ΕΛΛΑΔΑ

«Ο θυμός, η αγανάκτηση που νιώθουμε να γίνει δύναμή μας!»

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών: «Η κυβέρνηση στηρίζει τους επιχειρηματίες και όχι τους ηθοποιούς»

«Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα κενό ή αμφιβολία για το ποιον στηρίζει, αλλά και ποιον έχει απέναντί της», τονίζει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, με αφορμή  τις εξελίξεις στον Πολιτισμό.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Συνάδελφοι, η επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό είναι εδώ, με ραγδαίες εξελίξεις που αλλάζουν το τοπίο του επαγγέλματός μας.

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση άφησε το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων χωρίς εισόδημα στη διάρκεια της καραντίνας.

Δεν φτάνει που δεν έχει εξαγγείλει κανένα μέτρο για την επιβίωσή μας για τους μήνες που διανύουμε και αντικειμενικά οι δουλειές θα είναι λίγες και για λίγους από εμάς.

Δεν φτάνει που προσπαθεί να μας διασπάσει και να μας βάλει να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για το ποιος "χωράει" στο μητρώο τους.

Τώρα με το ΦΕΚ 1938/Β/20-5-2020 προχωράει σε:

  • Νομιμοποίηση της απλήρωτης πρόβας.
  • Καθιέρωση του καθεστώτος πληρωμής για την παράσταση (κλείνοντας έτσι το μάτι σε σχέσεις εργασίας με σύμβαση έργου - μπλοκάκι).
  • Κοστολόγηση της δουλειάς του ηθοποιού στο ύψος των 400 - 600 ευρώ.
  • Υποχρεωτική παραχώρηση του πνευματικού και συγγενικού δικαιώματος με την απόδοση εφάπαξ ποσού στον παραγωγό, ο οποίος με τη σειρά του θα τη "δανείσει" για 5 χρόνια στο ίδιο το ΥΠΠΟΑ.

Την ίδια ώρα, όλα αυτά εμφανίζονται ως μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, όταν το ποσό της χρηματοδότησης (1.120.000) θα κατευθυνθεί κυρίως στις εταιρείες παραγωγής και όχι στους καλλιτέχνες - ηθοποιούς, σκηνοθέτες κ.ά. συντελεστές. Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαιρούνται από τη χρηματοδότηση οι ΑΜΚΕ.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα κενό ή αμφιβολία για το ποιον στηρίζει, αλλά και ποιον έχει απέναντί της. Όπως και σε όλους τους κλάδους, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών, χτυπώντας τους εργαζόμενους.

Τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Το τοπίο θα αλλάξει οριστικά, αν δεν αντισταθούμε, αν δεν το αντιπαλέψουμε.

Ο θυμός, η αγανάκτηση που νιώθουμε να γίνει δύναμή μας!

Συνεχίζουμε #mazi_dynatoi !

Δυναμώνουμε το σωματείο μας. Δυναμώνουμε την πάλη μας.

Συμμετέχουμε όλοι στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 3 Ιούνη, στις 12.00 στα Προπύλαια, μέσα από ένα μεγάλο καλλιτεχνικό δρώμενο.

Διεκδικούμε:

  • Εξασφάλιση της επιβίωσης όλων των εργαζόμενων στο Θέαμα - Ακρόαμα.
  • Εξασφάλιση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών - δημιουργών. Κανένα πνευματικό και συγγενικό δικαίωμα να μην παραχωρείται από τους ηθοποιούς.
  • Να εφαρμόζονται ΣΣΕ ειδικά σε κρατικά θέατρα, ΔΗΠΕΘΕ, Ιδρύματα, μεγάλες θεατρικές επιχειρήσεις.

Τέχνη που να υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και όχι την κερδοφορία των λίγων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.