ΚΟΣΜΟΣ

Υψηλό το επίπεδο αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη

Eurogroup: Νέος πρόεδρος ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου

Τον Ιρλανδό Πασκάλ Ντόναχιου εξέλεξε νέο πρόεδρο το Eurogroup, στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση, με το επίπεδο αβεβαιότητας στην Ευρωζώνης να είναι υψηλό.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου θα αντικαταστήσει τον Μάριο Σεντένο, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Τα μαντάτα για τους λαούς των κρατών-μελών δεν είναι καλά διότι θα επωμιστούν τα βάρη και της νέας κρίσης. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε πως «για το επόμενο έτος η αβεβαιότητα παραμένει ψηλά». Αναφέρθηκε στις προβλέψεις της Κομισιόν και δήλωσε ότι «επιβεβαιώνουν ότι η Ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση χωρίς προηγούμενο το δεύτερο τρίμηνο» και ότι «η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει, αλλά είναι νωρίς για χαλάρωση». Για τον Πασκάλ Ντόναχιου ανέφερε ότι «δεν έχει αμφιβολία πως θα είναι ένας άριστος πρόεδρος».

«Η οικονομία της Ιρλανδίας είχε πολλές επιτυχίες, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη και με πολλές προκλήσεις. Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό, αλλά και την εμπειρία μου έτσι ώστε να διαβεβαιώσω ότι το Eurogroup θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ανάκαμψης», είχε δηλώσει ο Ντόναχιου πριν από το Eurogroup.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι «ακόμη ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι στρωμένος με αβεβαιότητα», ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως «είναι προφανές ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας» και πως «η πτώση στην οικονομική δραστηριότητα το Μάρτιο και τον Απρίλιο ήταν τόσο μεγάλη που δεν θα επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019 πριν από το 2022».

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 18.00 ώρα Βρυξελλών. Ωστόσο, ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα αφού κανείς από τους τρεις υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες δέκα ψήφους.

Aπό το δεύτερο γύρο αποσύρθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένγκα που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους και αναμετρήθηκαν η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο με τον Πασκάλ Ντόναχιου.

Πολλοί θεωρούσαν τον Πασκάλ Ντόναχιου αουτσάιντερ, αλλά και πιο ουδέτερο, παρ' όλο που είχε την «πλήρη υποστήριξη» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), του κόμματος που συνασπίζει τη Δεξιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο 45χρονος Ιρλανδός διεξήγαγε μια δραστήρια εκστρατεία και θεωρείται ένας συνετός διαχειριστής ο οποίος επανέφερε τη χώρα του στον ορθό δημοσιονομικό δρόμο έπειτα από μια ισχυρή ύφεση.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος εκλέγεται για δυόμισι χρόνια, είναι ένας απ’ αυτούς των οποίων η φωνή μετρά στις Βρυξέλλες, μαζί με τους προέδρους των τριών μεγάλων θεσμών της ΕΕ -Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Σαρλ Μισέλ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), Νταβίντ Σασόλι (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)- και τον επικεφαλής της διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

Αποστολή του είναι να προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών, στόχος των οποίων είναι να εξασφαλίζουν τον συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ΑΕΠ των 19 χωρών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα μπορεί να σημειώσει πτώση κατά 8,7% το 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.