ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 2+2 σενάρια των αλλαγών, παρά τις διαψεύσεις...

Στο προσκήνιο ο ανασχηματισμός

Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση δεν είναι ούτε θέμα ημερών ούτε θέμα ωρών, οι σχετικές συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σε ώριμο στάδιο και όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλήγει σιγά σιγά στο εύρος των αλλαγών, αλλά και στον εντοπισμό των βασικών προβλημάτων στη λειτουργία της κυβερνητικής «μηχανής».

Επί της ουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεξεργάζεται δύο συν δύο σενάρια: τα δύο πρώτα σενάρια αφορούν τον χρόνο πραγματοποίησης του ανασχηματισμού και τα δύο δεύτερα αφορούν στο εύρος και την ποιότητα των αλλαγών: αν θα πρόκειται, δηλαδή, για μερικές διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα ή για μία ευρύτερη αναδόμηση του υπουργικού συμβουλίου.

Μπέρδεμα

Αυτές οι διεργασίες και οι συζητήσεις έχουν καταστεί φανερές και από τον τρόπο που οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού συζητούν για το συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα, εδώ και τρεις ημέρες περιγράφει ένα σενάριο ανασχηματισμού ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που τάσσεται υπέρ των περιορισμένων και «διορθωτικών» αλλαγών από τον Ιούλιο και εξής: εξάλλου, ο Γεραπετρίτης υποστηρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ένας «σαρωτικός» ανασχηματισμός θα ήταν αποδοχή ότι κάτι δεν πάει καλά, αφού ο ίδιος επιχειρηματολογεί για το πόσο επιτυχημένη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, η περιγραφή ενός σεναρίου ανασχηματισμού –έστω και με περιορισμένες αλλαγές- από τον υπουργό Επικρατείας και «alter egο» του Κυριάκου Μητσοτάκη έριξε λάδι στη φωτιά των σχετικών σεναρίων: έτσι, αναγκάστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, να διαψεύσει ότι επίκειται ανασχηματισμός, δίνοντας μία εικόνα σύγχυσης της κυβέρνησης.

Τα 2+2 σενάρια

Όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται δύο συν δύο σενάρια. Σε ό,τι αφορά στα σενάρια του χρόνου των αλλαγών, οι δύο εκδοχές είναι οι ακόλουθες: πρώτον, να αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε αλλαγές με την συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της διακυβέρνησης στις 7 Ιουλίου. Και, δεύτερον, να προκρίνει ο πρωθυπουργός τη λογική της φθινοπωρινής «φυγής προς τα εμπρός», κάνοντας αλλαγές λίγο πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να σηματοδοτήσει τη βελτίωση της θέσης εκκίνησης της κυβέρνησης εν όψει της νέας πολιτικής σεζόν που θα ξεκινά τότε.

Τώρα, ως προς τα σενάρια επί της ουσίας, που αφορούν στις αλλαγές που θα γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα, το ένα είναι η πρόταση Γεραπετρίτη για διορθωτικές αλλαγές και βελτιώσεις και το πιο προωθημένο περιγράφεται με τη φράση... «τα πάνω-κάτω».

Στο «σενάριο Γεραπετρίτη», οι αλλαγές θα είναι απλώς βελτιώσεις προβλημάτων και αντικαταστάσεις προσώπων που είτε δεν απέδωσαν, είτε έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, θεωρείται δεδομένη η αντικατάσταση του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Επιπροσθέτως, κάποιοι υφυπουργοί έχει αποδειχθεί πως δεν έχουν αποδώσει επίσης, όπως ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός και διάφοροι τεχνοκράτες. Στο σενάριο αυτό, προβλέπεται η έξοδος από την κυβέρνηση ή η μετακίνησή του σε λιγότερο «κεντρικό» υπουργείο για τον Γιάννη Βρούτση, που μάλλον θα «πληρώσει» το φιάσκο με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης. Παραλλήλως, «σίγουρο» εισιτήριο εξόδου από την κυβέρνηση έχει κόψει και η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, που ούτε τις προσδοκίες δικαίωσε, αλλά και την κυβέρνηση έφερε σε δύσκολη θέση με διάφορες δηλώσεις της.

Σημειωτέον πως οι ως άνω αλλαγές θα γίνουν είτε στο σενάριο των διορθωτικών κινήσεων, είτε στην «αναδόμηση» του υπουργικού συμβουλίου. Σε αυτό το δεύτερο σενάριο, προβλέπεται η ανακατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων και μεταξύ των υπουργών: για παράδειγμα, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει «αναδόμηση», τότε μπορεί να χωρίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «σπάζοντας» το χαρτοφυλάκιό του. Επίσης, στην ίδια λογική είναι και η «επιστροφή» της αρμοδιότητας των φυλακών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ όλα δείχνουν ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα παραμείνει ανεξάρτητο και αυτοτελές, παρά το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση, το προσφυγικό είναι σε ύφεση.

To δίλημμα του οικονομικού επιτελείου

Πάντως, το μεγαλύτερο δίλημμα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός αφορά στο οικονομικό επιτελείο: οι απαιτήσεις της κρίσης που έχει ήδη ενσκήψει στην ελληνική οικονομία είναι τέτοιες, ώστε απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και μία «ομάδα» που να ξέρει τι να κάνει. Ωστόσο, με εξαίρεση τον Χρήστο Σταϊκούρα, για τον οποίο υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η εικόνα του οικονομικού επιτελείου εν συνόλω ουδόλως ικανοποιεί τον πρωθυπουργό. Πολλές γκρίνιες και παράπονα υπάρχουν για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν «τρέχει» τις επενδύσεις με τον ρυθμό που κάποιοι θα περίμεναν. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι η συνεργασία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας δεν είναι ικανοποιητική καθιστά επισφαλέστερη τη θέση του Γιάννη Βρούτση στο κυβερνητικό σχήμα –ή, τουλάχιστον, στο ίδιο υπουργείο. Συν τοις άλλοις, χαμηλές πτήσεις σε επίπεδο βαθμολογίας έχουν πάρει όλοι οι υφυπουργοί στο υπουργείο Οικονομικών, με τον πρωθυπουργό να προσανατολίζεται σε... «σφαγή» υφυπουργών. Σε κάθε περίπτωση, το να υποβαθμίσει ή να μετακινήσει τον Άδωνι Γεωργιάδη σε άλλο υπουργείο προφανώς δεν είναι μία απλή υπόθεση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: αν το κάνει, τότε είναι σαν να παραδέχεται ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα πάει καλά στην «κορωνίδα» των προεκλογικών της υποσχέσεων, ήτοι στην προσέλκυση πολλών επενδύσεων. Συν τοις άλλοις, δεν αποκλείεται να έχει και εσωκομματικό θέμα. Όμως, αν δεν το κάνει, τότε ένα από τα πλέον κομβικά υπουργεία της κυβέρνησης θα λειτουργεί με τρόπο και ρυθμό μη ικανοποιητικό. Προσώρας, ο πρωθυπουργός διαχειρίζεται αυτό το πρόβλημα δια της... παρακάμψεως: δηλαδή, για διάφορα μεγάλα projects αναλαμβάνουν κομβικό ρόλο τα στελέχη της περίφημης «τρόικας εσωτερικού», ήτοι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης. Όμως, είναι προφανές ότι το πράγμα δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι και ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός έχει ήδη έρθει αντιμέτωπος με το πλέον σοβαρό δίλημμά του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.