θα πράξει Τσίπρας...

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Aστειο αρθρο!! εάν πιστευει καποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εχει 19% πραγματικα ειναι αστειος!! τα μελη του εχουν αυξηθεί ..υπαρχει οργανωση σημερα συνοικιακη που εχει 370 μελη ..σε συνοικιες ειναι ο μονος που ανοιγει γραφεια,η εμπαθεια σας κυριε Φελεκη δεν εχει προηγουμενο…οσο για τις δημοσκοπησεις? κανεις γνωστος μου που ψηφισε Τσιπρα δεν εχει αλλαξει ..νεοδημοκράτες πολλλοι..ειδικα ελευθεροι επαγγελματιες!!κρατατε μικρο καλαθι για το Μωυση..θα δειτε πραγματα που δεν τα περιμενετε ποσοστα ΝΔ που πηρε το ΠΑΣΟΚ το 2011!!

  2. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε πείτε τους εκεί στην Κουμουνδούρου.
    Ψευτο-βυζαντινισμοί & καμιά επαφή με την πραγματικότητα…

    Το πρόβλημα του χώρου είναι ο κατακερματισμός της Παράταξης σε κόμματα & κινήσεις. Δεν υπάρχει ένας συγκροτημένος παραταξιακός φορέας, όπως έχω υποστηρίξει στη φιλόξενη ιστοσελίδα σας, για να αντιπαρατεθεί στον άλλο πόλο του πολιτικού συστήματος.

    Στον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και στο ΚΙΝΑΛΛ) απορούν για τα ποσοστά τους αλλά ξεχνούν:
    -Ότι κυβερνά η μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ, δηλ. του κομματικού φορέα της Συντηρητικής Παράταξης (Conservatives). Με την οποία δεν έχουν καμιά σχέση, ασχέτως αν συμπεριφέρεται -επικοινωνιακά και μόνο- ως ‘Δημοκρατικό Κόμμα’. Το είδαμε στα ν/σ για το Περιβάλλον, την Παιδεία κι οσονούπω για την Υγεία.
    -ΣΥΡΙΖΑ & ΚΙΝΑΛΛ δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση της ΝΔ. Προς τι λοιπόν η ήπια έως μη αντιπολίτευση? Θα έπρεπε να ήταν έξυπνα μεν αλλα σφοδρή. Σε όλα τα θέματα. Αλλά που…

    Δυστυχώς υπάρχει πολιτικό στρατηγικό έλλειμμα.

    πχ Ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε τις λεπτομέρειες της (μη) συμφωνίας ΑΟΖ με την Ιταλία. Αντ’ αυτού η ηγεσία του χώρου την αποκάλεσε ‘καλή’.

    Ξέραμε -διαχρονικά- ότι η Κεντροαριστερά διόρθωνε τις τσαπατσουλιές της Δεξιάς. Όχι πως τις πριμοδοτούσε…
    Κι ούτε πως απέκρυβε την ουσία πολιτικών από τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες!!!!

    Συναίνεση στην ΑΟΖ… Σαββατοκύριακου!!!

    Καμία επαφή. Τετέλεσται…

    Προσωπικά σταματώ. Θαρρώ πως ο χώρος θα γίνει πλέον κινούμενη άμμος. Η βάση δεν θα κινηθεί να τιμωρήσει την Κυβέρνηση της ΝΔ αλλά τις ηγεσίες του χώρου.

    Ουδείς/ουδεμία αναντικατάστατος/η.

    ΥΓ. Απλή αναλογική έδωσες, απλή αναλογική θα λάβεις

    ΥΓ2. Το πιο ριζοσπαστικό αριστερό που θα μπορούσε να κάνει ο κ. Τσίπρας θα ήταν να παραιτηθεί από Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει στην ίδρυση νέου, σύγχρονου κόμματος με νέα στελέχη, νέα οργάνωση. Εξάλλου αυτό είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου με την Ένωση Κέντρου και το ΠΑΣΟΚ.

    Κινήθηκε προς τον ελληνικό λαό, τον συνάντησε και ΙΔΡΥΣΕ ΚΟΜΜΑ. Το Κόμμα ΤΟΥΣ (που προδόθηκε από τις ηγεσίες του κι όχι από τη Διακήρυξη και τα σύμβολά του).

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.