ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τέλος εποχής στο «τριφύλλι» για την οικογένεια Γιαννακόπουλου

«Βόμβα» αποχώρησης από Γιαννακόπουλο! - Πωλείται προς 25 εκ. ευρώ ο Παναθηναϊκός

"Βόμβα" έριξε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δηλώνοντας πως ο κύκλος του στον Παναθηναϊκό έκλεισε οριστικά και θέτοντας πωλητήριο στην ΚΑΕ έναντι 25 εκατ. ευρώ.

Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ και πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, μίλησε για μια ώρα και πλέον απαντώντας και σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν και τόσο στην αρχική του τοποθέτηση όσο και στις απαντήσεις που έδωσε επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το θέμα του Βοτανικού, τον Μπερτομέου και τη Euroleague ενώ σημείωσε πως από εδώ και πέρα την ευθύνη για την ΚΑΕ θα την έχουν οι Μάνος Παπαδόπουλος και Τάκης Τριαντόπουλος.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέβηκε στο βήμα της συνέντευξης Τύπου και ξεκίνησε με την αρχική του τοποθέτηση η οποία κράτησε περισσότερο από 40 λεπτά και στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως η οικογένεια του από το 1972 έως σήμερα έχει δώσει πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ συνολικά στον Παναθηναϊκό. Και εν συνεχεία ανέλυσε κάθε θέμα ξεχωριστά μιλώντας για την EuroLeague το BCL, το Βοτανικό, το PAO Alive, τον ερασιτέχνη.

"Kυρίες και Κύριοι Καλησπέρα σας… Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ και να ευχηθώ υγεία και δύναμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε όλοι τον τελευταίο καιρό. Όλο αυτό το διάστημα, έχω ακούσει και έχω διαβάσει πολλά, για το τι θα πω σήμερα… Πραγματικά αξίζετε κάποιοι ΟΣΚΑΡ σεναρίου επιστημονικής φαντασίας. Το μόνο που δεν διάβασα το τελευταίο διάστημα ότι άλλαξα ομάδα και από του χρόνου αναλαμβάνω άλλον Σύλλογο.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι με ένα κλικ στο You tube που είναι και απλό και δωρεάν θα είχατε πάρει όλοι τις απαντήσεις σας και δεν θα χρειαζόταν να γράφονται για μια ακόμη φορά υπερβολές και ψέματα".

Εκείνη την ώρα έπαιξε στις οθόνες βίντεο απ' όσα είχε πει σε συνέντευξη Τύπου στις 28 Ιουνίου για το Βοτανικό και με το PAO Alive και με την ολοκλήρωση του βίντεο συνέχισε την τοποθέτηση του λέγοντας:

"Όπως είπα και νωρίτερα όλοι είχατε πρόσβαση. Άρα θα μου επιτρέψετε να εκφράσω ένα παράπονο, όταν έχετε τη δυνατότητα να δείτε το τι είχε ειπωθεί πέρυσι το να μπαίνετε σε μια διαδικασία και να γράφετε όλες αυτές τις ανακρίβειες όλο αυτό το διάστημα θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον άτιμο".

Και ξεκίνησε λέγοντας: "Λίγες μέρες πριν και γνωρίζοντας ότι σήμερα θα δώσω αυτή τη συνέντευξη Τύπου ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του πατέρα μου Παύλου, ο Μιχάλης Γεωργαντής, μου έδωσε έναν φάκελο στον οποίο υπάρχουν μέσα με κάθε λεπτομέρεια όλα τα ποσά που έχει βάλει η οικογένεια μου, είτε προσωπικά, είτε μέσω της ΒΙΑΝΕΞ, στον Παναθηναϊκό από το 1987 μέχρι το 2012 όταν ανέλαβα προσωπικά την ομάδα. Το ποσό αυτό πέρα από κάθε αμφισβήτηση είναι 372.800.000 ευρώ. Να το επαναλάβω 372.800.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα αγοράζεις τρεις φορές το Χίλτον και δύο φορές τον Σκορπιό.

Aπό το 2012 και μετά, είτε μέσω προσωπικών χρημάτων, είτε μέσω χορηγιών της ΒΙΑΝΕΞ αλλά και άλλων εταιριών μου, έχουν μπει στον Παναθηναϊκό ακόμη 63 εκατομμύρια και για αυτό υπάρχουν αποδείξεις. Σε αυτά τα χρήματα προσθέστε τα 15 εκατομμύρια ευρώ της πολυμετοχικότητας αλλά και περίπου 10-15 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε βάλει ως οικογένεια στον Ερασιτέχνη.

Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζω τα χρήματα της μεταγραφής του Ντε Μέλο το 1972. Γιατί το αναφέρω αυτό; Γιατί από τότε βάζουμε λεφτά στον Παναθηναϊκό… Άρα έχουμε και λέμε: Η οικογένεια μου έχει βάλει στον Παναθηναϊκό πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ ή αν προτιμάτε 170 δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτά δεν είναι προς συζήτηση. Είναι δεδομένα.

Κανονικά λοιπόν, όταν η οικογένεια μου και εγώ προσωπικά έχουμε δαπανήσει για τον Παναθηναϊκό περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ, δεν θα χρειαζόταν να πούμε τίποτα άλλο και για κανέναν. Αλλά είμαι σήμερα εδώ γιατί έχω μάθει να κοιτάω τον κόσμο στα μάτια, όπως πάντα, και να του λέω την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι αυτή. Πρώτα απ’όλα θέλω όμως να κάνω έναν απολογισμό της σεζόν που πέρασε στο μπάσκετ, τον Ερασιτέχνη αλλά και σε ότι αφορά στο Βοτανικό και το PAO ALIVE".

