ΚΟΣΜΟΣ

Σε πάνω από 200 πόλεις σε όλη τη χώρα

ΗΠΑ: Απεργιακές κινητοποιήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα και κατά του ρατσισμού

Μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σε 20 πολιτείες και σε πάνω από 200 πόλεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, με σύνθημα «Απεργία - Η ζωή των Μαύρων έχει σημασία».

Χιλιάδες άνθρωποι απήργησαν και διαμαρτυρήθηκαν τόσο ενάντια στο ρατσισμό, όσο και ενάντια στην καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Μαζική ήταν η παρουσία των εργαζομένων που την περίοδο της πανδημίας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, όπως στην υγειονομική περίθαλψη, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες τροφίμων, από την «Amazon» και άλλους τομείς και πραγματοποίησαν απεργίες και διαμαρτυρίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Απεργοί και διαδηλωτές στις 12:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα, που διαφέρει από τη μία ως την άλλη άκρη των ΗΠΑ) γονάτισαν για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, για όσο δηλαδή ποδοπατούσαν οι αστυνομικοί τον αδικοχαμένο Φλόιντ πριν ξεψυχήσει. Το ίδιο έκαναν και πολλοί εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να απεργήσουν και σταμάτησαν την εργασία τους για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στο Σικάγο, οι εργαζόμενοι γρήγορου φαγητού διαμαρτυρήθηκαν έξω από ένα τοπικό κατάστημα «Mc Donald's» όπου πολλοί εργαζόμενοι είχαν βγει θετικοί στον κορωνοϊό. Στο Durham της Νέας Υόρκης, ζωγράφισαν το «Strike For Black Lives» με κεφαλαία γράμματα στο δρόμο.

Στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από τον πύργο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με συνθήματα που εστίαζαν μεταξύ άλλων στην ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της υγείας.

Στην Ουάσινγκτον, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στο Κάπιτολ Χιλ. Στο Σαν Φρανσίσκο έγινε διαμαρτυρία από περίπου 1.500 επιστάτες. Στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ έγιναν διαμαρτυρίες των νοσοκόμων από τα γηροκομεία.

Οι υπάλληλοι της «McDonald's» στο Σεντ Λούις απαίτησαν υψηλότερους μισθούς και οι εργαζόμενοι στο Ντιτρόιτ ζήτησαν λήψη μέτρων προστασίας στο χώρο εργασίας από τον κορωνοϊό.

Ανάλογη διαμαρτυρία στο Μέμφις από εργαζόμενους τηλεφωνικών κέντρων και logistics.

Στο Όκλαντ πολλοί διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από το κατάστημα «McDonald's», όπου οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη απεργία εργαζομένων σε fast food στην ιστορία των ΗΠΑ από τις 26 Μαΐου έως τις 12 Ιουλίου.

Σημαντική η παρουσία στην απεργία από τους επιστάτες οι οποίοι διαδήλωσαν απαιτώντας από την εργοδοσία να τους παρέχει είδη προστασίας όπως γάντια και μάσκες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.