ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΚΑΡΕ ΤΗΣ ΑΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ...

Χειρότερος Ιούνιος για τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει υπάρξει. Τα χτυπήματα ήταν απανωτά. Στην αρχή ήταν ο Παπαδημούλης, μετά ο Καμμένος και τέλος ο Παππάς. Κι από κοντά ο Παπαγγελόπουλος. Κάθε μία υπόθεση και ένα καρφί στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ηθική, το ύφος της εξουσίας και τον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης, αλλά και τις πολιτικές του συμμαχίες. Στην ερώτηση: "ποια από τις υποθέσεις προκάλεσε τη μεγαλύτερη ζημία;", η απάντηση που μάς δίνουν σχεδόν όλα τα στελέχη της Κουμουνδούρου είναι: "όλες ήταν και είναι καταστροφικές".

Ο Παπαδημούλης -με τα ακίνητα- έπληξε πρωτίστως τον αξιακό φορτίο της αριστεράς. Ο Παππάς -με το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον επιχειρηματία Μιωνή- φανέρωσε πλευρές στην άσκηση διακυβέρνησης που ξενίζουν και δικαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε το γκουβέρνο ως συναλλακτήριο εξουσίας, ενίοτε και ανομίας. Ο Καμμένος -με τις καταγραφές του κοριού της ΕΥΠ- έπεισε και τον τελευταίο οπαδό του ΣΥΡΙΖΑ πόσο ολέθριο ήταν το σφάλμα της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Και τον τελευταίο; Όχι, υπάρχει ένας, ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος συνεχίζει να θύει σπονδές στην πολιτική φιλία του με τον Πανάρα, τον ντετέκτιβ-πολιτικό, που εκτός από τη διαπίστωση ότι μάς ψεκάζουν είχε ανακαλύψει και ότι αρχηγός της 17 Νοέμβρη ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου! Και ο παραλογισμός ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι στον ΣΥΡΙΖΑ οι κολλητοί του Πολάκη είναι ο Σπίρτζης και (εκείνοι) οι πασοκογενείς που ομνύουν στο όνομα του Ανδρέα και ο Παππάς και (εκείνοι) οι προεδρικοί που θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ΠΑΣΟΚ. Μπίνγκο!

Δίπλα στον Καμμένο στελέχη της Κουμουνδούρου και κυρίως όσα καταχωρούνται στη λίστα "αριστερή μειοψηφία" τοποθετούν και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αφού "και οι δύο τους ανήκουν στη δεξιά παράταξη και ιδιαίτερα στην καραμανλική πτέρυγα, με την οποία ο Αλέξης συνήψε συμφωνία, της οποίας ποτέ δεν μάθαμε σε όλη του την έκταση το περιεχόμενο και τους όρους, ειμή μόνο ότι έγινε για τις ανάγκες της διακυβέρνησης". Κάποιοι άλλοι, που ανήκουν στο χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας, σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους, παραδέχονται ότι "η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ και εκπροσώπους της καραμανλικής πτέρυγας ήταν εξ αρχής λάθος και στην πορεία, όπως αποδεικνύεται με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εξετράπη με αποτέλεσμα οι προβληματικές έως και οριακής νομιμότητας μεθοδεύσεις και πρακτικές των Καμμένου και Παπαγγελόπουλου να έχουν προκαλέσει σημαντική πολιτική ζημιά στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ".

