ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκρηκτικός συνδυασμός η πανδημία και η κατάρρευση του τουρισμού

Διπλός συναγερμός για «δεύτερο κύμα» κορωνοϊού-τουρισμό

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας, καθώς αρχίζουν να επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο τα πλέον δυσμενή σενάρια τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο: την ώρα, δηλαδή, που η αύξηση των κρουσμάτων και τα κρούσματα εισαγόμενων φέρνουν στο προσκήνιο το σενάριο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού, ο τουρισμός φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει εξαιρετικά δειλά – και να σκεφτεί κανείς ότι βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα Ιουλίου...

Στο βασικό σενάριο που είχαν καταρτίσει τόσο στο πρωθυπουργικό επιτελείο όσο και στο υπουργείο Οικονομικών προέβλεπαν ότι η τουριστική δραστηριότητα θα είχε αρχίσει να αναθερμαίνεται σοβαρά ήδη από τα τέλη του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου. Ωστόσο, η εικόνα, όπως διαπιστώνουν με ανησυχία και προβληματισμό ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες, δεν έχει αλλάξει: με άλλα λόγια, οι πτήσεις που προσγειώνονται καθημερινά στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και άλλα δημοφιλή νησιά είναι ελάχιστες, τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι κλειστά, τα τουριστικά καταλύματα «βαράνε μύγες» και γενικώς, η μηχανή του τουρισμού υπολειτουργεί ακόμη. Με άλλα λόγια, κόντρα στις βασικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού θα γινόταν με τρόπο ταχύ, τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι. «Νομίζαμε ότι οι τουρίστες περίμεναν πώς και πώς να ανοίξουμε σύνορα και αεροδρόμια για να έρθουν. Τελικά, αποδεικνύεται ότι όσο τους φοβόμαστε εμείς, άλλο τόσο φοβούνται κι εκείνοι», ομολογεί καλά ενημερωμένη πηγή του οικονομικού επιτελείου, εξηγώντας το βασικό πρόβλημα της οικονομίας.

Υπολειτουργεί η «αλυσίδα»

Σημειωτέον ότι η υπολειτουργία του τουρισμού επηρεάζει όλη την οικονομική αλυσίδα: πολλά καταστήματα εστίασης –ειδικά τα εκτός Αθηνών και εκείνα που δραστηριοποιούνται σε περιοχές τουριστικές- παραμένουν κλειστά ή υπολειτουργούν μόνο για τα αναγκαία, ενώ η συντριπτική πλειονότητα ξενοδοχοϋπαλλήλων και λοιπών εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό είτε βρίσκονται σε αναστολή -στην... καλύτερη περίπτωση- είτε στην ανεργία. Αυτό, βεβαίως, επηρεάζει τα πάντα, αφού εκεί που στην κυβέρνηση πίστευαν ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα κατάφερναν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά έστω για 2,5 με 3 μήνες, πλέον η προοπτική είναι να μην έχουν πλήρη εισοδήματα ούτε καν για έναν μήνα. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ο χειμώνας για τις τουριστικές περιοχές και για κάθε έναν από τους εν λόγω ανθρώπους θα είναι εξαιρετικά βαρύς και πως η Πολιτεία θα πρέπει να έχει πολλά «πολεμοφόδια» για να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς να «βγάλουν» τον χειμώνα.

Υγειονομικός συναγερμός

Πάντως, ανασχετικά προς την επιχείρηση αναγέννησης του τουρισμού δρα και η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Τα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και ο αριθμός των νοσηλευομένων έχουν αυξηθεί και ένας-ένας, οι ειδικοί επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι «έχουμε ήδη καβαλήσει το δεύτερο κύμα», κατά πώς υπογράμμισε ο διαπρεπής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών – και μέλος της «επιτροπής σοφών» του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας. Έτσι, πριν λίγη ώρα έγινε γνωστό, κατά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι η κυβέρνηση προχωρά σε απαγόρευση πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων, εκεί που παρατηρούνται φαινόμενα συνάθροισης. Παραλλήλως, τα ευρήματα του ΑΠΘ στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης δείχνουν πως το γονιδίωμα του κορωνοϊού βρίσκεται σε επίπεδα Απριλίου, άρα αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς και η εικόνα των λυμάτων παραπέμπει στην κορύφωση του πρώτου κύματος. Σε απλά ελληνικά, η Θεσσαλονίκη -και όχι μόνο- θεωρείται ως η κορύφωση του κορωνοϊού, γεγονός που οδηγεί την επιτροπή των «26», αλλά και την κυβέρνηση στην εικασία πως το πρόβλημα προέρχεται από ασυμπτωματικούς φορείς και εισαγόμενα κρούσματα από τα Βαλκάνια – αφού οι περισσότεροι Βαλκάνιοι γείτονές μας, όταν έρχονται στην Ελλάδα για οδικό τουρισμό, κάνουν μία βόλτα από την Θεσσαλονίκη πριν κατευθυνθούν στην Χαλκιδική, την Πιερία, την Καβάλα, τον Προμαχώνα και τα λοιπά παραθεριστικά θέρετρα.

Αντίθετες τάσεις

Αυτοί οι δύο παράγοντες προκαλούν, συνδυαστικά, μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση: από τη μία είναι ο τουρισμός που δεν πάει καλά, από την άλλη είναι η αύξηση κρουσμάτων και δειγμάτων με το που σημειώθηκε στη χώρα μία υποτυπώδης τουριστική δραστηριότητα. «Με αυτά που βλέπουμε, είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε πολλούς τουρίστες φέτος;», είναι η βασική απορία που εκφράστηκε στην επικοινωνία της επιτροπής των «26» με το Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας, καθώς όλοι μεν συμφωνούν με την ανάγκη να κινηθεί ο τροχός της οικονομίας, αλλά ταυτοχρόνως το τίμημα θα είναι βαρύ αν πρόκειται για δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.