Ο ισχυρός άνδρας του Ερασιτέχνη συνέχισε κάνοντας αναφορά στη "μάνα του λόχου" λέγοντας:

"Θα ξεκινήσω με τον Ερασιτέχνη. Επειδή ξέρω ότι κάποιοι έχουν αδυναμία στα λογιστικά, θέλω να τους πληροφορήσω ότι παρέλαβα χρέος 3.600.000 ευρώ το οποίο και έριξα στις 550.000 ευρώ. Ποσό το οποίο είναι όλο ρυθμισμένο. Κι όλα αυτά ενώ όλες μας οι ομάδες αγωνίζονται πλέον στις μεγάλες κατηγορίες και μετά από πολλά χρόνια κατακτήσαμε έναν τίτλο στο βόλεϊ ανδρών. Είμαι βέβαιος πως σε λίγο καιρό θα πάρουμε και το πρωτάθλημα.

Επίσης, για πρώτη φορά μετά από χρόνια αποτρέψαμε να δοθεί ένα ακόμη πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό στα… χαρτιά. Ο Παναθηναϊκός πάτησε γερά στα πόδια του, σηκώθηκε όρθιος και είναι ΕΔΩ. Και αυτό το κατάλαβαν και οι εχθροί αλλά και οι φίλοι.

Όλα αυτά έγιναν γιατί με κόπο, χρόνο, επιμονή και γνώση έκανα τον Σύλλογο να λειτουργεί απολύτως επαγγελματικά και οργανωμένα σε όλους τους τομείς. Πιστέψτε με όμως προσωπικά αυτό που ξεχωρίζω ως το μεγαλύτερο κέρδος της σεζόν που πέρασε είναι η ανάπτυξη των ακαδημιών μας, η υγεία που εκπέμπει πια ο Σύλλογος αλλά πάνω από όλα τα χαμόγελα των παιδιών που φοράνε τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος…

Όπως φυσικά και η αγάπη και η χαρά που παίρνουμε από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, για λη αυτή την προσπάθεια και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έγινε ξανά ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ με κεφαλαία γράμματα".

Δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στο μπάσκετ του Παναθηναϊκού λέγοντας στην πρώτη του τοποθέτηση:

"Η χρονιά στο μπάσκετ ξεκίνησε με μια δυσάρεστη έκπληξη. Εκεί που πιστεύαμε ότι θα πορευτούμε με τον κόουτς Πιτίνο, αυτό δεν κατέστη εφικτό καθώς ο Ρικ αποχώρησε από την ομάδα για οικογενειακούς λόγους. Πάλι γράφτηκαν σημεία και τέρατα… Επιλέχθηκε να δοθεί το τιμόνι της ομάδας στον Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος θα αποτελεί πάντα την πρώτη μου επιλογή με καθαρά μπασκετικά κριτήρια.

Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη επιλογή αποδείχτηκε λανθασμένη διότι ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος να του δώσει μια δίκαιη ευκαιρία. Παρά το γεγονός ότι είχαμε αποφασίσει να πάμε μαζί μέχρι το τέλος, ο Αργύρης θεωρώντας ότι η παρουσία του θα έκανε κακό στον Σύλλογο, αποχώρησε δείχνοντας για μια ακόμη φορά πόσο αγαπάει τον Παναθηναϊκό.

Από τη στιγμή που τα οικογενειακά θέματα του κόουτς Πιτίνο είχαν ξεπεραστεί η επιλογή μας ήταν μονόδρομος… Δυστυχώς ο κορονοίος διέκοψε βίαια τη χρονιά και τη συνεργασία μας με τον Ρικ Πιτίνο. Την ώρα δε που η ομάδα ήταν στην έκτη θέση της Ευρωλίγκα και βάδιζε με σιγουριά προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, συμπληρώνοντας 25 συνεχόμενες σεζόν με κατακτήσεις τίτλων. Κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία άλλη ομάδα στην Ευρώπη και ίσως στον κόσμο.

Ευχαριστούμε τον κόουτς Πιτίνο και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στην επιστροφή του στο φυσικό του χώρο που είναι το NCAA.

Μέτα η πανδημία δεν διέκοψε μόνο βίαια τη χρονιά αλλά προκάλεσε και τεράστια ζημιά στα οικονομικά των ομάδων. Στον Παναθηναϊκό από τα 8 εκατομμύρια που είχα υπολογίσει ότι θα χρειαστεί να μπουν, φτάσαμε στα 11 και αυτό χωρίς να ξέρω αν, πότε και πόσα χρήματα θα πάρουμε από την Euroleague… Αλλά για αυτό το κεφάλαιο θα μιλήσουμε με λεπτομέρειες, ονόματα και διευθύνσεις στη συνέχεια. Κάντε λίγο υπομονή.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα είχαμε μια ήσυχη χρονιά χωρίς τον Ολυμπιακό, με μεγαλύτερη προσέλευση οικογενειών και όπως είδατε με πολλές αγωνιστικές εκπλήξεις χωρίς την παραμικρή γκρίνια και μουρμούρα από κανέναν. Κι αυτό αποτελεί κοινή διαπίστωση όσων ασχολούνται με το μπάσκετ.

