ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τη «Yeni Safak»

Τουρκία: Στις 2 Ιουλίου κρίνεται από το τουρκικό ΣτΕ αν η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί

Νέα δημοσιεύματα από την Τουρκία και συγκεκριμένα η «Yeni Safak» αναφέρει ότι στις 2 Ιουλίου το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει το μέλλον της Αγίας Σοφίας, δηλαδή το αν θα παραμείνει μουσείο ή θα μετατραπεί σε τζαμί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό ΣτΕ θα εξετάσει το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε το 1934 σε μουσείο τον Ναό της Αγίας Σοφίας. Το αίτημα κατέθεσε το 2016 ένας άγνωστος κατά τα άλλα σύλλογος για την προστασία Βακουφίων, ιστορικών μνημείων και περιβάλλοντος ο Σύλλογος Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος, ζητώντας να εξεταστεί η αυθεντικότητα της υπογραφής του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο προαναφερθέν προεδρικό διάταγμα.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, αν γίνει δεκτή η προσφυγή, θα ξεκινήσει η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λίγες μέρες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ξανά αλλαγή του καθεστώτος της. Ο ίδιος σύλλογος έχει καταθέσει κι άλλες προσφυγές στο παρελθόν με το ίδιο αίτημα επικαλούμενος κάθε φορά διαφορετικούς λόγους, αλλά όλες είχαν απορριφθεί.

Η Άγκυρα έχει ανεβάσει το τελευταίο διάστημα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα αναφορικά με την Αγιά Σοφιά, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος, αφού έστησε πρώτα προκλητική φιέστα με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης που περιλάμβανε και ανάγνωση του Κορανίου μέσα στον ιστορικό ναό του παγκόσμιου πολιτισμού, έδωσε εντολή αλλαγής του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας.

«Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.