ΕΛΛΑΔΑ

Διάλογοι σοκ πυροσβεστών

Φωτιά στο Μάτι: Ακούστε συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία με τη φωτιά στο Μάτι και τους 102 νεκρούς. Σήμερα εμβρόντητοι οι κάτοικοι από το Μάτι, αλλά και η ελληνική κοινωνία διάβασε και άκουσε τα ντοκουμέντα από την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι.

Τρία πορίσματα/εκθέσεις ειδικών (Γκουρμπάτση, Λιότσιου, Συνολάκη) συμφωνούν στις βασικές διαστάσεις της υπόθεσης:

-Υπήρξαν ελλείψεις στη στεριά (μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων από την Πεντέλη στην Κινέτα, προβλήματα στην ανάπτυξη και καθοδήγηση των δυνάμεων)
-Καθυστερήσεις στη θάλασσα (τα πλωτά της Πυροσβεστικής έμειναν ακούνητα, ευτυχώς αντέδρασαν οι ψαράδες)
-Απουσία εναέριων μέσων (δεν υπήρχαν περιπολίες, στην Πεντέλη στάλθηκε μόνο ένα ελικόπτερο με δυνατότητα πυρόσβεσης τις κρίσιμες ώρες, δεν είχε προβλεφθεί η μεταστάθμευση ελικοπτέρων και καναντέρ που καθηλώθηκαν στο έδαφος, δεν χρησιμοποιήθηκαν τα εναέρια μέσα της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλεων -Δυνάμεων, δεν χρησιμοποιήθηκαν τα drones, δεν χρησιμοποιήθηκαν τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής που ήταν σταθμευμένα στο Ελευθέριος Βενιζέλος)
-Δεν ελήφθη απόφαση εκκένωσης, για την οποίο και οι τρεις εκτιμούν ότι υπήρχε χρόνος
-Δεν υπήρχε σχέδιο διάσωσης
-Δεν υπήρχε συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών

Τις θέσεις τους υιοθέτησαν οι εισαγγελείς στη διάταξη με την οποία έστειλαν τον φάκελο στον ανακριτή, ο οποίος ζητά πλέον οι κατηγορίες να αναβαθμιστούν σε κακουργήματα. Οι μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία υποστηρίζουν τη θέση του. Προοπτική που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, παρά την αρχική άρνηση της εισαγγελίας, μετά και τις αποκαλύψεις για τις απειλές που δέχτηκε ο εμπειρογνώμονας που ερευνά την υπόθεση για λογαριασμό της Δικαιοσύνης από τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος (και επιχειρησιακό υπαρχηγό της τραγωδίας).

Πλέον, για το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτεία και την κοινωνία το Μάτι είναι ζήτημα τιμής. Ζήτημα ζωής και θανάτου κυριολεκτικά, καθώς αν μείνουν ανέγγιχτες οι παθογένειες η επανάληψη της καταστροφής θα είναι απλά ζήτημα χρόνου. Δύο χρόνια από την τραγωδία έχουν μείνει τα ηχογραφημένα ντοκουμέντα να θυμίζουν και να φωτίζουν τις πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης.

Όταν ξέσπασε το μέτωπο στο Νταού Πεντέλης οι πολίτες, βλέποντας τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών τους, ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια, τηλεφωνώντας στο 199 και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

protothema · 1 - 172204

protothema · 2 - 192131

Η ώρα είναι 17:05:41. Οι χειριστές των εναέριων αφήνουν ανεκμετάλλευτο το παράθυρο ευκαιρίας να χτυπήσουν την πυρκαγιά με το σύνολο των μέσων που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στον αέρα (τακτική που προβλέπεται για να μην ανοίξει δεύτερο μέτωπο).

protothema · 4 - 170541

Το μοναδικό ελικόπτερο που επιχειρούσε το κρίσιμο διάστημα στο Νταού δεν είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής των δυνάμεων στο έδαφος και τα... χαρτάκια μετέφεραν και πάλι οι τηλεφωνητές του Κέντρου Επιχειρήσεων!

protothema · 5 - 175050

protothema · 6 - 181014

protothema · 7 - 193208

Κάπως έτσι φθάσαμε στα κακά μαντάτα. Στην επικοινωνία που ακολουθεί ακούγεται ο αξιωματικός που πέταξε πάνω από τη φωτιά με το συντονιστικό ελικόπτερο (έχει πλέον κατέβει και βρίσκεται στη Λ. Μαραθώνος) να ενημερώνει τον υπαρχηγό. Προσέξτε πως ο τελευταίος του ζητά να τον καλέσει στο κινητό του. Προφανώς για να μην υπάρχει καταγραφή των συνομιλιών τους. Η ώρα είναι 18:57:49!

protothema · 8 - 185749

protothema · 9 - 181417

Η κατάληξη ήρθε μοιραία. Ένα χειριστής ενημερώνει τη μητέρα του σε μία προσπάθεια να αποφορτιστεί. «Μάνα υπάρχουν νεκροί και δεν τους λένε»! Και ένας αξιωματικός, με εντολή υπαρχηγού(!), βρίσκεται σε σημείο όπου υπάρχει νεκρός.

protothema · 10 - 214025

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.