Στον έναν βέβαια αγώνα που δώσαμε στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό, αναγκάστηκα να φύγω στο ημίχρονο όχι απλά για να προστατέψω τη σωματική μου ακεραιότητα αλλά την ίδια μου τη ζωή… Κάτι που οι περισσότεροι δημοσιογράφοι το περάσατε στα ψιλά… Όταν βέβαια εσείς γίνεστε στόχος φραστικών επιθέσεων, το κάνετε μέγα θέμα και καλά κάνετε. Έτσι πρέπει να γίνεται.

Απλά φανταζόμουν ότι το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και με τον οποιονδήποτε άνθρωπο του οποίου η ζωή απειλείται μέσα σε ένα γήπεδο… Αλλά διαψεύστηκα.

Ενημέρωσα άμεσα την Πολιτεία και την Αστυνομία για όσα έγιναν αλλά για μία ακόμα φορά δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Οι λόγοι; Γνωστοί… Χρόνια τώρα.

Τώρα γιατί ένας άνθρωπος που βάζει εκατομμύρια στην ομάδα της καρδιάς του δεν μπορεί να πάει στο γήπεδο να την παρακολουθήσει και μάλιστα σε αγώνα της Euroleague, είναι κάτι που θα πρέπει να απαντήσουν οι Αρχές, ο Ολυμπιακός και φυσικά η διοργανώτρια αρχή…

Μέχρι να απαντήσουν βέβαια όλοι αυτοί, θα έχουν χαθεί από το μπάσκετ και γενικότερα από τον ελληνικό αθλητισμό πολλοί ακόμη άνθρωποι που δεν μπορούν να δεχτούν ότι θα πληρώνουν τόσα εκατομμύρια και δεν θα έχουν καν το δικαίωμα να παρακολουθούν την ομάδα τους".

Και φυσικά η αναφορά στον Βοτανικό και τη "Διπλή Ανάπλαση":

"Πάμε τώρα στο κεφάλαιο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ. Αυτό που ουσιαστικά αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για το παρόν αλλά και για το μέλλον του Παναθηναϊκού. Εδώ να σημειώσω ότι αρχικά το σχέδιο της διπλής Ανάπλασης όχι μόνο δεν περιλάμβανε γήπεδο μπάσκετ αλλά είχε και απεχθείς οικονομικούς όρους για τον Ερασιτέχνη. Κάτι που αποτελούσε αδικία για να μην πω τη λέξη απιστία ειδικά προς το μπασκετικό τμήμα. Γι’αυτό και ο Ερασιτέχνης, είτε μέσω του Θανάση, είτε μέσω εμού είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις ευθύς εξαρχής.

Από την στιγμή που οι ομάδες εργασίας κατέληξαν ότι στον Βοτανικό μπορεί να δημιουργηθεί γήπεδο μπάσκετ, η συμφωνία που καταλήξαμε και περιμέναμε να μας παρουσιαστεί επισήμως ήταν η εξής:

Ο Παναθηναϊκός να παραχωρήσει τη μεγαλύτερη έκταση-φιλέτο στο κέντρο της Αθήνας. Να τονίσω ότι είμαστε στη διαδικασία αποτίμησης της Λεωφόρου, με τις πρώτες εκτιμήσεις της εταιρίας που την έχει αναλάβει να είναι ότι το ποσό της αξίας της φτάνει κοντά στα 300.000.000 ευρώ.

Θα παίρναμε ως αντάλλαγμα, στο Βοτανικό ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 28.000 θέσεων, ένα γήπεδο μπάσκετ 12.500 θέσεων, ένα κλειστό γήπεδο για τα τμήματα του Ερασιτέχνη 3.000 θέσεων, πισίνα , έκταση για την κατασκευή Παναθηναϊκού Μουσείου, γραφεία για τον Ερασιτέχνη αλλά και περίπου 17.000 τμ για εμπορικές χρήσεις που θα είχε στην διάθεση του ο Ερασιτέχνης να εκμεταλλευτεί.

Όλα τα παραπάνω κοστολογούνταν περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ, με την αρχική συμφωνία μας με την Κυβέρνηση να προβλέπει και 40 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα έμπαιναν στο ταμείο του Παναθηναϊκού για τα λειτουργικά έξοδα των νέων εγκαταστάσεων.

Για να προλάβω τους… λογιστές και κάποιους κακοπροαίρετους, θα ξαναπώ ότι ο Παναθηναϊκός προσέφερε μια περιουσία 300 εκατομμυρίων ευρώ για να πάρει σύνολο σε εγκαταστάσεις και χρήματα 165 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που σε άλλες ομάδες έχουν χρηματοδοτηθεί τα γήπεδα τους χωρίς να δοθεί κανένα αντάλλαγμα.

Ο Δήμος Αθηναίων ως ο Ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων του Βοτανικού θα τα παραχωρούσε δωρεάν για ισόβια χρήση στον Παναθηναϊκό. Αυτά είχαν συμφωνηθεί με τις Ομάδες Εργασίας του Δήμου και της Πολιτείας πέρυσι. Και όλα αυτά παρόλο που όλοι ξέρουμε ότι η περιοχή του Βοτανικού δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τον Παναθηναϊκό. Το έχω τονίσει πάρα πολλές φορές.