Το επιπλέον πρόβλημα για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (από χθες και της Προοδευτικής Συμμαχίας) είναι, όπως υποστηρίζουν βουλευτές και στελέχη που δεν ανήκουστο στη λεγόμενη ομάδα των "προεδρικών", ότι "και τα τέσσερα πρόσωπα είναι αποκλειστικά δικές του επιλογές". Ο πρώτος, ορίστηκε επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δεύτερος, για σχεδόν μια δεκαετία, ήταν το alter ego του. Ο τρίτος, για μια τετραετία, υπήρξε συγκυβερνήτης του. Και ο τέταρτος, από τη θέση του υφυπουργού και στη συνέχεια αναπληρωτή υπουργού, ήταν το αυτί και το μάτι του στη δικαιοσύνη και σε σκοτεινές υποθέσεις. Μπορεί, σύμφωνα με τα όσα εκμυστηρεύονται συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού, να εμφανίζεται χολωμένος και με τους τέσσερις -για δύο εξ αυτών και μετανοιωμένος- όμως η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Κι αυτή είναι ζοφερή για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού η αξιωματική αντιπολίτευση έχει περιέλθει σε κατάσταση πολιτικής αιχμαλωσίας. Στην Κουμουνδούρου δεν ξέρουν τι άλλα "φασούλια" θα βγουν, ενώ το βασικότερο είναι ότι δεν μπορούν να προβλέψουν αφενός εάν υπάρχουν και άλλα στοιχεία ή ακόμη και άλλες υποθέσεις που δεν έχουν αποκαλυφθεί και αφετέρου τι μπορεί να αποκαλύψει η δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων Παππά, Παπαγγελόπουλου και Καμμένου.

Ο Νίκος Παππάς μπορεί να έχει διαβεβαιώσει τον Αλέξη ότι ακόμη κι αν γίνουν γνωστές και οι άλλες (παρανόμως ηχογραφημένες) συνομιλίες του με τον Μιωνή δεν υπάρχει πρόβλημα όμως ο Τσίπρας και οι άλλοι της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιφυλακτικοί αφού δεν ξέρουν μέχρι που μπορεί να φτάνει η "αβάσταχτη ελαφρότητα του Νίκου" ή άλλων υψηλόβαθμων παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ που χειρίστηκαν, στο παρασκήνιο, υποθέσεις που σχετίζονται με τη λεγόμενη διαπλοκή συμφερόντων. Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου θέλουν να ελπίζουν, όπως λένε, ότι τυχόν άλλες αποκαλύψεις δεν θα αποκαλύψουν και ιστορίες διαφθοράς. "Προσώρας, στοιχεία για μίζες και χρήματα δεν υπάρχουν, κι αυτό είναι", όπως λένε, "το παρήγορο, που μάς διαφοροποιεί σε σχέση με ανάρμοστες συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ". Βεβαίως, στη συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο, "η αρχική προσπάθεια του Παππά, αλλά και του Τσίπρα να αποδώσουν τη συνομιλία με τον Μιωνή σε αφέλεια και ελαφρότητα του Νίκου και να την περιορίσουν στο ύφος των λεγομένων, όχι μόνον δεν έπεισε, αλλά και τους ανάγκασε να παραδεχθούν, στη δευτερολογία τους, ότι είναι και θέμα ουσίας. Και μάλιστα "αλαζονείας στην άσκηση εξουσίας", μάς λέει ένα από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Προσθέτει δε ότι "οι μόνοι υπερασπιστές του Νίκου ήταν η Δούρου, ο Μπαλάφας και οι πασοκογενείς Μαδεμλής και Κορμάς", οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξαν ότι ο Παππάς είναι "θύμα επίθεσης της δεξιάς", ενώ ανακάλυψαν και ομοιότητες με το "βρώμικο '89".

