ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη και Τσίπρα για το ταμείο ανάκαμψης

Ξεκίνησε ο «πόλεμος» για το ευρω-πακέτο

Ακόμη δεν το... είδαμε και ήδη οι βασικές πολιτικές δυνάμεις ακονίζουν τα... ξίφη τους: ο λόγος για το περίφημο «ταμείο ανάκαμψης» και τα περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ που προτείνεται να πάρει η Ελλάδα για να στηρίξει την οικονομία της στην μετά κορωνοϊό εποχή.

Καίτοι από την πρόταση της Κομισιόν ως τις επίσημες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και θα παρεμβληθούν σκληρές διαπραγματεύσεις και παζάρια σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν αρχίσει να καταρτίζουν τα σχέδια της «επόμενης μέρας».

Αλλάζουν όλα!

Βεβαίως, το πόσα απ’ αυτά τα χρήματα θα αποτελούν επιχορηγήσεις και πόσα δάνεια, όπως και το υπό ποιους όρους θα μπορεί να τα πάρει η Ελλάδα, είναι ζητήματα που θα καθορίσουν τα σχέδια τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η προοπτική να διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ένα ποσό μεγαλύτερο από ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ αλλάζει τον πολιτικό σχεδιασμό των δύο πόλων του πολιτικού συστήματος: για τη ΝΔ, ενώ περίμενε να κεραυνοβοληθεί από το κοινωνικό κόστος των επιπτώσεων του κορωνοϊού και να έρθει αντιμέτωπη με την κοινωνική οργή, τώρα έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες πως μπορεί η κυβέρνηση να περάσει μεν έναν «κάβο» και μία τρικυμία, αλλά με την ελπίδα ότι τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης θα την βοηθήσουν να ξαναβγάλει την Ελλάδα σε ήρεμα νερά και σε περιβάλλον ανάκαμψης. Αντιστοίχως διαφοροποιούνται πλέον και τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το... ραντεβού της κυβέρνησης με την ανεπίστρεπτη φθορά δεν είναι καθόλου δεδομένο -και, άρα, είναι εξαιρετικά επισφαλές να επενδύσει η Κουμουνδούρου στη θεωρία του «ώριμου φρούτου».

Τα σχέδια Μητσοτάκη

Όπως προαναφέρθηκε, η προοπτική διαχείρισης ενός τόσο μεγάλου ποσού μέσα στην επόμενη τριετία έχει απομακρύνει τις -όποιες- σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογικό αιφνιδιασμό. Κι αυτό διότι αν το βασικό σκεπτικό των εισηγητών της εν λόγω πρότασης ήταν να «κερδίσει πολιτικό χρόνο» η κυβέρνηση πριν έρθει αντιμέτωπη με το παγόβουνο της φθοράς, πλέον η προοπτική «ζεστού» ευρωπαϊκού χρήματος ενισχύει την εκτίμηση του πρωθυπουργού πως ακόμη κι αν επωμιστεί το πολιτικό κόστος των οικονομικών επιπτώσεων της «κορωνοκρίσης», θα έχει τα απαραίτητα… κεφάλαια για να γυρίσει το κλίμα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να βγάλει από την εξίσωση της διαχείρισης των εν λόγω κονδυλίων όσο το δυνατόν περισσότερους πολιτικούς παράγοντες μπορεί. Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει να αναπαραγάγει το «μοντέλο Τσιόδρα» στην οικονομία: ήτοι, να επιφορτίσει ειδικούς να καταρτίσουν ένα σχέδιο για το πώς αυτά τα κονδύλια μπορούν να αλλάξουν εκ βάθρων τη δομή της ελληνικής οικονομίας. Η ειδική επιτροπή που θα συσταθεί υπό τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, είναι δηλωτική των προθέσεων Μητσοτάκη να μην αφήσει... πολιτευόμενους να σχεδιάσουν αλλά και να διεκπεραιώσουν, την «διανομή» των κονδυλίων στην οικονομία.

Πού το πάει ο Τσίπρας

Την ίδια ώρα, στα «ψιλά γράμματα» και τις «γκρίζες ζώνες» του «πακέτου ανάκαμψης» στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ: στην Κουμουνδούρου τελούν εν αναμονή προκειμένου να δουν τις λεπτομέρειες του «πακέτου», αλλά και το πόσο θα αλλάξει αυτό ώσπου να επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής. Συγκροτημένη άποψη και εκτίμηση ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα εκφράσει «αν δεν δει όλες τις λεπτομέρειες», όπως τονίζει κορυφαίος παράγοντας του κόμματος, εξηγώντας ότι «ένα κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να μιλάει στον αέρα». Άλλωστε, πολλές φορές ο... διάβολος κρύβεται σε αυτές τις λεπτομέρειες, με πολλούς στην Κουμουνδούρου να εκτιμούν ότι η διάθεση αυτών των χρημάτων δε θα είναι τόσο εύκολη. Ήδη, οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με τον οποίο τα χρήματα θα διατεθούν «με ενισχυμένη εποπτεία» και οι δόσεις «θα είναι συνδεδεμένες με μεταρρυθμίσεις» αποτελούν μία ορολογία συνδεδεμένη με την, ως το 2018, «μνημονιακή» πραγματικότητα. Ήδη από χθες, η Κουμουνδούρου, δια του εκπροσώπου της, Αλέξη Χαρίτση, κάλεσε την κυβέρνηση «να μην το διανοηθεί» να εντάξει την Ελλάδα σε «μνημονιακό» καθεστώς για να λάβει τα χρήματα του ταμείο ανάκαμψης. Ταυτοχρόνως, αυτό το μήνυμα αναμένεται να στέλνει διαρκώς και ο Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας το ενδεχόμενο αυτό ως «casus belli». Και για τον λόγο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ζητήσει την διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όταν και ενδέχεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ευρωπαϊκό «πακέτο» στο οποίο θα έχει πρόσβαση η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.