Δυστυχώς λόγω του κορονοϊού, των προκλήσεων των Τούρκων στον Έβρο αλλά και του μεταναστευτικού, η επίσημη παρουσίαση των προαναφερθέντων έχει παρουσιάσει σημαντική αλλά απόλυτα δικαιολογημένη καθυστέρηση.

Με την ευκαιρία θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων που είχαν επωμιστεί την ευθύνη για την αντιμετώπιση των παραπάνω. Τους αξίζουν συγχαρητήρια από όλους μας".

Βλέποντας ότι το PAO Alive δεν πάει καλά, τον Βοτανικό και την κατρακύλα του ποδοσφαίρου, κι έχοντας στο μυαλό μου τη συζήτηση με τον Γιάννη Αλαφούζο για μπάτζετ στα τάρταρα για να αποπληρωθούν τα χρέη που δημιούργησε ο ίδιος. Η απόφασή μου ήταν να πάμε 50-50 με τον Γιάννη Αλαφούζο στο όλο πρότζεκτ του Βοτανικού. Η απάντησή του ήταν η εξής "δεν πιστεύω ότι θα γίνει ο Βοτανικός, αλλά και να γίνει, θα χρειαστούν πολλά χρήματα, τα οποία δεν είμαι σε θέση να τα βάλω.

Πριν καλά καλά προλάβω να φύγω από τη συνάντηση, όλο το περιεχόμενο της συζήτησης είχε διαρρεύσει σε μίντια. Τότε κατάλαβα...

Είμαι ήσυχος για τον εαυτό μου, γιατί πέραν όλων των άλλων, έχω κάνει τέσσερις προσπάθειες για να αναγεννηθεί το ποδοσφαιρικό τμήμα. Στην ΠΑΕ δεν έχουν όμως διάθεση απεμπλοκής". Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε στο PAO Alive λέγοντας πως διαψεύστηκε σχετικά με τον στόχο που είχε θέσει τονίζοντας:

"Ας πάμε στο PAO Alive: Παρότι ήμουν βέβαιος για την ανταπόκριση του κόσμου και κυρίως των επιφανών Παναθηναϊκών, διαψεύστηκα οικτρά. Είχαμε σχεδιάσει καμπάνια ύψους 2.000.000 ευρώ, με πρόσωπα μύθους, όπως ο Σαραβάκος, ο Βαζέχα, ο Διαμαντίδης και ο Αλβέρτης. Με σποτ που έπαιξαν στο εξωτερικό και διάφορες ενέργειες. Μας είχαν προτείνει να πάμε σε Αυστραλία και στην Αμερική. Αρχικά στην Αυστραλία τον Ιανουάριο αλλά υπήρξαν οι φονικές καταστροφές και στην Αμερική στις 25 Μαρτίου αλλά συνέπεσε ο κορονοϊός".

Το μεγαλύτερο κομμάτι της αρχικής του τοποθέτησης ήταν για την EuroLeague βάλλοντας κατά του Μπερτομέου σημειώνοντας:

"Πάμε τώρα στην EuroLeague. Η συγκεκριμένη διοργάνωση με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μπερτομέου, έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Το γεγονός πως μόνο ο κακός Παναθηναϊκός και ο κακός Γιαννακόπουλος, δεν σημαίνει κάτι. Ποιος να φωνάξει; Ομάδες που ζουν από το κράτος; Ομάδες που ζουν από το 2% από τα έσοδα του ποδοσφαίρου; Η EuroLeague είναι ένα μαύρο κουτί. Οι ομάδες δεν μαθαίνουν που πάνε τα έσοδα και από πού προέρχονται.

Να υπενθυμίσω ότι το 2002 απειλήσαμε να μην κατέβουμε στον τελικό της Μπολόνια, γιατί ο κ. Μπερτομέου δεν μας έλεγε που πάνε τα έσοδα. Θα σας πω εγώ που πάνε τα έσοδα. Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Μακάμπι κρατάνε όρθια τη διοργάνωση. Φέρνουν τα έσοδα. Εμείς συντηρούμε την EuroLeague.

Είναι δυνατόν να μην ξέρεις ποια θα είναι τα έσοδα και ποια η ζημιά; Ποιος είναι αυτός που θα πει πόσα θα συμφωνηθούν ανάμεσα σε δύο άτομα; Όταν οι ομάδες έχουν χάσει το 50% των εσόδων τους, πώς γίνεται να μιλάμε για το 80% και το 85% των χρημάτων στους παίκτες. Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, ο εκπρόσωπος της Ρεάλ Μαδρίτης είπε πως "EuroLeague χωρίς τον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει". Πολύ τιμητικό. Ας το πει κάποιος αυτό στον κ. Μπερτομέου.

Στο κυνήγι του Παναθηναϊκού, είδαμε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική του 2016/17, είδαμε πολλά περίεργα αποτελέσματα, για να πέσει ο Παναθηναϊκός με τη Φενέρμπαχτσε. Αντί για την Αναντολού Εφές, όπου θα παίζαμε κανονικά. Αν δεν γινόταν το μαγείρεμα του αιώνα.

Για τη διαιτησία τι να πούμε; Για τον τελικό του 2009, τον ημιτελικό του 2012 που νομίζαμε ότι βλέπαμε Καλόπουλο και Παπουτσέλη μαζί; Τη σειρά με την ΤΣΣΚΑ; Τους καμικάζι με τη Φενέρμπαχτσε; Τη διαιτησία με τη Ρεάλ Μαδρίτης και το ματωμένο καλάθι; Δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να έχει υποστεί άλλες αδικίες.