Αντίθετα, οι πλέον επικριτικοί ήταν οι Τσακαλώτος, Φίλης, Λιάκος και αρκετοί άλλοι μεταξύ των οποίων και πασοκογενείς, ενώ ιδιαίτερα σκληρή ήταν η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία συμφώνησε με την άποψη ότι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης δεν αρκεί και θα πρέπει να συνοδεύεται από παραιτήσεις για να γίνεται πιστευτή, αλλά και για να διευκολυνθεί ο Τσίπρας και το κόμμα στην πολιτική αντιπαράθεση. Ο Τσακαλώτος δεν κατήγγειλε απλώς τον Παππά, αλλά και είπε ότι δεν θα μπορούσε να είναι μαζί του σε κυβέρνηση εάν δεν υπάρξουν αποστάσεις, όπερ και εγένετο με παράγραφο που προσετέθη στην ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση και στην οποίαν μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι "το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη". Ο Φίλης, με αφορμή τον Παππά και τις άλλες στενάχωρες για τον ΣΥΡΙΖΑ υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή υπό διερεύνηση έθεσε ευρύτερο θέμα απολογισμού της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επισημανθούν και να στηλιτευθούν τα αρνητικά φαινόμενα είτε αυτά αφορούν αλλαζονεία στην άσκηση εξουσίας είτε συμμαχιών με Καμμένο και ΑΝΕΛ είτε σχέσεων με τα Μήντια και τη διαπλοκή είτε σκοτεινές υποθέσεις, όπως αυτή του Παπαγγελόπουλου με τη Novartis, αλλά και τις καταγραφές του κοριού της ΕΥΠ, οι οποίες, κατά ορισμένους, θα έχουν και συνέχεια, φέρνοντας -εάν ισχύουν όσα διοχετεύονται υπό μορφή φημών σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία- σε δυσκολότερη θέση τον Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πάντως, οι γνωρίζοντες καλά τα άδυτα της Κουμουνδούρου και το παρασκήνιο των όσων τεκταίνονται, αυτές τις ημέρες, στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας είχε καλέσει πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τον Παππά και συμφώνησαν ότι θα ομολογήσει το λάθος του και θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις του. Την ομολογία και τη συγγνώμη Παππά την είχαν άλλωστε απαιτήσει από τον Τσίπρα και πρωτοκλασάτα στελέχη της αριστερής μειοψηφίας ως το ελάχιστο που μπορούν να δεχθούν προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να μην τιναχτεί στον αέρα η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, στην οποίαν υπολογίζει πολύ ο Αλέξης προκειμένου να διευκολυνθεί η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, όπως είναι η επιθυμία του. Ο συμβιβασμός που επετεύχθη έγινε δεκτός με ανακούφιση και από τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας και ιδιαίτερα από τους οκτώ (Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Νίκος Μουζέλης), τους επονομαζόμενους και "λάϊτ αριστερούς ή σοσιαλδημοκράτες της κεντροαριστεράς", που προ ημερών είχαν δημοσιοποιήσει κείμενο με τις απόψεις τους για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.

Οι σκληροί της Κουμουνδούρου, οι 53 και οι συνοδοιπόροι τους, δεν πρόκειται πάντως, όπως λένε, να αφήσουν την ευκαιρία με τον Παππά να πάει χαμένη. Βλέποντας να μειώνεται -με τα τελευταία γεγονότα και να τσαλακώνεται- η ακτινοβολία του Τσίπρα και η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ να έχει κολλήσει θα επιχειρήσουν να βρουν ένα νέο σημείο ισορροπίας στις σχέσεις τους με τον αρχηγό και τις ομάδες στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Μέχρι τώρα κυριαρχούσαν οι "προεδρικοί" και οι πασοκογενείς, αυτοί ήταν που έδιναν τον τόνο στις εσωκομματικές εξελίξεις. Μάλιστα, κατηγορούσαν και την αριστερή μειοψηφία ότι βάζει εμπόδια στη μετεξέλιξη της ριζοσπαστικής αριστεράς σε φορέα της ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, βασικό μέλημα της οποίας θα είναι η επιστροφή στη διακυβέρνηση της χώρας.

