ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σημάδια ήταν ορατά από τον περασμένο Σεπτέμβριο

Κομισιόν: Μεγαλύτερη η ύφεση της ΕΕ απ' ό,τι αναμενόταν

Η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει φέτος βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων, τα σημάδια της ύφεσης φαινόντουσαν στις ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, ωστόσο, επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η άρση των περιοριστικών μέτρων προχωρά πιο σταδιακά απ' ό,τι αναμενόταν, συνεπώς ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα το 2020 θα είναι σημαντικότερος απ' ό,τι αναμενόταν στις εαρινές προβλέψεις, προστίθεται.

Σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020 και θα σημειώσει ανάκαμψη 6,1% το 2021. Η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,3% το 2020 και να σημειώσει ανάκαμψη 5,8% το 2021. Ως εκ τούτου, η ύφεση το 2020 προβλέπεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από το 7,7% που αναμενόταν στην ευρωζώνη βάσει των εαρινών προβλέψεων και το 7,4% που αναμενόταν για την ΕΕ στο σύνολό της. Επίσης, η ανάπτυξη το 2021 θα είναι λιγότερο έντονη σε σχέση με την αναμενόμενη.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, «οι προβλέψεις δείχνουν τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πανδημίας. Η πολιτική απάντηση σε ολόκληρη την Ευρώπη συνέβαλε στον μετριασμό των επιπτώσεων για τους πολίτες μας, ωστόσο οι αποκλίσεις, η ανισότητα και η ανασφάλεια αυξάνονται» και προσέθεσε ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να επιτευχθεί ταχεία συμφωνία επί του σχεδίου ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή, ώστε να εισρεύσουν νέα εμπιστοσύνη και νέα χρηματοδότηση στις οικονομίες μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα ήταν ήδη σημαντικός κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρόλο που τα περισσότερα κράτη μέλη άρχισαν να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα μόλις στα μέσα Μαρτίου. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όπου η διακοπή των δραστηριοτήτων και τα περιοριστικά μέτρα είχαν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, η οικονομική παραγωγή αναμένεται να έχει μεγαλύτερη ύφεση από ό,τι κατά το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, από τα πρώτα στοιχεία για τον Μάιο και τον Ιούνιο φαίνεται ότι τα χειρότερα είναι μάλλον πίσω μας, αναφέρει η Κομισιόν. Η ανάκαμψη αναμένεται να κινηθεί δυναμικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, αν και θα παραμείνει ελλιπής και άνιση μεταξύ των κρατών μελών.

Ο κλυδωνισμός στην οικονομία της ΕΕ είναι συμμετρικός ως προς το ότι η πανδημία έχει πλήξει όλα τα κράτη μέλη. Ωστόσο, τόσο η πτώση της παραγωγής το 2020 όσο και οι διαστάσεις της ανάκαμψης του 2021 αναμένεται να διαφέρουν σημαντικά.

Οι διαστάσεις και η διάρκεια της πανδημίας και ενδεχομένως τα απαραίτητα μελλοντικά περιοριστικά μέτρα, παραμένουν ουσιαστικά άγνωστα. Σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι να πληγεί η αγορά εργασίας πιο μακροπρόθεσμα απ' ό,τι αναμενόταν και οι δυσκολίες ρευστότητας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε προβλήματα φερεγγυότητας για πολλές εταιρείες, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και ο κίνδυνος να μην μπορέσουν τα κράτη μέλη να συντονίσουν επαρκώς τις απαντήσεις πολιτικής που δίνονται σε εθνικό επίπεδο.

Επιπροσθέτως, η αδυναμία εξασφάλισης συμφωνίας για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη, ιδίως για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, υπάρχουν πιθανότητες θετικών εξελίξεων, όπως η έγκαιρη διαθεσιμότητα εμβολίου κατά του κορωνοϊού σημειώνει η Κομισιόν.

Η πρόταση της Επιτροπής για σχέδιο ανάκαμψης, δεν λαμβάνεται υπόψη στις παρούσες προβλέψεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Η συμφωνία επί της πρότασης της Επιτροπής συγκαταλέγεται συνεπώς και αυτή στις πιθανότητες θετικών εξελίξεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.