Πιστεύουν ότι μπορούν να μας εκβιάσουν; Είναι υποχρέωση όλων μας να δείξουμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν εκβιάζεται και να κρατάμε ψηλά τις Παναθηναϊκές αξίες. Πόσω μάλλον σε μια διοργάνωση που η ίδια υποτιμάει διαρκώς το προϊόν της. Που βάζουν τόσα εκατομμύρια για να μας κουνάει το δάχτυλο ο Ζόρντι.

Μία διοργάνωση που κάθε χρόνο ενημερώνει τις ομάδες για τα λεφτά που θα λάβουν τον Σεπτέμβριο, μια διοργάνωση που είναι ο ορισμός της αποτυχίας σε όλα τα επίπεδα. Η EuroLeague επιτέλους βρίσκει ανταγωνιστή. Το BCL είναι η διοργάνωση που έρχεται κι είναι έτοιμη να σβήσει την EuroLeague. Πριν από δύο χρόνια, είχαμε αντιληφθεί πως δεν ήταν ακόμη έτοιμοι. Τώρα πλέον είναι.

Ακόμη κι αν η EuroLeague ήταν ο παράδεισος που ονειρεύεται ο Μπερτομέου, προσωπικά θα έπαιρνα την απόφαση για το BCL για να αποδείξουμε πως ο Παναθηναϊκός δεν εκβιάζεται από κανέναν. Ο Παύλος έχει αποδείξει πως σκληρές αποφάσεις χρειάζονται. Για μένα αυτή η απόφαση είναι μονόδρομος. Επειδή όμως ο Παναθηναϊκός έχει εκατομμύρια φιλάθλους, το πού θα αγωνιζόμαστε του χρόνου πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένο.

Ίσως στο τέλος αντί για το μαύρο πρόβατο που θεωρούν τον Παναθηναϊκό, αυτός να είναι ο λύκος. Αυτά για την αγαπημένη μας EuroLeague. Ο Παναθηναϊκός είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος τα τελευταία τριάντα χρόνια, αυτός που φέρνει τα μεγαλύτερα έσοδα. Κι όλοι ξέρουν ότι οι πόρτες θα είναι πάντα ανοιχτές".

Και συνέχισε λέγοντας:

"Είπα από την αρχή πως όταν μια οικογένεια έχει βάλει περισσότερα από 400.000.000 ευρώ κι έχει φέρει τόσους μεγάλους παίκτες και σπουδαίους προπονητές, όταν έχει πάρει έξι ευρωπαϊκά, αμέτρητα πρωταθλήματα και κύπελλα, ίσως να μην χρειάζονται λόγια. Ίσως αρκούν μόνο οι πράξεις. Επειδή όμως από το 2012 έχω ακούσει και διαβάσει πολλά, ήρθε η ώρα να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας.

Το τι λένε οι απέναντι οι Ολυμπιακοί δεν με ενόχλησε ποτέ. Έχω μάθει να λύνω τις διαφορές μου στο γήπεδο, εκεί που πάντα τους νικάω. Το ότι θα παίξουν για δεύτερη χρονιά στην Α2, δείχνει ότι τα έβαλαν με τον λάθος άνθρωπο. Τους εύχομαι καλή επάνοδο στη μεγάλη κατηγορία, αν και όποτε.... Φέτος το κατάλαβαν και στο βόλεϊ, ότι κράτος δεν είναι ο Ολυμπιακός.

Θέλω να κλείσω τους λογαριασμούς μου με όλους, και με φίλους και με εχθρούς. Η μεγαλύτερη αποτυχία καταλογίζεται ως η απουσία από το Final Four. Το θέμα είναι γιατί δεν πήγαμε σε αυτό, ή γιατί δεν μας άφησαν να πάμε εκεί.

Να λογίζουν κάποιοι ως αποτυχία ότι δεν πήγαμε στο Final Four. Όταν ομάδες - σύλλογοι που έκλεισαν τον κύκλο τους, έμειναν για χρόνια μακριά από τις επιτυχίες.

Το 2012 έλεγαν οι Αγγελόπουλοι ότι θα φτιάξουν αυτοκρατορία και είδαν τον Παναθηναϊκό να παίρνει το νταμπλ, μπακ του μπακ. Ήξερα πως η σύγκριση με την εποχή του Παύλου θα ήταν αμείλικτη. Ήξερα επίσης ότι λόγω της αγάπης μου για τον Παναθηναϊκό, θα έπληττα την εικόνα μου ως επιχειρηματίας.

Το σερί αυτό, το παγκόσμιο ρεκόρ συνεχίστηκε. Για 25 σερί χρόνια κατακτούμε τίτλους. Το κατάφερε ο Παναθηναϊκός των Γιαννακόπουλων. Όσο εγώ προσπαθούσα, διάβαζα και άκουγα διάφορα. Μέχρι τους ισολογισμούς της ΚΑΕ φτάσανε κάποιοι για να πουν ότι δεν έβαζα λεφτά. Μετά από 12 τίτλους και 63.000.000 ευρώ. Δεν σκέφτηκαν καν το προφανές. Ότι για να είναι ένας ισολογισμός ισορροπημένος, κάποιος πρέπει να βάζει λεφτά από την τσέπη του.

Τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο. Αυτοί που ξεχνάνε ότι κάθε χρόνο χρειάζονται 5.500.000 ευρώ για λειτουργικά έξοδα και άλλο μισό μπάτζετ για την εφορία.

Από το 2012 και μετά, οι μοναδικές παρεμβάσεις που έκανα ήταν η μεταγραφή του Τζέισον Καπόνο κι όταν ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ήθελε να κόψει το μπάσκετ στον Νίκο Παππά. Όλοι οι προπονητές μπορούν να το βεβαιώσουν αυτό".

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συνέχισε λέγοντας:

"Είμαι εδώ για όσες ερωτήσεις θέλετε. Πάμε στα πραγματικά δύσκολα... Με τις τελευταίες εξελίξεις στον Βοτανικό, κάποιοι θέλουν να γκρεμίσουν τη Λεωφόρο πριν χτιστεί το γήπεδο. Τόσο ο Δήμος και οι Τράπεζες, όσο κι οι εταιρείες που έχουν πάρει στα χέρια τους τα απομεινάρια των επενδύσεων του Βωβού, συντάσσονται για τη μεγαλύτερη αδικία που πάει να γίνει σε βάρος του Παναθηναϊκού.

Μας λένε να δώσουμε τη Λεωφόρο των 300.000.000 ευρώ για να πάμε στον Βοτανικό ως ενοικιαστές. Τις εμπορικές χρήσεις να τις εκμεταλλεύεται ο Δήμος, κι όχι ο Ερασιτέχνης. Στο ξεπούλημα της Λεωφόρου αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου. Από την άλλη όμως, δεν θέλω να είμαι εμπόδιο για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Αν μέχρι τις εκλογές του Ερασιτέχνη που είναι σε περίπου 20 μέρες, δεν προχωρήσει και δεν ανακοινωθεί η επίσημη συμφωνία, η πρόθεσή μου είναι να μην συνεχίσω στον Ερασιτέχνη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα συνεχίσω να συνεισφέρω οικονομικά στα τμήματα".

Πέρσι είχα πει ότι αν δεν μπει στις ράγες ο Βοτανικός, θα δώσω το management σε άνθρωπο της εμπιστοσύνης μου. Από αυτή την στιγμή ο Παναθηναϊκός είναι προς πώληση για 25.000.000 ευρώ. Βλέπετε στα 33 αυτά χρόνια δεν είχαμε μπει στη διαδικασία να εκτιμήσουμε ποτέ την αξία αυτής της ομάδας. Αυτή που σύμφωνα με τους ειδικούς εκτιμητές, η αξία της φτάνει στα 75.000.000 ευρώ. Τα 34.000.000 για το σήμα και στο σύνολο στα 75.000.000 ευρώ. Μέχρι να βρεθεί αγοραστής, η ΚΑΕ θα πορευτεί υπό ανθρώπους εμπιστοσύνης, χωρίς την παραμικρή εμπλοκή μου, με τον Μάνο Παπαδόπουλο και τον Τάκη Τριαντόπουλο. Από σήμερα αυτοί τρέχουν εξ ολοκλήρου τον Παναθηναϊκό.

Μέχρι τις τελευταίες ημέρες δουλεύαμε για να εξασφαλίσουμε τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης. Σκοπός μου ήταν να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο αισθητή η οικονομική βοήθεια από τον Γιαννακόπουλο. Αφήνω τον Ερασιτέχνη πάλι ισχυρό, χωρίς χρέη. Αφήνω τον μπασκετικό Παναθηναϊκό ως πρωταθλητή και καθαρό από υποχρεώσεις. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να αναφερθώ σε κάποιους ανθρώπους, όπως ο Κώστας Πετράκης και ο Τάσσος Στέφανου, που έχουν φύγει από τη ζωή, αλλά και ο Μιχάλης Γεωργαντής, ο Τάκης Τριαντόπουλος και ο Μάνος Παπαδόπουλος.

Φεύγω με το κεφάλι ψηλά. Η αγάπη που εισπράττω από τον κόσμο μου δείχνει ότι έκανα καλή δουλειά. Θα λέω ότι έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι για την καλύτερη ομάδα που είδε ποτέ ο ελληνικός αθλητισμός. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους εσάς...".

- Είπατε ότι το τμήμα μπάσκετ θα πορευτεί με τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Τριαντόπουλο με όσα έσοδα έχει. Εσείς θα βοηθήσετε με κάποια χρήματα;

"Ο κύκλος μου στον Παναθηναϊκό έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα".

- Ο κόσμος ρωτάει για τον Καλάθη. Τι γίνεται με αυτόν;

"Μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Τριαντόπουλο για ό,τι θέλετε αναφορικά με το μπάσκετ".

-  Η προσπάθεια απεμπλοκής από την EuroLeague θα συνεχιστεί από τους επόμενους και πόσο δεσμευτική μπορεί να είναι για ενδεχόμενο αγοραστή;

"Δεν είπα ότι φεύγουμε από την EuroLeague, απλά ότι είναι μονόδρομος κατ' εμέ. Θα συνεχίσει να γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης. Ελπίζω ότι η απόφαση που θα παρθεί θα είναι να πάει η ομάδα στη FIBA. Όλοι ξέρουμε ότι διοργάνωση χωρίς τον Παναθηναϊκό και τα έσοδά του, δεν υπάρχει. Μίλησα πριν για τρεις ομάδες: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Μακάμπι. Το ξαναλέω για το θέμα των εσόδων".

