ΕΛΛΑΔΑ

«Ένας άνθρωπος είναι αρκετός για να μολύνει 100-200 άλλους»

Σύψας: «Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας»

«Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας του κορωνοϊού... Ένας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, με αφορμή της εικόνες συνωστισμού σε beach bar στη Μύκονο, εξηγώντας μάλιστα ότι ένας φορέας του ιού αρκεί για να κολλήσουν άλλοι 100 με 200 άνθρωποι!

«Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού», τόνισε ο κ. Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και υπενθύμισε πως όλες οι μεγάλες επιδημίες, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία κι η Αγγλία, πριν ξεσπάσουν είχαν προηγηθεί φαινόμενα συνωστισμού είτε σε εμπορικές εκθέσεις, είτε σε γήπεδα είτε σε μαζικές διαδηλώσεις εν γένει.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, τα φαινόμενα συνωστισμού στη Μύκονο ή σε άλλα μέρη, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα, θα οδηγήσουν, σε χρονικό διάστημα μιας έως δύο εβδομάδων, σε επιδημία. «Ένας άνθρωπος μέσα στο πλήθος αυτό, είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους», εξήγησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

«Να υπενθυμίσω σε όλους το ζήτημα της ατομικής ευθύνης» πρόσθεσε στον τηλεοπτικό σταθμό και επεσήμανε πως οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης δεν γίνεται να δέχονται όλους τους πελάτες, όσοι κι αν είναι.
«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία»

Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Σύψας και οι υπάλληλοι των εν λόγω καταστημάτων μπορούν να πάρουν ορισμένα μέτρα προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες των αποστάσεων. «Δεν μπορεί να είναι κανείς συνέχει εκεί και να επιβλέπει τα πάντα. Δεν γίνεται να έχουμε σε κάθε κατάστημα κι έναν αστυνομικό να επιβλέπει τα πάντα» παραδέχτηκε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως σε περίπτωση «ατυχήματος» ζημιωμένη θα βγει τόσο η εκάστοτε επιχείρηση όσο και ολόκληρο νησί και τουριστικός προορισμός.

«Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία» τόνισε και συνέχισε λέγοντας «πολύ φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.