ΕΛΛΑΔΑ

Πληροφορίες για άφιξη λεωφορείων με πρόσφυγες και μετανάστες

Συναγερμός στον Έβρο: Έντονη κινητικότητα στην πλευρά της Τουρκίας

Συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο τις τελευταίες ώρες, καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα προσφύγων και μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονη κινητικότητα στην τουρκική πλευρά με την άφιξη λεωφορείων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες εκ νέου σε σημεία τόσο στην περιοχή της Αδριανούπολης, όσο και στην τουρκική πλευρά, στο ύψος του Πετάλου στον Πέπλο, καθώς και στα Ύψαλα, όπως ανέφερε το Ράδιο Έβρος.

Σύμφωνα με το evrosonline.gr, το συγκεντρωμένο πλήθος των μεταναστών φαίνεται να ξεπερνάει τις 6.000.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ιστοσελίδα Haber Turk έκανε λόγο για «ταξίδι ελπίδας» μέσω Αδριανούπολης για τους μετανάστες.

Οι πληροφορίες έρχονται εν μέσω σεναρίων ότι οι τουρκικές αρχές προετοιμάζουν δεύτερη απόπειρα πίεσης των ευρωπαϊκών συνόρων εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες.

Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό με τον μηχανισμό αναχαίτισης της εφόδου να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως είχαν αναφέρει επιτελείς του «Πενταγώνου» στα ΜΜΕ, σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να υπάρχει αδράνεια καθώς «ο συναγερμός δεν έληξε».

Ο συναγερμός δεν έχει λήξει

«Τετελεσμένο γεγονός στα σύνορά μας δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση ανεκτό». Με αυτή την κατακλείδα – ωμή προειδοποίηση έκλεινε το ανακοινωθέν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για όσα είχαν συμβεί στον Εβρο. Μέσα σ’ αυτές τις δεκατρείς λέξεις (μόλις οκτώ στην τουρκική) γίνεται ολοφάνερη η επιδίωξη της Αγκυρας: θα συνεχίσει να προκαλεί με κάθε τρόπο στην παραποτάμια ζώνη, επεκτείνοντας – μετά το Αιγαίο – την πολιτική των «γκρίζων ζωνών» και στον ακριτικό νομό.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που η κυβέρνηση πάσχιζε, ίσως με καθυστέρηση, να διαψεύσει με διαδοχικές ανακοινώσεις δημοσιεύματα περί εισβολής τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος, η Τουρκία, που μόλις προ τριμήνου είχε εξαπολύσει την «υβριδική επίθεση» κατά της χώρας μας, εκμεταλλεύτηκε το περιστατικό για να βάλει εκ νέου στο «κάδρο» των προκλήσεων τον Εβρο. Εγκαλούσε την Ελλάδα για απόπειρα παραβίασης συνόρων (!) επειδή παίρνει τα απαιτούμενα μέτρα (κατασκευή φράχτη) για να αποτρέψει νέα εισβολή μεταναστών.

Σε Μαξίμου και «Πεντάγωνο» είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ο Εβρος βρίσκεται συστηματικά στο στόχαστρο της Αγκυρας και η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τουρκική πίεση και απειλή και σε αυτό το μέτωπο. Οσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή των Φερών, με τους Τούρκους να αντιδρούν σε προκαταρκτικές εργασίες της ελληνικής πλευράς για την κατασκευή του φράχτη, επιβεβαίωσαν στην Αθήνα αυτό που ήδη έχει αναλυθεί ενδελεχώς.

Πρόεδρος συνοριοφυλάκων: Συγκεντρώνονται, αλλά όχι σε βαθμό που να μας προκαλούν ανησυχία

«Βλέπουμε μια αρκετά μεγάλη ροή σε γκρουπ η οποία όπως φαίνεται είναι διαχειρίσιμη γιατί ήδη έχουμε αυξήσει τις δυνάμεις μας μετά και τους 400 που ήρθαν με απόσπαση την περασμένη βδομάδα. Έτσι, οι περιπολίες είναι πολλές», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων, Π. Χαρέλας.

«Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας. Τα τουρκικά ΜΜΕ παίζουν τους αριθμούς 6.000 και παραπάνω, ότι μαζεύονται στα σύνορα κλπ.», πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι «βλέπουμε στην παραποτάμια περιοχή απέναντι γκρουπάκια τα οποία κινούνται και άλλα προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό και να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Οι αποτροπές από τη δική μας πλευρά είναι συνεχής, ενώ βλέπουμε ότι γενικότερα συγκεντρώνονται από την απέναντι πλευρά όχι σε βαθμό που να μας προκαλούν μια ιδιαίτερη ανησυχία, τουλάχιστον δικές μας δυνάμεις».

Παράλληλα συμπλήρωσε πως «φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει από την απέναντι πλευρά μια κινητικότητα. Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα». Ωστόσο, σημειώνει «να μην ενδίδουμε στην προπαγάνδα των τουρκικών Μέσων σε σχέση με το πόσοι μαζεύονται κλπ.».

Σε σχέση με τις περιοχές όπου ασκείται πίεση αυτή τη φορά, ο ίδιος υπογράμμισε πως σε γενικές γραμμές είναι στα ίδια κομμάτια περίπου από εκεί που υπάρχει πρόσβαση τουλάχιστον από τη μεριά της Τουρκίας να περάσουν. «Έχουμε όμως αρκετές αστυνομικές δυνάμεις. Ο στρατός έχει εντείνει τις περιπολίες του. Νομίζω ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη με τη δύναμη την οποία έχουμε», τόνισε ο κ. Χαρέλας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.