- Πώς θα απεμπλακείτε από την έγγραφη δέσμευση που υπάρχει με το πολυετές συμβόλαιο με την EuroLeague;

"Οι συνθήκες με τις οποίες υπεγράφησαν τα συμβόλαια είναι... λεπτομέρειες. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε και θα σας πω ότι από τη μία πλευρά υπάρχει μια υποτιθέμενη ρήτρα 10.000.000 ευρώ, από την άλλη όμως από τη δουλειά που έχει γίνει από το νομικό επιτελείο μας, μπορώ να σας πω ότι στο τέλος δεν θα πληρώσει ο Παναθηναϊκός την EuroLeague, αλλά θα γίνει το αντίστροφο".

- Για τα θέματα που αναφέρατε ότι εντοπίστηκαν για τον Βοτανικό, θα ήθελα να ρωτήσω αν είχαν εντοπιστεί από τον κ. Θανάση Γιαννακόπουλο;

"Ο θείος μου είχε εκφράσει έντονα τις αντιρρήσεις του για να πάει ο Παναθηναϊκός στον Βοτανικό. Αλλά δεν ήθελε να είναι αυτός που θα μπει εμπόδιο στο να πάει το ποδοσφαιρικό τμήμα στον Βοτανικό".

- Τα 25.000.000 ευρώ που βάλατε ως τιμή για την πώληση του Παναθηναϊκού είναι γιατί θέλετε να κάνετε πιο εύκολο για κάποιον να εμπλακεί με την ομάδα;

"Όταν κάποιος συγκρίνει το ποσό μπροστά στα χρήματα που έχει βάλει η οικογένειά μου, ακούγεται πολύ μικρό. Συνήθως την τιμή την ορίζει η αγορά. Θεωρώ πάντως ότι τα 25.000.000 ευρώ δεν είναι μικρό. Ο λόγος που έχει μπει αυτό το ποσό είναι για να δω ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα θέλει όντως να κάνει μια επένδυση και να κρατήσει τον Παναθηναϊκό στο υψηλότερο επίπεδο".

-Ο κ. Μπερτομέου εκφράζει τη σιγουριά του ότι δεν θα φύγει ο Παναθηναϊκός από την EuroLeague. Ξέρει κάτι παραπάνω;

"Ο κ. Μπερτομέου έχει εκφραστεί για το ότι ο Παναθηναϊκός θα μείνει στη διοργάνωση. Καταλαβαίνω το τρέμουλο. Ελπίζω οι άνθρωποι που θα τρέξουν τον Παναθηναϊκό να είναι η απαρχή για να ρίξει αυτό το οικοδόμημα της EuroLeague".

- Υπό ποιο συναισθηματικό κράτος λάβατε την απόφαση που ανακοινώσατε σήμερα;

"Δεν έχει χτυπήσει το τηλέφωνό μου. Θεωρώ ότι δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής. Το 2012 είχε οργώσει όλο τον πλανήτη για να βρω αγοραστή, είχα φτάσει μέχρι τον πρόεδρο της ομοσπονδίας της Νιγηρίας για να βρεθεί αγοραστής. Μακάρι να βρεθεί αγοραστής. Το αν θα βρεθεί, θα το δείξει ο χρόνος. Όλη μου τη ζωή μεγάλωσα στον Παναθηναϊκό. Είναι κάτι δύσκολο όλο αυτό. Είναι μια μέρα συναισθηματικής φόρτισης, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το ξεπεράσω. Παναθηναϊκός ήμουν, είμαι και θα είμαι. Θα συνεχίσω να πηγαίνω στο γήπεδο".

- Αν τροποποιηθούν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στον Βοτανικό, θα αλλάξει η απόφαση που ανακοινώσατε;

"Μέχρι τις εκλογές του Ερασιτέχνη θα περιμένω να δω να παρουσιάζεται η αρχική συμφωνία. Οποιαδήποτε άλλη συμφωνία, δεν θα με βρει ως πρόεδρο και δεν θα επιτρέψω να γίνει. Αν υπάρχει αυτή η διάθεση από την Πολιτεία και τον Δήμο να προχωρήσουμε, αυτό είναι κάτι που δεν θα με αφήσει ασυγκίνητο.

Αν προχωρήσει η Παναθηναϊκή Πολιτεία, με εγκαταστάσεις για ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνη δεν θα νιώθω ότι πήγε χαμένος ο χρόνος. Αν δεν γίνει τίποτα απ' όλα αυτά, και υπάρχει μόνο το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον ορίζοντα, δεν θα σκεφτώ κάτι. Θα είναι ιστορικό λάθος να προχωρήσει ο Βοτανικός μόνο για το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Αν είναι να γίνει μόνο ποδοσφαιρικό γήπεδο, ας φτιαχτεί στη Λεωφόρο. Όλα πρέπει να είναι μαζί, να υπάρχει μια περιοχή που θα σφύζει από πράσινο, θα είναι γεμάτη από Παναθηναϊκό.

Περίμενα ότι θα είχαν ανακοινωθεί πέρσι τα δεδομένα της συμφωνίας. Κάνοντας μια συνάντηση με τον κ. Μπακογιάννη τις προηγούμενες ημέρες και βλέποντας κάποια δημοσιεύματα σε Μέσα - δορυφόρους του κ. Αλαφούζου, κατάλαβα πώς είναι τα πράγματα. Αν προχωρήσει η συζήτηση μόνο για ποδοσφαιρικό γήπεδο, τότε θα μιλάμε για αρνητικές εξελίξεις".

