ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis: Νέα τροπή μετά το ηχητικό Μιωνή

Θύελλα στο πολιτικό σκηνικό και στο βάθος... Ειδικό Δικαστήριο

Σε περίοδο έντονης πόλωσης που μυρίζει έντονα κάλπες εισέρχεται το πολιτικό σκηνικό, καθώς όλα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου, παρά την αρχική απροθυμία του, έχει αποφασίσει να «εκμεταλλευθεί» στο έπακρο τις εξελίξεις και τα νέα στοιχεία στην υπόθεση Novartis, προκειμένου να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ στο βασικό «γήπεδό» του: το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα».

Εξάλλου, για τον λόγο αυτό, μετά το χθεσινό διάβημα Μιωνή στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής να καταθέσει ένα ηχητικό με συνομιλίες του ιδίου με τον Νίκο Παππά, η κυβέρνηση όχι μόνο περνά στην αντεπίθεση, αλλά «υιοθετεί» το συγκεκριμένο ζήτημα – παρότι στην αρχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπιζε εσωκομματική κριτική για «χλιαρή» υποστήριξη της διερεύνησης της υπόθεσης. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, τις καταγγελίες του Ισραηλινού επιχειρηματία επικαλέστηκε με κατηγορηματικό τρόπο χθες -και, μάλιστα, χωρίς καν να ερωτηθεί από δημοσιογράφο- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο πορτ παρόλ του Μεγάρου Μαξίμου έκανε λόγο για «παραδικαστικό κύκλωμα» προϊδεάζοντας για τις μέρες πόλωσης που έρχονται στο πολιτικό σκηνικό.

Το σοκ της Ράικου

Βεβαίως, η απόφαση της κυβέρνησης να «σηκώσει» τις καταγγελίες και τα ντοκουμέντα Μιωνή δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Αντιθέτως, είχαν προηγηθεί δύο υποθέσεις που έχουν «μουδιάσει» το Μέγαρο Μαξίμου: η μία αφορά την περίφημη «λίστα Πέτσα», καθώς η κυβέρνηση πιέζεται πανταχόθεν να δώσει στη δημοσιότητα την λίστα με τα ποσά που δόθηκαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι, μένουμε ασφαλείς». Παραλλήλως, «μούδιασμα» και πολλαπλά ερωτήματα προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου και το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ που εμπλέκει τον σύζυγο της εισαγγελέως Ράικου -δηλαδή της βασικής μάρτυρος «κατηγορίας» σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου- σε υπόθεση υπερσυνταγογράφησης που έπληξε το Δημόσιο.

Αντεπίθεση

Η αντεπίθεση δεν άργησε να έρθει: η αρχή έγινε με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Παραπολιτικά» το περασμένο Σάββατο με τις συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον Πάνο Καμμένο και τη σύζυγό του, Έλενα Τζούλη. Μάλιστα, όπως τόνισε χθες βράδυ (στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra) ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, «οι συνομιλίες που κατέθεσε ο Μιωνής λειτούργησαν σαν από μηχανής θεός για την πλειοψηφία της επιτροπής». Μάλιστα, ο έμπειρος δικηγόρος υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και κατήγγειλε την επιτροπή ότι λειτουργεί «με όρους έκτακτου στρατοδικείου του μετεμφύλιου κράτους», επειδή «κατατίθενται στοιχεία ξαφνικά και δεν μας δίνεται το δικαίωμα ούτε να έχουμε γνώση της δικογραφίας», όπως επισήμανε.

Στόχος ο Τσίπρας;

Τούτων δοθέντων, όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες-εβδομάδες θα παιχτεί η νέα πράξη του δράματος, με τελικό προορισμό το Ειδικό Δικαστήριο και, ενδεχομένως, κεντρικό αποδέκτη τον Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, οι πληροφορίες του Matrix24.gr επιμένουν πως πρέπει να θεωρείται ειλημμένη απόφαση η διεύρυνση τόσο του κατηγορητηρίου, όσο και των υπό εξέταση πολιτικών προσώπων. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία, μία αναφορά του Άδωνι Γεωργιάδη χθες βράδυ στη Βουλή, όταν μιλώντας για την συγκεκριμένη υπόθεση, προέβλεψε ότι «το Ειδικό Δικαστήριο είναι κοντά», για να προσθέσει με νόημα: «θα δούμε και για ποιους». Ο πληθυντικός αριθμός, λοιπόν, φαίνεται πως κάτι λέει – ή, τουλάχιστον, δείχνει πως ο υπουργός Ανάπτυξης κάτι έχει στο μυαλό του...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΤΙ ΠΑΠΠΑΔΕΣ ,ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΔΕΣ ,ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΛΛΟΙ ΧΑΖΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΚΛΕΨΙΜΟ .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.