ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πονοκέφαλος η δυσκολία επανεκκίνησης τουρισμού-επιχειρήσεων
Συναγερμός στο Μαξίμου για την οικονομία
Σε μείζονα πονοκέφαλο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η «δειλή» επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς, καθώς σχεδόν 1,5 μήνα μετά την έξοδο της χώρας από την καραντίνα, οι περισσότερες επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν στο... ρελαντί, την ώρα που οι μικρομεσαίοι και η λεγόμενη «μεσαία τάξη» έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μίας ολικής καταστροφής.
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για το μεθαυριανό «άνοιγμα» του τουρισμού, μέσω της πλήρους επαναλειτουργίας των αεροδρομίων. Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες με γνώση των τεκταινομένων στην οικονομία παραδέχονται ότι «1,5 μήνας τουρισμού δεν φτάνει για να αντιστρέψει το κλίμα, όσο καλά κι αν λειτουργήσει ο τουρισμός». Κι αυτό διότι, την ώρα που τα βλέμματα όλων στρέφονται στην -προς το παρόν εν υπνώσει- βαριά βιομηχανία της χώρας, όλες οι υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έναν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 50%.
Η αγορά-ζούγκλα
Ήδη, παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες για τα «εργαλεία ρευστότητας», τα πράγματα στην οικονομία της «πιάτσας» άλλα λένε: για την ακρίβεια, ελάχιστες επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν πρόσβαση σε φθηνή ρευστότητα μέσων των τραπεζών και των κυβερνητικών μέτρων, με αποτέλεσμα πολλές μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται ακόμη σε φάση λειτουργίας «ζόμπι», αδυνατώντας να τροχοδρομήσουν στην κανονικότητα. Συν τοις άλλοις, ένας ακόμη κυβερνητικός πονοκέφαλος αναφορικά με την αγορά αφορά την αγορά εργασίας και την επερχόμενη υψηλότατη ανεργία: ήδη, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» έχει στεφθεί από πλήρη αποτυχία, ενώ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν κανένα κίνητρο ικανό να τις κάνει να αποδεχθούν δέσμευση μη απολύσεων για όσο διάστημα θα διαρκεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ενδεικτική είναι η επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία περιέγραψε ως αναποτελεσματικό το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Όπως αποδεικνύεται και από τα δεδομένα, το πρόγραμμα "Συν-εργασία" όχι μόνο έχει διαλυτικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, εφόσον τους τοποθετεί στη διελκυστίνδα μείωση μισθού ή απόλυση, όχι μόνο έχει αρνητικές συνέπειες για την κατανάλωση αφού συρρικνώνει το εισόδημα των πολιτών, αλλά δεν διευκολύνει ούτε τους εργοδότες». «Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής" μόνο 3.000 επιχειρήσεις από το σύνολο των 700.000 της χώρας κάνουν χρήση του προγράμματος που παρουσιάστηκε ως η μοναδική στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά εργασίας. Η επιμονή της σε ένα καταστροφικό πρόγραμμα μαρτυρά ότι το πολιτικό κόστος της απόσυρσής του έχει για τη ΝΔ μεγαλύτερη σημασία από τις πραγματικές του επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και την οικονομία», συνέχισε η Έφη Αχτσιόγλου, αποκαλύπτοντας τις διαστάσεις της αποτυχίας του εν λόγω προγράμματος.
Βεβαίως, για την κυβέρνηση το βασικό πρόβλημα δεν είναι η επίθεση από την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάτι πολύ χειρότερο, που επηρεάζει άμεσα και τις τάσεις της κοινής γνώμης: ότι, δηλαδή, η αποτυχία του προγράμματος «Συν-Εργασία» να αποβεί ελκυστικό για τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις αναδεικνύει την πρόθεσή των τελευταίων για μαζικές απολύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο καταρρακωμένος κύκλος εργασιών. Ωστόσο, αν αυτή η τάση των μαζικών απολύσεων συνεχιστεί, τότε πολύ εύκολα η ανεργία θα φτάσει μετά το πέρας της -όποιας- τουριστικής σεζόν το 25 με 27%, προδιαγράφοντας έναν πολύ βαρύ -κοινωνικά και οικονομικά- χειμώνα.
Πρώτη κατοικία και διαθέσιμα
Την ίδια στιγμή, ένα ακόμη στοιχείο που αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τον χειμώνα που έρχεται, αφορά στην πρώτη κατοικία: ενόσω η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το νέο πτωχευτικό νόμο φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική ευθεία, η αύξηση της ανεργίας, σε συνδυασμό με τα «λουκέτα» και την αναμενόμενη και εκτιμώμενη κατακόρυφη πτώση της ενεργού ζήτησης θα προκαλέσουν έναν νέο κύκλο κόκκινων δανείων και εμβάθυνσης της ύφεσης. Αυτό, σε συνθήκες μειωμένης προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις, πολλώ δε μάλλον όταν από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί το βασικό αίτημα των τραπεζών να μην εξαιρούνται από την διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμού οι οφειλέτες που πληρούν τα κριτήρια του οικονομικά ευάλωτου και έχουν «κόκκινα» δάνεια με υποθήκη σε πρώτη κατοικία. Αυτό, βεβαίως, που μένει να διευκρινιστεί και να συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών είναι ποια θα είναι τα κριτήρια που θα καθιστούν κάποιον «ευάλωτο» -αν και αυτό μικρή σημασία έχει πλέον...