 - Για τα χρήματα του PAO Alive, υπάρχει σκέψη τι θα γίνουν;

"Αυτή την στιγμή μιλάμε για ένα ποσό που είναι στα ταμεία του Ερασιτέχνη. Πέρσι είχα πει ότι αυτά τα χρήματα είναι για τη μεταβατική περίοδο, μέχρι να μπούμε στο γήπεδο. Αυτά τα χρήματα θα πάνε στα μπάτζετ των ομάδων".

- Πώς θα προχωρήσει ο σχεδιασμός στα τμήματα του Ερασιτέχνη;

"Θα υπάρχει μια παύση μέχρι να μπορέσουμε να δούμε αν θα είμαι στον σύλλογο ή όχι, γιατί δεν μπορώ να δεσμεύσω ενδεχόμενη επόμενη διοίκηση με συμβόλαια που θα υπογράψω εγώ. Όσον αφορά στον κόσμο του Παναθηναϊκού, θα πω ότι πρέπει να συνεχίσει να ελπίζει. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο Παναθηναϊκός δεν υπολογίζεται όπως άλλα σωματεία, που τους έχουν χτίσει γήπεδα".

-Δεν θεωρείται ότι χρέος σας είναι να μείνετε πρόεδρος του Ερασιτέχνη για να γίνει το γήπεδο;

"Μετά από 33 χρόνια και τόσα εκατομμύρια δεν θεωρώ ότι είναι χρέος μου να κάνω κάτι. Ο ένας δρόμος θα ήταν να επιμείνω στο κομμάτι της Παναθηναϊκής Πολιτείας, κι αν αυτό δεν προχωρήσει, να κατηγορηθώ από τους "ποδοσφαιρικούς" ότι δεν βοηθάω τον σύλλογο".

-Αν δεν έρθει πρόταση για την ΚΑΕ θα αλλάξουν τα δεδομένα;

"Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να διασφαλιστεί η επόμενη μέρα. Όποιος αναλάβει, να είναι κάποιος που αγαπάει τον σύλλογο. Κι ότι θα εμπλακεί γιατί αγαπάει τον σύλλογο, κι όχι για άλλους λόγους. Ας δούμε να έρθει κάποιος πρώτα, και μετά συζητάμε για τα υπόλοιπα".

-Μάθαμε για ενδιαφέρον των κ. Αργυρόπουλων για το πόλο, τι έγινε τελικά με αυτό;

"Για το ενδιαφέρον των κ. Αργυρόπουλων έμαθα αφότου αποσύρθηκε το... ενδιαφέρον τους. Έμαθα ότι αγαπούν πολύ το πόλο. Σκοπός δεν είναι να υπάρχει μόνο ένας για να χρηματοδοτεί τα πάντα. Για δικούς τους λόγους, αποφάσισαν να κάνουν πίσω. Ελπίζω να αναθεωρήσουν και να επιστρέψουν αναφορικά με το ενδιαφέρον".

- Η αίρεση που θέσατε για τις εκλογές του Ερασιτέχνη, αφορά τόσο την ιδιότητά σας ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη όσο και του ανθρώπου που χρηματοδοτεί την ΚΑΕ;

"Ο λόγος που ανακοίνωσα ότι αποχωρώ από τον σύλλογο, σας είπα ποιος είναι. Αφενός γιατί δεν προχωράει ο Βοτανικός, αφετέρου γιατί κουράστηκα να βάζω λεφτά".

-Είπατε πως πριν από δύο χρόνια η FIBA δεν ήταν έτοιμη τώρα τι άλλαξε;

"Βλέπω ότι η FIBA λειτουργεί με πρόγραμμα, ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κάνει κάποιες συνεργασίες με το ΝΒΑ, την Ασία, την Ωκεανία. Βλέποντας το πλάνο και το σχέδιο για το μπάσκετ, θεωρώ ότι σύντομα θα είναι η μοναδική πανίσχυρη διοργάνωση της Ευρώπης. Βλέπω ομάδες που τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει από την EuroLeague, να πηγαίνουν προς τη FIBA. Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξουν κι άλλες ομάδες θα φύγουν από αυτό το έκτρωμα της EuroLeague".

-Είπατε στην αρχική τοποθέτηση πως δεν θα αποφασίσετε εσείς για το αν θα φύγει ο Παναθηναϊκός από τη EuroLeague, ποιος θα πάρει την απόφαση;

"Την απόφαση για την αποχώρηση του Παναθηναϊκού θα την λάβουν άλλοι. Δεν θα εμπλακώ σε καμία απόφαση, θα την λάβουν άλλοι. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να φύγει από την EuroLeague για τη FIBA. Υπόλογοι και υπεύθυνοι για οποιοδήποτε αποτέλεσμα, είτε αγωνιστικά είτε οικονομικά είναι εκείνοι".

Αναφερθήκατε στα 25 εκ. Αν περάσει ένας χρόνος και δεν βρεθεί αγοραστής ποιες είναι οι σκέψεις σας: "Κανένα προγραμματισμό δεν έχω για το μέλλον. Ο Παναθηναϊκός είναι προς πώληση και για εμένα το κεφάλαιο έχει κλείσει. Από σήμερα είναι προς πώληση είτε αυτό γίνει το 2021 ή 2145".

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.