Τώρα, ο Βούτσης, ο Σκουρλέτης, ο Τσακαλώτος, ο Φίλης και οι άλλοι λένε στον Τσίπρα "οι δικοί σου άνθρωποι είναι αυτοί που σε εκθέτουν, όχι εμείς. Αυτοί ευθύνονται για τα όσα υφιστάμεθα το τελευταίο διάστημα. Δεν είμαστε εμείς που σε οδηγούμε σε καταστάσεις ομηρίας από τον Μητσοτάκη, οι δικοί σου το κάνουν. Οι κασέτες είναι για τον Παππά, ο Πολλάκης εκθειάζει τον Καμμένο και ο Παπαγγελόπουλος μόνον τον αξιακό κώδικα της αριστεράς δεν υπηρετεί". Και προσθέτουν "η επιστροφή στην εξουσία δεν μπορεί να γίνει με γέλια, αστειάκια και μαγκίτικες συμπεριφορές, χρειάζεται νέο πολιτικό σχέδιο, ριζοσπαστικό πρόγραμμα, μαχητικό κόμμα και κοινωνικές συμμαχίες. Έλα λοιπόν να συμφωνήσουμε σε ένα ιδεολογοπολιτικό συμβόλαιο για το πως θα πορευθούμε μέχρι το συνέδριο, αλλά και μετά από αυτό". Και η αλήθεια είναι πως ο Τσίπρας, ειδικά αυτή τη στιγμή -στη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει με όσα αποκαλύπτονται και κατά πως φαίνεται θα συνεχίσουν να αποκαλύπτονται- έχει ανάγκη την ενότητα του κόμματος για να αποκρούσει τις επιθέσεις και κατά συνέπεια η συμφωνία-συμμαχία με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος είναι απαραίτητη. Αυτή άλλωστε ήταν και το αντικείμενο της κατ' ιδίαν συζήτησης που είχε με τον Τσακαλώτο το βράδυ της Πέμπτης μετά το Πολιτικό Συμβούλιο. Εξάλλου, όπως λέει και ο Σκουρλέτης, συμπεριφορές τύπου Παππά εμφανίζονται, ως παρενέργειες, σε προσωποπαγή κόμματα.

Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση που οι συζητήσεις τελεσφορήσουν και ο Τσίπρας καταφέρει να ενοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ το ...αίμα από τη θυσία των Παππά, Παπαδημούλη και όσων άλλων έχουν δώσει αφορμές ενδεχομένως θα είναι η σφραγίδα της νέας πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά το συνέδριο, το οποίο, κορονοϊού επιτρέποντος, θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο. Βεβαίως, όταν αναφερόμαστε σε θυσία δεν εννοούμε την πολιτική τους περιθωριοποίηση ή αποστρατεία, αλλά την μετακόμιση, για κάποιο διάστημα, από την πλατεία στον εξώστη της πολιτικής εκπροσώπησης και την μετακίνησή τους από τα κομματικά αξιώματα που κατέχουν σήμερα σε άλλες θέσεις. Και οι αλλαγές δεν θα περιοριστούν στα δύο αυτά στελέχη, αλλά θα επεκταθούν στο σύνολο της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη στο μητρώο μελών που ετοιμάζει ο Τσίπρας υπάρχουν αρκετά νέα και νεαρά πρόσωπα, με αξιόλογες πολιτικές και τεχνοκρατικές ικανότητες, τα οποία θα μπορούσαν να φρεσκάρουμε την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντα που επιβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας υποστηρίζει ότι "η ζημία για τον Τσίπρα είναι μεγάλη επειδή τα όσα αποκαλύπτονται είναι απαξιωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διακυβέρνησή του με αποτέλεσμα η διεύρυνση του κόμματος να έχει ουσιαστικά ακυρωθεί, ενώ έδωσε την ευκαιρία στη Φώφη Γεννηματά να αντεπιτεθεί". Τα οχυρωματικά έργα που εγείρει τώρα η Χαριλάου Τρικούπη γύρω από το ΚΙΝΑΛ για πρώτη φορά δίνουν την αίσθηση ότι μπορούν να αποτρέψουν ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Κουμουνδούρου. Και είναι αλήθεια ότι η εικόνα που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ μόνον πολιτευτές και πολιτικάντηδες μπορεί να συγκινήσει. "Ο σοβαρός κόσμος της ευρύτερης κεντροαριστεράς αρχίζει να δυσπιστεί ολοένα και περισσότερο ως προς την ευδοκίμηση του εγχειρήματος Τσίπρα", αποφαίνεται παλαιό κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι αντίθετο στον διάλογο ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Τούτων δοθέντων ο μεγάλος άγνωστος για τον Τσίπρα και τους συντρόφους του είναι τι θα κάνει ο Μητσοτάκης. Θα προκηρύξει εκλογές; Οι περισσότεροι το θεωρούν περίπου σίγουρο επειδή "καλύτερη συγκυρία δεν θα βρει. Με την αίγλη της επιτυχούς αντιμετώπισης του κορονοϊού και με την αξιωματική αντιπολίτευση στα χειρότερα της η πρόκληση για κάλπες είναι μεγάλη. Το Φθινόπωρο μπορεί ο κορονοϊός να επιστρέψει, τα οικονομικά θα είναι χάλια, η ανεργία θα ανεβαίνει, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις θα αυξάνονται, η βοήθεια από την Ευρώπη θα καθυστερεί να έλθει και ο Ερντογάν ανά πάσα στιγμή μπορεί να βάλει φωτιά στο Αιγαίο". Ο φόβος της κάλπης είναι υπαρκτός και μάλιστα κάποιοι εισηγούνται στον Τσίπρα να σταματήσει να παρέχει συναίνεση στην κυβέρνηση. "Έχουμε βάλει πλάτη στον κορονοϊό, στον Έβρο, στις διεκδικήσεις στην ΕΕ, στο Σύμφωνο με την Ιταλία, ακόμη και για ανάλογη συμφωνία με την Αίγυπτο και η απάντηση της ΝΔ είναι κασέτες και δικαστήρια", μάς λέει στενός συνεργάτης του Τσίπρα και προσθέτει "αν νομίζει ο Μητσοτάκης ότι θα περιμένουμε όπως οι γαλοπούλες τα Χριστούγεννα κάνει λάθος". Από την πλευρά της κυβερνήσεως τα μηνύματα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι "εκλογές δεν θα γίνουν και ούτε επιθυμεί την πόλωση".

Αυτό που προβληματίζει τον Τσίπρα είναι "μήπως δεν είναι ο Μητσοτάκης πίσω απ' όλα αυτά, αλλά κέντρα άλλα, που επιθυμούν διακαώς την πόλωση, την εξόντωση του ιδίου και την ισοπέδωση της αριστεράς". Για δε τις εκλογές δεν αποκλείει αυτές όντως να μην είναι στο σχεδιασμό του Μητσοτάκη, αλλά να αναγκαστεί να τις κάνει. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε λήξη της συναίνεσης και οξύτατες πολιτικές συγκρούσεις. Κάποιοι άλλοι, από το περιβάλλον του, διατείνονται ότι "επειδή οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα καθυστερήσουν και τα χρήματα από την ΕΕ θα έλθουν τον Ιούλιο του 2021 και επειδή μετά τον Σεπτέμβριο η οικονομική κατάσταση της χώρας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δεν θα είναι ρόδινη η κυβέρνηση θέλει να έχει, με κασέτες και δικαστήρια, όμηρο μέχρι τότε τον ΣΥΡΙΖΑ". Ως εκ τούτου εισηγούνται στον Τσίπρα είτε να βρει τρόπο επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό για να πέσουν οι τόνοι αφού η απειλή της Τουρκίας καθημερινά μεγαλώνει είτε να περάσει στην αντεπίθεση για να προστατεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. === ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ :
  – Ο ΑΛΕΞΗΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΤ΄ ΟΥΣΙΑΝ ΠΑΡΑΚΑΛΩΝΤΑΣ, ΚΑΘΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ
  ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΧΛΟ ΠΙΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ
  ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΘΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ
  ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ………………….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.