ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγματεύσεις-θρίλερ επί της νέας πρότασης Μισέλ

Ύστατη ευκαιρία για συμφωνία το απόγευμα

Σε άγριο παζάρι με πολλές εντάσεις, που θέτει σε αμφισβήτηση και τον ίδιο τον χαρακτήρα της Ένωσης, επιδίδονται εδώ και τρεις ημέρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφορικά με το ταμείο ανάκαμψης και τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Το θέμα ήταν εξαρχής δύσκολο, ωστόσο η Σύνοδος Κορυφής έχει ήδη παραταθεί κατά δύο ημέρες, οι διαπραγματεύσεις θέλουν... γερά νεύρα και σήμερα το απόγευμα έρχεται η «ώρα της αλήθειας» στον τελευταίο γύρο του παζαριού, επί της ανανεωμένης πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Βεβαίως, όπως διαμηνύουν καλά ενημερωμένες κοινοτικές πηγές, το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί μία «συνθετική» πρόταση ουδόλως προδικάζει ότι στο τέλος θα συνομολογηθεί η συναίνεση όλων των ηγετών επ’ αυτής. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη παρατείνει κατά δύο 24ωρα την παραμονή τους στις Βρυξέλλες αλλά και το ότι συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση δείχνει πως, αν μη τι άλλο, έχει διαμορφωθεί ένα κοινό πεδίο μεταξύ του Νότου, των «φειδωλών του Βορρά», αλλά και του γαλλογερμανικού άξονα που θέλει πάση θυσία να υπάρξει συμφωνία πριν τις διακοπές του καλοκαιριού.

Η πρόταση Μισέλ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν, λοιπόν, δώσει ραντεβού για έναν τελικό γύρο διαπραγματεύσεων περί τις 5 το απόγευμα, ενώ ως τότε θα επεξεργάζονται την συμβιβαστική πρόταση που έχει καταθέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο Σαρλ Μισέλ. Συγκεκριμένα, η εν λόγω πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλέπει ότι το ποσό του ταμείου ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών, τα 390 δισεκατομμύρια θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 δισεκατομμύρια θα είναι δάνεια. Σημειωτέον ότι το αρχικό σχέδιο, που είχε απορριφθεί ως «απαράδεκτο» από τους «φειδωλούς του Βορρά» (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία), προέβλεπε 500 δισεκατομμύρια επιχορηγήσεων.

«Πλέον υπάρχει πεδίο συμφωνίας», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή αναφερόμενη στην πρόταση Μισέλ. «Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε και Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μέσω Twitter. Η προοπτική κοινού τόπου είχε διαφανεί ήδη από χθες, όταν ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είχε εκτιμήσει πως σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε. Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Δραματική έκκληση

Σημειωτέον ότι αρκετές χώρες, αλλά και κοινοτικοί αξιωματούχοι, θέλησαν να δημιουργήσουν έναν «πολιτικό κλοιό» για τους... τσιγκούνηδες του Βορρά: Ο Σαρλ Μισέλ, μάλιστα, χθες βράδυ υπενθύμισε στους «27» πως «πάνω από 600.000 άνθρωποι είναι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας σε όλο τον κόσμο» και ότι «επαφίεται σε αυτούς να επιδείξουν ενότητα, να σταθούν πλάι-πλάι μπροστά σε αυτή την κρίση χωρίς προηγούμενο». «Η ελπίδα μου είναι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και ότι ο τίτλος (...) αύριο θα είναι πως η ΕΕ ολοκλήρωσε επιτυχώς αυτήν την Mission impossible», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια του τρίτου συνεχόμενου δείπνου των ηγετών στις Βρυξέλλες. «Αυτή είναι η ολόψυχη ελπίδα μου (...) έπειτα από τρεις ημέρες ασταμάτητης δουλειάς», κατέληξε.

Οι διαφωνίες

Επί της ουσίας, τα κράτη-μέλη διαφωνούν στο πώς θα διατεθεί το πακέτο των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ που αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης.Σύμφωνα με τις ως τώρα προτάσεις, τα 750 δισεκατομμύρια που προτείνεται να διαθέτει το Ταμείο Ανάκαμψης θα συγκεντρωθούν, εξ ονόματος όλων των χωρών μελών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αγορές κεφαλαίων. Θα πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα προς τη στενότερη ολοκλήρωση. Κατόπιν, το ποσό αναμένεται να διατεθεί κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία, Ισπανία...) που υπέστησαν τα βαρύτερα χτυπήματα από την πανδημία, κάτι που εχει ήδη διαμορφώσει σκηνικό μπρα ντε φερ μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκού Νότου.

Πάντως, επειδή ακριβώς το διακύβευμα είναι σοβαρό, πολλοί επισημαίνουν τον κίνδυνο ανεπαρκούς συμφωνίας: «Το ιδανικό θα ήταν η συμφωνία των ηγετών να είναι φιλόδοξη σε όρους μεγέθους και σύνθεσης του πακέτου (...) έστω κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος», υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ήδη, η δήλωση Λαγκάρντ εξηγείται αν σκεφτεί κανείς ορισμένες από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, αφού ορισμένοι εκ των «τσιγκούνηδων» του Βορρά ζητούν από τον Σαρλ Μισέλ να μειώσει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ στα 700 και η αντιστοιχία επιχορηγήσεων και δανείων να είναι 50%-50%. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές δεν είναι διατεθειμένος να μειώσει το ποσό των επιχορηγήσεων κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η νέα πρότασή του μιλά για 390 δισ. ευρώ –κάτι που θεωρείται ότι είναι το «όριο» του Βερολίνου και του Παρισιού, κάτω από το οποίο το δίδυμο Μέρκελ-Μακρόν δε θα στέρξουν σε συμφωνία. Ταυτοχρόνα, το άσχημο κλίμα φάνηκε από τις απανωτές συγκρούσεις μεταξύ των πρωθυπουργών της Ιταλίας και της Ολλανδίας, με τον Ιταλό Κόντε να κατηγορεί τον Ρούτε – και, κατ’ επέκταση, όλους τους φειδωλούς του Βορρά για «εκβιασμό». Επίσης, διαφωνίες έχουν ανακύψει και για την πρόταση ρήτρας, βάσει της οποίας θα παγώνει η βοήθεια σε χώρες που κρίνεται ότι καταπατούν τις δημοκρατικές αρχές. Η Ουγγαρία, με τη στήριξη της Πολωνίας, απειλεί να ασκήσει βέτο εάν συμπεριληφθεί τέτοια ρήτρα.

Παραλίγο ρήξη

Το δύσκολο και άσχημο κλίμα στις διαπραγματεύσεις φάνηκε και από τις συνεχιζόμενες διαρροές από το επιτελείο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν, κατά την διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου, έχει αφήσει να διαρρεύσει δύο φορές ότι ζήτησε να... είναι σε ετοιμότητα το αεροπλάνο του, θέλοντας να δείξει πως είναι έτοιμος να «τα βροντήξει». Επίσης, χθες, μία διαρροή από το Μέγαρο των Ηλυσίων θέλει τον Μακρόν να... «χτύπησε γροθιά στο τραπέζι». «Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Μακρόν ήταν τόσο σκληρά, ώστε να σηκωθεί και να φύγει από το τραπέζι -με πρόσχημα ότι έπρεπε να απαντήσει σε μία τηλεφωνική κλήση- ο αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, που δεν έκρυψε – σύμφωνα με μία κοινοτική πηγή- ότι «αισθάνθηκε προσβεβλημένος» από τα σχόλια Μακρόν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.